ÜST
güvenli bağlama

Bebeklerde Güvenli Bağlanma Nedir? Nasıl Kurulur?

Güvenli bağlanma bebek ile bebeğin bakımını birincil olarak sağlayan kişi arasında gelişen duygusal bağdır. Bebek bu duygusal bağı, kendisiyle daha çok vakit geçiren kişi ile değil, ihtiyaçlarını karşılayan kişi ile kurar. Bu ihtiyaçlar temel olarak beslenme, güvenlik ve sevgidir. Bu ihtiyaçların karşılanıp karşılanmadığı kadar nasıl karşılandığı da önem teşkil eder. Bebeğin bakımı ile ilgilenen kişinin, onun ihtiyaçlarını anlaması ve gerektiği şekilde karşılaması gerekir.

Bebeğin bakımını üstlenip ihtiyaçlarını en çok karşılayanın anne olduğunu düşünürsek bebeklerde güvenli bağlanma bebek ile anne arasında gelişir diyebiliriz. Genellikle anne-baba ve bebek arasında gelişen güvenli bağlanma, bazı durumlarda değişiklik gösterebilir ve bebeğe bakan kişi aile büyüklerinden biri veya bakıcı ise, bu kişi ile bebek arasında oluşabilir. Böyle bir durumda bebeğin bakımını üstlenen kişinin değişmemesi önemlidir.

0-2 yaş arasında kurulan güvenli bağlanma 2 yıl içinde gerçekleşse de etkileri ömür boyu devam eder. İlk 2 yıl içinde bu bağ kurulabilmişse olumlu etkiler görülür, kurulamamışsa olumsuz etkiler hemen hemen her alanda hissedilir. Buna; insanlarla kurulan ilişkiler, benlik algısı, sosyal yaşantı, dünyaya bakış, dünyayı güvenli bir yer olarak görüp görmemek, zorluklarla başa çıkabilme kabiliyeti, sezgileri kullanabilme yeteneği, özgüven, kişisel özellikler, ruh sağlığı dahildir. Bu nedenle 0-2 yaş aralığında güvenli bağlanmanın sağlanması çok önemlidir. Böylece; güvenli bağlanma nedir? anlamış olduk.

Peki güvenli bağlanma nasıl sağlanır? Hep birlikte bakalım…

Güvenli bağlanma nasıl sağlanır?

güvenli bağlama

  • Bebek doğduğu andan itibaren göz teması kurulmalıdır.
  • Bebekle fiziksel temas kurulmalı; temasın olduğu oyunlar oynanmalı, el-ayak masajları yapılmalıdır.
  • Özellikle ilk dönemlerde bebeğin bakımıyla ilgilenen kişiler değişmemelidir.
  • Bebeğe; kendisinin anlaşıldığı, kabul edildiği, ona değer verildiği hissettirilmeli, güven duygusu verilmelidir.
  • Bebeğin duygusal sinyallerini anlayıp, bu doğrultuda ihtiyaçları karşılanmalıdır.
  • Ebeveyn olarak işe gitme gibi ayrılık durumlarında konuşma yapılmalı, tekrar dönüleceğinin bilgisi verilerek ayrılığa hazırlık yapılmalıdır. Tekrar dönüldüğünde, işin tamamlanıp dönüşün gerçekleştiğine dair yine bilgi verilmeli, bebeğin ihtiyaç duyduğu süre boyunca onunla vakit geçirilmelidir.
  • Anne-babanın her durumda yanında olacağı bebeğe hissettirilmelidir. Bebek hem olumlu duygularında hem de üzüntü, korku gibi olumsuz duygular yaşadığında, anne-baba tarafından uygun karşılık verilmelidir ve bebek onlara her zaman ulaşabileceğini hissetmelidir.
  • Bebeklerde güvenli bağlanma sadece anne ile değil baba ile de gelişir ve bebek için baba çok önemlidir. Bu nedenle baba; bebek ile oyunlar oynamalı, onunla zaman geçirerek etkileşimde bulunmalıdır.

  • İlk 2 yıl gece uykudan uyanma ve kaygı durumlarına karşı, bebeğin anne ile yan yana uyuması sağlanmalıdır. Aynı odada bile uzak mesafede olmamalı, bebek yatağı annenin hemen ulaşabileceği şekilde yanında, en fazla kol mesafesinde olmalıdır. Bunun için Baby Kinder Lovely Doğal Ahşap Montessori Bebek ve Çocuk Oyun Evi ve Karyolası tercih edebilirsiniz. Daha fazla seçenek için Montessori Beşikleri kategorimize ya da Yeni Doğan Bebek Yatakları kategorimize göz atabilirsiniz.
  • Güvenli bağlanma için ağlayan bebek kucağa alınmalıdır. Fiziksel bir acı yoksa bebekteki ağlama kaygının işaretidir. Bu kadar küçük bebekler ağlama numarası yapamazlar. Kucağa alma durumunda kucağa alışma ya da şımarma söz konusu değildir. Bunların olma sebebi sanılanın aksine bebeğin alışması veya bağımlı hale gelmesi değildir, ebeveyn davranışlarının tutarsız olmasıdır. Bebeklerin anne kokusunu duyarak büyümeleri kendilerine güvenen bireyler olmalarını sağlar. Bu sebeple, bebeği kucağa alırken çekinilmemelidir.
  • Güvenli bağlanma nasıl olur sorusunun cevapları içinde emzirme de önemli yer kaplar. Bu zaman dilimi, bebekle fiziksel temas sağlamak ve bağ kurmak için bir fırsattır. Emzirme sırasında anne bebeğe güzel sözler söylemelidir.
  • Bebeklerde güvenli bağlanmanın gerçekleştirebilmek için banyo yaptırmak da önemlidir. Keyifli bir banyo sağlanmalıdır. Böylece banyo sevdirilirken, aradaki bağ da kuvvetlendirilmelidir.
  • Bebeğin altını değiştirme sırasında hareketler yumuşak olmalıdır ve güzel sözler söylenmelidir.
  • Güvenli bağlanma için birlikte oyun oynamak, resim yapmak, bebeğe masal okumak gibi faaliyetlerde bulunulmalıdır.

Daha detaylı bilgi için Adem Güneş’in yazdığı Güvenli Bağlanma adlı kitaptan yararlanabilir, Kitap&Film&Müzik kategorimizden bu konu ile ilgili diğer kitaplara ulaşabilirsiniz.