ÜST

Öğrencilere Akademik Başarıyı Arttırma Tavsiyeleri

Akademik başarının yüksek olması hem meslek seçiminde hem de meslekte yükselmekte önemli bir etkendir. Bunun için öğrencilerin ilk senelerinden itibaren akademik başarılarını yükseltmeleri gerekir. İlk senelerde anne baba yardımı ile yapılan çalışmalar ilerleyen senelerde öğrencinin büyümesi ile tamamen kendisine kalır. Okulda ya da herhangi bir kursta başarılı olmak için her öğrencinin farklı yöntemleri vardır. Bu yöntemlere ek olarak akademik başarıyı arttırmak için genel öneriler de bulunuyor. Sizler de akademik başarınızı arttırmak için genel önerilere dikkat edebilirsiniz. 

Hedef Belirleyin

Akademik olarak daha başarılı olmak için mutlaka önünüze bir hedef koyun. Ortaokulda okumak istediğiniz liseyi, lisede kazanmak istediğiniz üniversiteyi önünüze hedef olarak koyun. Hedeflerinizi bir kağıda yazıp çalışma alanınızda gözünüzün görebileceği bir yere yerleştirin. Böylece çalışmak için her oturduğunuzda hedeflerinizi gözden geçirip daha hevesle çalışmalarınızı yapabilirsiniz. Hedefleriniz konusunda aileniz ve arkadaşlarınız ile sık sık sohbet ederek bilinçaltınızı hedeflerinize odaklayın. 

Kendinize Başarılı Kişileri Örnek Alın

Belirlediğiniz bir hedefiniz, istediğiniz bir meslek var ise bu alanda başarılı kimseleri kendinize örnek alın. Onların hayat tecrübeleri, yaptığı çalışmalar ya da başarılarını inceleyin. Siz de bu şekilde başarılı olmak için benzer çalışmalar yapın. Kendinize örnek alırken herhangi bir öğrenci ya da arkadaşınızı örnek almayın. Kendinizi yaşıtlarınız ile kıyaslamayın. Örnek alacağınız kişinin sizden büyük olması, mesleğinde tecrübeli olması önemli. Kendi yaşıtlarınızla yapacağınız kıyas zaman zaman motivasyonunuzu düşürüp başarınızı da olumsuz etkileyebilir. 

Motivasyonunuzu Yüksek Tutun

Başarıya ulaşmanın en önemli yollarından birisi yüksek motivasyon… Hedeflerinize ulaşmak ve başarılı olmak için motivasyonunuzu yüksek tutmanız gerekir. Bunun için ilk olarak kendi kendinize güvenin. Anlamadığınız, takıldığınız konular olsa bile bunların üstesinden geleceğinizi kendinize sürekli tekrarlayın. İkinci olarak hedeflerinize ulaşmak için neler yaptığınızı yakınlarınız ile paylaşın. Çalışmalarınızdan yaptıklarınızdan bahsettikçe daha fazla çalışma isteğiniz olacak ve dolayısı ile başarınız artacak. 

Konu Tekrarlarını Atlamayın

Pek çok öğrencinin düştüğü hataya düşüp konu tekrarlarını atlamayın. Gün içinde işlenen konuları evde o gün hemen tekrar edin. Eksik kalan ya da anlamadığınız kısımlar var ise üzerinde durup konuyu tam anlayın. Hafta sonu tüm hafta öğrendiğiniz bilgileri tekrar edin. Bu tekrar konuların tam olarak pekişmesini sağlar. Anlaşılan ve pekişen konuların daha uzun süre akılda kalması için ise aylık rutin tekrarları yapın. Tekrarları konuların en başından ya da aylık olarak öğrenilen bilgilerden yapabilirsiniz. Tekrarlar sırasında anlamadığınız bir konu olduğunda ailenizden arkadaşlarınızdan ya da öğretmenlerinizden bu konu hakkında destek isteyip tam olarak konuyu anlayın. 

Ön Çalışmalara Önem Verin

Hem okullarda hem de özel kurslarda konuların işleyişleri önceden belirlenir. Gireceğiniz ders ile ilgili ön bilgi edinmek için konulara bir gün önceden göz gezdirin. Özellikle ilk defa işlenen konularda kulak aşinalığı olması için bu aşama önemlidir. Bir gün önceden üzerinden incelediğiniz konuyu ertesi gün okulda gördüğünüzde ilk defa duymadığınız için daha kolay algılayıp öğrenirsiniz.

Not Tutmaktan Çekinmeyin

Hem matematiksel hem sözel konularda not tutarak çalışmak daha faydalıdır. Konu anlatımlarında ya da çalışmalarında görseller akılda daha fazla kalır. Bunun için önemli bilgileri not alarak beyine görsel olarak iletmek gerekir. Kelime çalışmalarında ya da formül çalışmalarında 5 ya da 10 kere aynı bilgiyi yazarak daha kolay öğrenmek mümkün. Aldığınız notlar konuları yeniden tekrar ederken de size kolaylık sağlar. Önemli konuları aldığınız notlardan çalışarak daha kısa sürede çok daha fazla bilgiyi gözden geçirebilirsiniz. 

