
Gizli güç: Ev temizliğinde karbonat kullanımı
Marketlerin temizlik reyonlarına adım attığımızda her bir bölge için kusursuz temizlik vadeden birçok temizlik malzemesi vardır. Mutfak lavabosu için farklı bir ürün kullanırken söz konusu banyo lavabosu olunca markalar karşımıza başka ürünler çıkarır. Yaşadığımız yerin temiz olması son derece önemli olsa da kullanılan malzemelerin içerisindeki kimyasallar çoğu zaman akıllarda büyük soru işaretleri bırakır. İşte tam da bu gibi durumlar için karşımıza beklenmedik bir kurtarıcı çıkar: Karbonat!
Yağ ve kiri kesen tamamen doğal bir temizleyici söz konusu olduğunda karbonat en başarılı sonucu veren ürünlerden biridir. Kimi zaman yanına ekleyeceğiniz bir miktar sirke ile evde en iyi temizlik ürününü üretebilirsiniz. İşte karbonatı en etkili şekilde kullanacağınız temizlik alanları…
Gider açıcı
Yavaş hareket eden bir gider borusunu temizlemek için kimyasal yola gitmeden önce karbonat ve sirkeyi deneyin. Gidere bir bardak karbonat dökün, ardından bir bardak sirkeyi ısıtın ve karbonatın üzerine dökün. Yaklaşık 15 dakika sonra, bir tencere kaynar suyu gidere boşaltın. Bu yöntemi tamamen tıkalı olan lavabolar için kullanmayın.
İyi bir sonuç için Kemal Kükrer Beyaz Sirke kullanabilirsiniz.
Fırın temizleyici
Kirli bir fırın ciddi bir temizlik sorunu oluşturabilir. Karbonat ile tuzu karıştırıp üzerine bir miktar su ve sirke ekleyerek macun kıvamında bir hamur yapın. Macunu bir fırça yardımıyla zemine, duvarlara ve fırın kapağına yayın.
Karışımı periyodik olarak su veya sirke püskürterek nemli tutarak yaklaşık 24 saat bekletin. Macun, yanmış yiyecekleri yumuşatmaya yardımcı olacak ve fırınınızı ovmayı biraz daha kolaylaştıracaktır. Macunu bir sünger veya bezle silin, ardından fırını yaklaşık 50 derecede açın. Kalan kalıntıları yumuşatmak için bir saat boyunca açık tutun. Fırın soğuduktan sonra nemli bezle silin.
Ocak temizleyici
Pişmiş yemek artıkları ne kadar temiz tutmaya çalışırsanız çalışın, ocakların üzerinde birikme eğilimi gösterir. Neyse ki yüzeye koyacağınız bir kaşık ılık su ve karbonat karışımı tortuyu gevşetmeye yardımcı olacaktır. Birkaç dakika oturmasına izin verin, ardından pisliği çıkarmak için fırçalayın.
Ocağın üstündeki lekeler çok zorluysa karbonat uyguladıktan sonra bir miktar Cif Perfect Power Sprey Temizleyici ile tüm lekelerden kurtulun.
Paslanmaz çelik parlatıcısı
Paslanmaz çelik lavabonuz soluk görünüyorsa, yumuşak bir bezin üzerine karbonat serpin ve lavaboyu ovun. Parlattıktan sonra iyice durulayın. Lavabonun yüzeyini çizebilecekleri için sert, toz temizleyicilerden kaçının.
Buzdolabı temizleyicisi
Bir kova suyun içerisine biraz bulaşık deterjanı ve karbonat ekleyerek buzdolabınızı silebilirsiniz. Öncelikle dolabınızın tamamını boşaltın ve bu karışımla rafları silin. Ardından başka bir bez kullanarak sadece su ile dolabı silerek temizliği tamamlayın.
Gümüş parlatıcısı
Derin bir tepsinin içerisine alüminyum folyo yayın ve üzerine gümüş parçaları yerleştirin. Ardından bir tencereye suyu kaynatın ve içerisine karbonat ekleyin. Kimyasal reaksiyon başladığında, su köpüklü hale gelecektir.
Kararmış gümüş parçaların üzerine kabartma tozu karışımını dökün ve yaklaşık 10 dakika bekletin. Bu reaksiyon, kararmanın tekrar gümüşe dönüşmesine neden olurken, kükürt de folyoya yapışacaktır. İşlem sonrasında her parçayı durulayın ve temiz bir havluyla kurulayın.
En iyi sonuçlar için Koroplast Alüminyum Folyo kullanabilirsiniz.
Halı lekesi çıkarıcı
Kiliminizde veya halınızda göze hoş gelmeyen bir nokta varsa öncelikle bölgeye karbonat serpin. Birkaç dakika bekledikten sonra elektrikli süpürge ile karbonatı çekin.
Ardından 1 yemek kaşığı sirke ile karıştırılmış 1 bardak ılık su ile dış kenarlardan içeriye doğru hareket ederek lekeyi silin. Leke çıktıktan sonra halıyı kurumaya bırakın.