
Çocuklara Sağlıklı Beslenmenin Gerekliliğini Anlatmanın Önemi
Çocuklarda sağlıklı beslenmenin gerekliliği gün be gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre obezite geleceğin en büyük halk sağlığı problemi olacak gibi duruyor. Veriler, özellikle gençlerde ve çocuklarda obezitenin giderek artacağını göstermesi açısından kritik önem taşıyor. Diğer taraftan, sağlıksız beslenme sadece obeziteye değil, çocuklarda kalp ve damar rahatsızlıklarına, hormonal dengesizliklere neden oluyor, çocukların bedenleri ile ilişkilerini bozup, özgüvenlerini zedeliyor.
Çocuklarda sağlıksız beslenmenin temel nedenleri fast food tarzı beslenme ve paketlenmiş gıdalar. Oysa sağlıklı ve paketlenmemiş gıdalara ulaşmak kolay ve hazır gıdaya oranla daha uygun fiyatlı. Buradan bakıldığında sorun ekonomik gerekçelerden ziyade bakış açısı sorunu gibi gözüküyor. Bu nedenle çocuklara ama öncelikle ebeveynlere sağlıklı beslenmenin gerekliliğini anlatmak oldukça önemli. Bu yazımızda çocuklara sağlıklı beslenmenin gerekliliğini anlatmanın önemini ve bunu yapmak için farklı yolları sizler için derledik.
Çocuğunuzla beraber mutfağa girin
Basit ve sağlıklı yemekleri çocuğunuzla beraber hazırlamak ona sağlıklı beslenmenin önemini anlatmak için harika bir fırsattır. Örneğin rafine şeker yerine hurma kullanarak beraber kek yapabilir, keki çocuğunuzun çırpmasına izin verebilirsiniz.
Benzer şekilde yaptığınız sağlıklı kurabiyeyi çocuğunuzun oyun hamuru kalıplarını kullanarak şekillendirebilirsiniz. Emin olun kendi emeğiyle oluşmuş bir atıştırmalığı hazır paketlenmiş bir bisküviye tercih edecektir.
Sebze ve meyveleri eğlenceli şekillerle servis edin
Meyveler değilse de sebzeler çoğu çocuk için tercih edilebilir besinlerden biri değil. Ancak bunu değiştirmek sizin elinizde. Öncelikle sebze tüketmenin neden gerekli olduğunu çocuğunuza anlatmalısınız.
Bu konuda yapılmış sebzelerin büyüme aşamalarını gösteren belgesel filmler işinizi kolaylaştırabilir. Hatta mümkünse evinizde kendi sebzelerinizi kendiniz yetiştirebilirsiniz. Mutfağa koyacağınız birkaç saksı içinde biber, maydanoz, taze soğan gibi sebzeleri kolaylıkla büyütebilirsiniz.
Sebze ve meyveleri sunarken eğlenceli şekillere sokarsanız çocuğunuzun hepsini afiyetle tükettiğini göreceksiniz. Bu konuda farklı tarif ve önerilere ihtiyaç duyarsanız Christelle Le Ru tarafından kaleme alınan; Annenin Lezzet Kitabı – Okul Öncesi Çocuklar İçin Tarifler ve Beslenme Önerileri kitabından destek alabilirsiniz.
Sağlıklı atıştırmalıklara yönelin
Ana öğünler kadar önemli olan başka bir şey de ara öğünler. Özellikle çocuklar söz konusuysa ara öğünlerin varlığı kaçınılmaz. Ara öğünlerde çocuğunuza meyve ve kuruyemiş gibi besinleri sunarsanız sağlıklı beslenmenin en temel gerekliliklerinden birini gerçekleştirmiş olursunuz.
Kuru meyveler oldukça iyi atıştırmalıklardır. Çabuk bozulmaz, bulaşmaz, kolayca tüketilir. Ayrıca artık meyveleri evinizde kurutmak mümkün.
Karaca Mutfaksever Meyve Kurutucu ile meyveler, sebzeler, et çeşitleri, yeşillikler, mantarlar, makarnalar vb. ürünler kolayca ve güvenle kurutulurken, dayanıklı hale gelir ve vitaminleri korunur. Böylece ara öğünlerde aradığınız ürün yanı başınızda hazır olur.
Abur cubur tüketimini sınırlayın
Unutmamak gerekir ki abur cubur diye tabir edebileceğimiz hazır, paketli gıdaları siz eve almadığınız sürece çocuğunuz bilemez. Örneğin, eve hiç cips alınmamışsa çocuğunuz cips nedir bilmez, aramaz ve canı çekmez. Çocuğunuzun bildiği tüm paketli gıdalar bir zamanlar siz veya yakınınızdaki kişiler tarafından çocuğunuza verilmiş olmalıdır.
Hatta kimi evlerde abur cubur çekmecesi vardır ve çocuk bu tür gıdalara kolayca ulaşabilir. Bazı durumlarda da bu abur cuburlar ödül olarak kullanılır ki bu son derece yanlıştır. Ödül olarak çocuğa abur cubur vermek çocukta bu tür yiyeceklerin özel ve herkes tarafından istenen şeyler olduğu algısı uyandırır. Sağlıklı beslenmenin önemini anlatmak istiyorsanız işe abur cubur çekmecesindeki ürünleri sağlıklı atıştırmalıkla değiştirerek başlayabilirsiniz.
Yemek rutini belirleyin ve bu rutine sadık kalın
Sağlıklı beslenmenin yolu sağlıklı bir yemek rutininden geçer. Çocuğunuzun okul programına göre bir yemek rutini belirleyebilirsiniz. Yemek rutininde mümkünse aynı saatte tüm aile bir araya gelmeli ve beraber yemek yemek ana amaç olmalıdır. Başka bir deyişle, telefon, tablet gibi elektronik araç gereçler yemek süresince ortadan kalkmalıdır. Bu sürede sohbet edebilir, günün nasıl geçtiğini konuşabilirsiniz.
Yemek sohbetleri aynı zamanda çocuklara sağlıklı beslenmenin önemini vurgulamak için kaçırılmaz bir fırsattır. Sağlıklı yiyecekleri keyifle yediğinizi gördükçe çocuğunuz da iştahlanacak ve zamanla bu tip yiyeceklere yönelecektir.