Planlı ve Düzenli Olun

Akademik başarıyı arttırmak için mutlaka planlı ve programlı çalışma gerekir. Bunun için okuldan ya da kurstan kalan zamanlarınızı verimli şekilde planlayın. Her gün belli saatlerde ve belirli süre aralıklarında ders çalışmaya özen gösterin. Ders çalışma saatinizi belirledikten sonra okuldaki gibi 30 ya da 45 dakika ders 10 ya da 15 dakika mola şeklinde çalışma aralıklarınızı belirleyin. Saatleri bir kağıt üzerine yazıp görebileceğiniz bir yere yerleştirin. Çalışma sırasında mola saatiniz geldiğinde mutlaka mola verip zihninizi kısa süre dinlendirin. Molalarda müzik dinlemek, televizyon izlemek gibi dikkat dağıtıcı aktivitelerden uzak durun. Bu sürelerde atıştırmalık tüketip bir bardak içecek içebilirsiniz. Evde çalışma planı yaparken kendinize ait serbest vakit ayırmayı unutmayın. Bu serbest vakitleri dersler ve sınavlardan uzak sizi mutlu edecek hobiler ya da eğlenceli oyunlar ile değerlendirin. 

Çalışma Alanınızı Düzenleyin

Okullarda ya da kurslarda hep aynı dersliklerde ders görüldüğü gibi evde de çalışma yaparken hep aynı alanda çalışmak gerekir. Bunu sağlamak için kendinize mutlaka bir çalışma alanı hazırlayın. Çalışma alanı hazırlarken sessiz bir ortamda olmasına dikkat edin. Her zaman sessiz olan bir ortamda rahat bir alan hazırlayın. Alanın çok dar ve sıkışık olmamasına özen gösterin. Dar ve sıkışık alanda çalışırken yazı yazmak ya da hareket etmek zor olacağından odaklanma güçlüğü çekebilirsiniz. 

Çalışma alanında yer alan çalışma masanızın yeterli büyüklükte olmasına özen gösterin. Masa üzerinde dikkatinizi dağıtacak oyuncak, biblo ya da resim gibi objeler olmamasına dikkat edin. Masa üzerinde sadece kitap, defter, kalem, cetvel gibi çalışma araçlarının olması yeterlidir. Çalışma alanı ve masanızı kendiniz düzenleyin. Sevdiğiniz renklerde bir kaç küçük detay daha hevesle çalışmanıza yardımcı olur.

Öğrenme ve Çalışma Stilinizi Belirleyin

Her öğrencinin öğrenme ve çalışma stili farklıdır. Bu sebeple değişik yöntemler deneyerek kendi stilinizi belirleyin. Bazı öğrenciler konuları sürekli okuyarak ve yazarak öğrenir. Bazı öğrenciler ise konuları soru çözerek sorular üzerinden öğrenir. Siz de kendinizi değerlendirip tarzınızı belirleyin. Nasıl çalışacağınız konusunda fikriniz yok ise aileniz ya da öğretmenlerinizle konuşarak konu hakkında fikir alabilirsiniz. Çalışma stilinizi belirledikten sonra bu stil üzerinden devam edin. 

Soru Sormaktan Çekinmeyin

Öğrenmek için mutlaka soru sormak gerekir. Bazı öğrenciler öğretmenlerine soru sorma konusunda çekingen davranır. Siz de bu öğrencilerden biriyseniz bu çekingenliğinizi aşmanız gerekir. Ders sırasında ya da sonrasında tekrar ederken anlamadığınız konuları öğretmenlerinize mutlaka sorun. Konuyu aklınıza tamamen doğru olarak yerleşene kadar tekrar edip ettirin. Öğretmenlerinizin ya da eğitim verenlerin soru sormanız karşısında olumsuz tepki vermesinden çekinmeyin. 

Sınav Stresini Yenin 

Akademik olarak öğrenilen bilgilerin öğretmenlere ulaştırılması için sınavlar yapılıyor. Sınavlarda alınan notlara göre öğrencilerin başarıları ölçülüyor. Bu nedenle akademik başarıyı arttırmak için sınav stresinden uzaklaşmak gerekir. Sınav sırasında endişeli ve kaygılı olmak başarıyı olumsuz etkiler. Sınavda stres yaşamamak için ilk olarak sınav öncesinde kendinizi çok fazla şartlandırmayın. Sınavlarda başarılı olmak kadar başarısız olmak da normal. Aşırı stres yaptığınızda en iyi bildiğiniz konularda bile ikileme düşüp yanlış sonuç çıkarabilirsiniz. Buna sebebiyet vermemek için sakin ve kendinden emin bir şekilde sınavlarda bulunmanız gerekir.

Yukarıdaki maddeler akademik başarıyı arttırmakta etkili olan maddelerdir. Bu maddelere dikkat ederek her öğrenci akademik başarısını yükseltebilir. Hem okul hayatında hem de meslek hayatında önemli yere sahip olan akademik başarıyı yükseltmede öğrencinin çevresi de önemli bir faktördür. Okulda öğretmenler, evde ebeveynler ile ortak çalışmalar ile de akademik başarıyı arttırmak mümkün.