
Game Of Thrones kostümleri hakkında bilmeniz gereken 10 şey
Vakit geldi. Kış kapıyı çoktan çaldı. Yedi Krallık’ta büyük bir savaş bizleri bekliyor. Game Of Thrones (Taht Oyunları) dizisinde sekizinci ve final sezonu 14 Nisan gecesi başlıyor. Dizinin hayranları doğal olarak büyük bir sabırsızlık içerisindeler. Geride kalan 7 sezonda GoT hakkında pek çok şey konuşuldu. Diziyi bu kadar popüler kılan hikayenin gücü kadar, beyaz ekrana aktarılırken detaylara büyük bir özen gösterilmesiydi. Bizi GoT evrenine taşımak için hiçbir detay atlanmamıştı. Detayların öne çıktığı bir unsur da dizinin kostümleriydi. Bilinmeyen bir tarihte, bilinmeyen bir coğrafyada geçen dizide kahramanların kostümleri o kadar detaylı çalışılmıştı ki, kendi modasını yarattı ve bir akıma dönüştü.
GoT kostüm departmanının nasıl çalıştığına bir göz atınca görüyoruz ki, hiçbir başarı tesadüf değil. İşte gelmiş geçmiş en başarılı prodüksiyonun kostüm departmanının sırları:
1. Kalabalıklar! Çok kalabalıklar!
Game Of Thrones bütçesi zaten her şeyi anlatıyor. 2012’de bölüm başına 6 milyon dolarla başlayan bütçe final sezonunda bölüm başına 15 milyon dolara ulaşmış durumda. Durum böyle olunca kostüm departmanı da bu işten nasibini alıyor tabii. Her sezon ortalama 120 kostüm üreten ekipte 80 ila 100 kişi sadece kostümlerle ilgileniyor. Deri ustaları, boyamacılar, kesimciler, mücevher ustaları… Kimi ararsanız var. Ekibin başında tüm büyük bütçeli işlerde aranan Michele Clapton yer alıyor.
2. O kostümler asla sadece kostüm değil
Dizi sekizinci sezonuna ulaştı. Bu da aradan geçen yıllar, büyüyen, gelişen, yaşlanan karakterler demek. Tam da bu yüzden karakterlerin giyinme tarzları da değişiyor. Ve aslında bir karakter dizide ne düşünüyor, neye ulaşmaya çalışıyor veya ne hissediyorsa bu kostümlerine de yansıtılıyor. Tasarımcı Clapton, seri boyunca Sansa’nın yaşadığı değişim, Greyjoys’ların yaşadığı coğrafya gibi etkenlerin kostümleri tasarlarken büyük değişikliğe yol açtığını söylüyor.
3. Her şeyi kendileri üretiyorlar
Evet, ekip kalabalık ama zırhtan tutun da, tüm o metal aksamlar, mücevherler, taçlara kadar bütün detaylar kostüm ekibi tarafından üretiliyor. Ve üstelik bu parçaların her birinin kendi uzmanları var. Yani nakışı ünlü bir nakış ustası işliyor. Zırhlılar için bu işi yapan İtalyan bir usta çalışıyor ve gerçekten de ana karakterlerin kullandığı zırhlıları elleriyle yapıyor.
4. Özel bir “eskitme” ekibiyle çalışıyorlar
Tasarlaması zor, üretmesi zor, bir de ürettikten sonra gerçekçi görünmesi kısmı var. Bunun için de özel bir ekip çalışıyor. Ekibin işi kostümlerin bazılarını yırtıp yeniden onarmak. Bazılarına eski görünmesini sağlayacak özel bir makyaj yapmak.
5. En az iki hafta eskitiyorlar
Eskitme şart dedik. Peki ne kadar? “En az iki hafta” diyor Clapton. Aşağısı kurtarmaz. Üzerinde paralansın derler ya… Tam o hesap. “Sadece kirletip öylece bırakamayız. O kirin elbiseye işlemesi lazım. Sonuçta HD kalitesinde bir dizi bu ve her türlü detay gözler önünde” diyor dizinin kostüm sorumlusu.
6. Sırlar nakışlarda gizli
Game of Thrones kostümlerinin en büyük sırları nakışlarında gizli. Nakışlarda kullanılan motifler karakterin kendisine veya o karakterin geçmişine gönderme yapacak şekilde belirleniyor. Örneğin “Sansa Stark, Tyrion Lannister’la istemediği bir evliliği gerçekleştirirken elbisesinde annesi Catelyn Stark’ı hatırlatmak üzere House Of Tully simgesi bir balık taşıyordu” diyor bu detaylar için haftalarını harcayan Michele Clapton.
7. Yırtıldı yırtıldı, geri dönüş yok
GoT kostümlerine o kadar uzun zaman harcanıyor ki, çekim esnasında yırtılma, kirlenme, formunu kaybetme gibi ihtimallere karşı aynı kostümden bir yedek üretilemiyor. Örneğin bir Sansa Stark kostümünün sadece dikim aşaması bile 14 gün sürebiliyor. Bu nedenle yapılan işi yedeklemeye vakit kalmıyor.
8. Sadece peruklar 250 bin dolar
Dizide kullanılan peruklar normal peruklara göre oldukça pahalı. Peruklarda pek tabii ki insan saçı kullanılıyor ve dünyanın farklı bölgelerinden farklı saç tipleri tercih ediliyor. Toplamda 30’dan fazla peruk hazırlanıyor. Her biri 7 bin dolara mal oluyor.
9. Dizide en çok onların görünüşü değişti
Daenerys Targaryen ve Cersei Lannister. Dizide kostümleriyle, makyajlarıyla, saçlarıyla en çok değişen ikili. Ama onlar değişmesin de ne değişsin. Dothraki’lere gelin git, Ejderhaların Anası olarak oradan çık. Tabii ki Khaleesi değişecek. Cersei farklı mı? Kocasını toprağa verdikten sonra zirveyi de gördü, evlat acısı yaşayıp kafasına taş da yedi.
10. Ve son bomba: O pelerinler aslında halı!
Evet, yanlış duymadınız. O ihtişamlı pelerinler aslında birer IKEA halısı! İtiraf Clapton’dan: “Bu aslında kostüm ekibinin başarısı. O halıları IKEA’dan alıyoruz, kesiyoruz, biçiyoruz, tıraşlayarak kısaltıyoruz. Deri kayışlar takıyoruz ve ortaya insanların hayranlık duyduğu o pelerinler çıkıyor.”
Bu arada bir çılgın bilgi daha: Bu IKEA halısından pelerin işi ortaya çıkınca IKEA bir bülten yayınladı ve SKOLD’unuzu nasıl GoT pelerinine çevirebileceğinizi en ince detayına kadar anlattı!