ÜST
ders

Çocuklara Ders Çalışmayı Sevdirmenin Yolları

Ders çalışma alışkanlığı kazanmak çocuklar için çok da kolay bir süreç değil. Haliyle ebeveynlerin de bu süre zarfında sabırlı, yol gösterici ve teşvik edici olmaları gerekiyor. Çocuklara ders çalışmayı sevdirmek için nasıl bir yaklaşım sergileneceği çok önemli.

Siz de çocuğuma ders çalışma alışkanlığı nasıl kazandırabilirim diye soranlardansanız bu yazımızda çocuklara ders çalışmayı sevdirme yöntemleri ile ilgili ipuçlarını bulacaksınız, okumaya devam edin!

Çocuklarınıza çalışma ortamı hazırlayın

ders

Çocuklarınızın ders çalışmak için dikkat dağıtıcılardan uzak bir çalışma odalarının olması önemlidir. Salonda, mutfakta, yatakta, televizyon karşısında çalışmak çocuklar için verimli olmayacaktır.

Kendilerine ait bir çalışma odası olması en iyisidir fakat özel bir oda sağlama imkanınız yoksa bir çalışma köşesi hazırlamanız faydalı olacaktır. Sakin bir yere konan, üzerinde sadece o an ihtiyaç duyulacak materyallerin bulunduğu çalışma masası odaklanmayı kolaylaştıracaktır.

Mordeka Kitaplıklı Çalışma ve Bilgisayar Masası çalışma ortamı yaratmak açısından uygun olacaktır. Sürekli masadan kalkmamak için ihtiyaç duyulan malzemeler önceden masaya konulmalıdır. Çalışma zamanlarını özel bir hale getirmek için sağlıklı atıştırmalıkları da masaya koyabilirsiniz.

Çalışmayı keyifli hale getirmek için çocuklarınızın seveceği renkli kalemlerden, kendi seçtikleri defterlerden, sevdikleri çizgi karakterlerin yer aldığı kalem kutularından vb. faydalanabilirsiniz. İlgi duydukları alanlara göre kendi seçimlerini yapmalarına izin vermek onları ders çalışma konusunda motive edecektir. Dilerseniz Kırtasiye Ürünleri kategorimize çocuklarınızla birlikte göz atabilirsiniz.

Ders çalışmanın önemini anlatın

Hepimiz, yaptığımız bir şeyi neden yaptığımızı bilmek isteriz. Özellikle ders yapmak gibi sonucunun uzun vadede elde edildiği bir şey söz konusuysa bu daha da önem kazanır; çünkü mutlu olmayı çok daha kısa sürede sağlayan birçok aktivite vardır. Bu nedenle çocuklarınıza ders çalışmanın getirilerini anlatmalı, hayallerine ulaşmalarında ders çalışmanın öneminden bahsetmelisiniz.

Ders çalışmakta zorlandıkları dönemlerde onlara, hayallerine giden yol konusunda ısrarcı olmadan hatırlatmalarda bulunabilirsiniz. Bu onlar için bir motivasyon kaynağı olacaktır ve motivasyon kaynağı belirlemek teşvik edicilik bakımından çok önemlidir.

Keyifli bir çizelge hazırlayın

Çocuklarınızın sosyal hayatını da göz önünde bulundurarak bir çalışma çizelgesi hazırlayın. Bu çizelgeyi ebeveyn, öğretmen ve çocuklar olmak üzere birlikte hazırlamanızı tavsiye ederiz. Çocukların uygulayacağı çizelgeyi onların fikrini almadan hazırlamanız verimli bir sonuç doğurmayacaktır.

Kendilerini söz sahibi hissetmek çocukları motive eder, böylece ders çalışmak konusunda daha istekli olurlar ve bu da başarı getirir. Bu çizelgede sadece dersler değil, tüm gün yapılacaklar yer almalıdır. Hobiler, oyun saatleri, kültürel faaliyetler, dinlenme saatleri, yemek ve uyku saatleri programa dahil edilmelidir ve çizelge hazırlanırken çocukların kişisel özellikleri dikkate alınmalıdır.

ders

Çizelgeyi renkli kartonlara yapmak, görsel materyallerle desteklemek, keyifli ve dikkat çekici bir tasarımla her gün görebilecekleri şekilde duvara asmak çalışmayı zevkli hale getirecektir. Çizelge için bir mantar pano edinmek isterseniz istediğiniz boyutta seçim yapabileceğiniz MAX Mantar Pano tavsiyemizdir.

Bu çizelge katı, bozulamaz kurallar şekline dönüşmemeli, uygulanamaması halinde cezaya sebebiyet vermemelidir. Çocukların görüşleri alınıp uygulanamama nedenleri göz önünde bulundurularak çizelgede bazı değişikliklere gitmek çözüm olabilir. Çizelgede başarılı bir ilerleme kaydedildiğinde ufak ödüllendirmeler de çocukları motive etmeye yardım edecektir.

Okuldan gelince dinlenme fırsatı verin

Okuldan gelir gelmez ders çalışma konusunu açmak ters tepecektir. Çocuklarınızın 1-1,5 saat kadar dinlenmelerine, bu süre içinde yemek yemelerine, sizinle keyifli vakit geçirmelerine, gün içinde neler yaptıklarını size anlatmalarına fırsat verin.

Hoş sohbetle geçirdiğiniz dinlenme süresinin tamamlanmasına 15 dakika kala ders saatinin yaklaştığını hatırlatın fakat hatırlatmaları çok sık yapmamaya özen gösterin. Zamanında bitirilen derslerin ardından keyifli bir etkinlikte bulunmalarına müsaade edin.

Ödevleri yapmayın fakat destek olun

Ders çalışmak ya da ödev yapmak konusunda çocuklara destek olmakla onların ödevlerini üstlenmek apayrı şeylerdir. Önerimiz üstlenmeniz değil, destek olmanızdır. Çocuklar sizinle baş başa vakit geçirmek için dersleri birlikte yapmak isteyebilirler, bunu dile getirmeseler de fırsat olarak görürler fakat birlikte geçireceğiniz kaliteli zaman dilimleri ders çalışma zamanlarının dışında olmalıdır.

İlk başlarda yanlarında oturarak araştırma yapmalarına, karar vermelerine, plan yapabilme ve zamanı yönetebilme becerilerini geliştirmelerine destek olabilir, takdir edici ve cesaretlendirici rol üstlenebilirsiniz. Daha kolay yapabilmeleri için ödevlerini parçalara ayırabilirsiniz. Mümkün olduğunca erken bir sürede derslerini kendi başlarına yapma sorumluluğunu üstlenmelerini, bilgiye ulaşarak bağımsız çalışabilme becerilerini geliştirmelerini sağlamalısınız.