ÜST
sınav stresiyle

Öğrencilerin Sınav Stresiyle Başa Çıkması İçin Yapması Gerekenler

Eğitim hayatımızın farklı bölümlerinde farklı stresler yaşayabiliriz. Lise dönemimizde üniversiteye girecek olmanın heyecanı ve stresi bizi kaplarken, üniversite döneminde de diplomaya ulaşmak için gireceğimiz sınavlar endişe ve baskı altında olma duygularını yaratabilir. Hangi dönemde olursa olsun sınav stresi hep aynıdır. Bununla birlikte, sınav stresiyle başa çıkmanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Öğrencilerin sınav stresiyle başa çıkması için yapması gerekenlere gelin beraber bakalım…

Olayları perspektif içinde tutun

sınav stresiyle

Pek çok insan size bunu söyleyecektir, çünkü bu doğru: Sınavlar her şey demek değildir. Sınavlarınızda ne olursa olsun, hayatınızın sonraki dönemlerinde başarılı olabilirsiniz. Bu yüzden, umduğunuz kadar iyi bir sonuç alamazsanız, olayları perspektif içinde tutmaya çalışın.

İşverenler sadece sınav puanlarınıza bakmazlar. Tutumunuz, aktarılabilir becerileriniz ve diğer insanlarla ne kadar iyi geçineceğinizle de ilgilenirler. Sınav başarısı sizi bir kişi olarak tanımlamaz. Herkes farklı durumlarla farklı şekilde başa çıkar ve kişiliğinizde bir sınava ne kadar iyi yanıt verebileceğinizden çok daha fazlası gizlidir.

Bir sınavdan sonra, onu unutmaya çalışın. Bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok ve endişelenmeniz de bu durumu değiştirmeyecek. Her zaman gelecek günlerinize odaklanın.

Organize olun

Organize olmak stresinizi azaltacak yöntemlerden biridir. Sınavlarınızı zamana bağlı bir proje olarak hayal edin. Sınavlara 60 gün mü kaldı? Bu senin 60 günlük mücadelen. Hepsinden iyisi, bir bitiş noktası var.

Bir plan oluşturun ve o planı küçük parçalara ayırın. Bir planınız olduğunda, günün başında ne üzerinde çalışacağınız konusunda daha fazla ikilem yaşamayacaksınız. Bu da sınav stresiyle başa çıkmanızı sağlayacak.

Gevşemek için boş bir zaman planlayın ve bu zamanı koruyun. Hiç kimse günün tamamında çalışamaz. Dinlenme sürenizi iyi ayarlarsanız, aynı miktarda işi yarı veya daha kısa sürede yapabilirsiniz. Programın biraz dışına çıkarsanız da panik yapmayın. Yarın yeni bir gün.

Sınav Başarısı ve Kaygı Yönetimi isimli kitap size neler yapmanız gerektiği ile ilgili olarak stratejiler belirmenize yardımcı olabilir.

Bazı iyi alışkanlıklar edinin

Bu alışkanlıklar, stresi azaltmanın yanı sıra konsantre olmanıza da yardımcı olacaktır:

  • Sık sık mola verin. Psikologlar sadece 30-45 dakika boyunca düzgün bir şekilde konsantre olabileceğimizi söylüyorlar. Düzenli molalar vermenize yardımcı olan Pomodoro gibi bir teknik kullanabilirsiniz. Mola verdiğinizde masanızda kalmadığınızdan emin olun, yürüyüşe çıkabilir, hatta sadece bir fincan çay yapabilirsiniz!
  • İyi bir şekilde beslenin. Sebze ve meyvelerden yeterli besinleri aldığınızdan emin olun.
  • Bol bol su için. İnsanlar genellikle bol bol su içmenin ne kadar yardımcı olduğunu hafife alır!
  • En iyi ne zaman ve nerede çalıştığınızı düşünün. Herkes gündüz insanı değildir ve bazı insanlar kütüphaneyi çalışmak için verimli bir yer olarak görmez. Çalışmak için en iyi yer veya zaman yoktur. Bu, sizin için neyin işe yaradığı bilmekle ilgilidir.
  • Aktif olun. Kısa bir yürüyüş bile yeterli olacaktır. Egzersiz yapmak, stres atmanın en hızlı ve en etkili yollarından biridir. Temiz hava kafanızı temizleyecek ve sizi canlandıracaktır.
  • Geceleri yaklaşık 8 saat uyumaya çalışın. Uyuyamama konusunda stresliyseniz, iyi bir gece uykusuna hazırlanmanın birçok yolu vardır. Rahatlamanıza yardımcı olacak aktiviteler bulun. Bu, belki sıcak bir banyo yapmak, bir şeyler izlemek ya da rahatlatıcı bir çay içmek olabilir.

Hedeflerinizi bilin, ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek alın

Kendinize saçma hedefler koymayın. Hiç kimse bir günde 10 konuyu gözden geçiremez. Geçirse bile bu hem verimsiz hem de stres dolu olacaktır. Günü bir hayal kırıklığı olarak etiketlemekten kaçının. Hayatınızdan tüm zevki bir anda çekip almayın. Başka aktiviteler yaparak beyninizi dinlendirmeden odaklanmak imkânsızdır.

İnsanların sınav stresiyle dolup taşmalarının temel nedenlerinden biri, kendilerini diğer insanlarla karşılaştırmaktan kaynaklanmaktadır. Yapabiliyorsanız, ebeveynlerinizle neyi başarmanızı beklediklerini tartışın. Yüksek veya gerçekçi olmayan beklentileri olan ebeveynler, sadece gereksiz baskı yaratacaktır.

Neyi başarabileceğinizi düşündüğünüzü onlara bildirmek ve oraya ulaşmanın en iyi yolunun baskı değil, ebeveynlerinizden destek almak olduğu konusunda ısrar etmek yardımcı olur. Gerçekten endişeli veya stresli hissediyorsanız, iyi bir arkadaşınızla, aile üyenizle veya öğretmeninizle sohbet edin. Bu düşünceleri kafanızdan atmanıza yardımcı olabilirler ve sınav stresiyle başa çıkmak için pratik stratejiler hakkında düşünmenizi sağlayabilirler.

sınav stresiyle

Sınav Stresinin Stresi adlı kitap anne-babaların bugün sınav çağında olan çocukları kadar, henüz anne karnında olan bebekleri de kaygıdan uzak tutmayı başarmasına yardımcı olacak bir rehber olabilir.