
Yeni WI-FI: LI-FI Nedir?
Wi-Fi ve hücresel ağ gibi radyo teknolojisinin kullanımı, günlük hayatımızın neredeyse tüm yönlerine dokunuyor ve güvendiğimiz birçok hizmetin temelini oluşturuyor. Günümüzün bağlantılarla çevrili dünyasında, birçok hane, bir mobil cihazla birlikte geniş bant bağlantısına sahip olmaya devam ediyor.
Ancak teknoloji alımımız arttıkça ağlarımız üzerindeki baskı da artıyor. Peki ya internete çok daha yüksek hızlarda doğrudan bağlanmanın bir yolu olsaydı? Bu yazımızda Li-fi teknolojsi ile ilgili bilmemiz gerekenlere göz atacağız.
Lı-Fı nedir?
Li-Fi (Light Fidelity), cihazlar arasında veri iletmek için radyo frekansı yerine ışık kullanan kablosuz iletişim teknolojisidir. Li-Fi, Wi-Fi’ye (Wireless Fidelity) benzer ancak yüksek hızlarda veri iletimi için kızılötesi ve görünür spektrumda ışık kullanır.
Li-Fi teknolojisinin öncülüğünü Profesör Harald Haas yaptı ve terim dünyaya ilk kez TED Global 2011’deki “ Her Ampulden Kablosuz Veri ” başlıklı konuşmasında tanıtıldı. Haas, çalışmaları nedeniyle “Li-Fi’nin Babası” olarak bile adlandırıldı. 2012’de Haas, bir Li-Fi şirketi kurdu. Ertesi yıl, dünyanın ilk ticari Li-Fi teknolojisi olan Li-1st’i piyasaya sürdü. 2015 yılında, mobil kablosuz iletişim için Li-Flame piyasaya sürüldü ve 2016’da Li-Fi’nin ilk sanayileşmiş biçimi görüldü.
Lı-Fı nasıl çalışır?
Li-Fi bir VLC (Görünür Işık İletişimi) biçimidir, bu nedenle tanımı gereği bir vericisi ve bir alıcısı vardır. Veri iletimi için ışık kullanır. Li-Fi ağları çift yönlüdür, yani verici ve alıcı arasında hem yukarı bağlantı hem de aşağı bağlantı aynı anda oluşturulabilir. Li-Fi’yi internet iletişimi için bu kadar uygun kılan da budur.
Halihazırda aydınlatma için kullanılan aydınlatma armatürleri de dahil olmak üzere ışık kaynakları ve özellikle bu amaca yönelik özel ışık kaynakları, Li-Fi’de veri iletimi için kullanılmaktadır. LED ışıklar, güvenilirlikleri ve verimlilikleri nedeniyle veri iletimi için en uygun olan cihazlardır. Hem yukarı bağlantıyı hem de aşağı bağlantıyı mümkün kılmak için cihazlardan gelen sinyalleri algılayabilen kızılötesi dedektörler de mevcuttur. Aydınlatma armatürleri, veriler için bir erişim noktası görevi görür. Işık kaynağı, verileri iletmek için ışık darbeleri yayar ve bunlar daha sonra bir alıcı tarafından yakalanıp kodu çözülebilir.
Lı-Fı’nin avantajları nelerdir?
- Yüksek hız
Şu anda kullanımda olan cihazlar daha düşük ancak etkileyici hızlar sunsa da testler, Li-Fi’nin 224 GBps’ye kadar veri iletim hızı sunabileceğini göstermiştir. Yüksek hız, aynı zamanda Li-Fi’de kullanılan ışık spektrumunun boyutundan da kaynaklanmaktadır. Hızlı internete bu kadar yaygın erişim devrim niteliğinde olacaktır.
- Verimli ve Daha Ucuz
LED ampullerin doğası gereği Li-Fi, Wi-Fi’den daha verimli ve daha ucuzdur. Yönlendirici, modem vb. elektronik cihazlar olmadan çalışabileceği için evlerde ve işyerlerinde maliyet tasarrufu sağlayacaktır.
- Güvenli
Radyo dalgaları, duvarlardan geçebilecekleri için ağınızın dışındaki kişiler tarafından ulaşılabilir ve verilerinizin güvenliğini tehlikeye atabilir. Bununla birlikte, ışık opak nesneler tarafından durdurulabilir ve bu da Li-Fi’yi Wi-Fi’den daha güvenli hale getirir. Ek olarak, bazı odalar kendi Li-Fi ağlarına sahip yüksek güvenlikli alanlar olarak belirlenebilir.
- Kullanılabilirlik
Li-Fi ile her ışık kaynağı işinizi kolaylaştırabilir. Teknoloji genel kullanıma sunulduğunda, sokak lambaları, bina ışıkları vb. aracılığıyla erişilebilir.
Li-Fi teknolojisinin geliştirilmesine devam ediliyor. Bu teknoloji hayatımıza tamamen girdiğinde devrim yaratacak olsa da o zamana kadar modemlere ihtiyaç duyacağız. Asus DSL-AC750 DualBand Dlna Vpn ADSL VDSL-Fiber Modem Router 5 Ghz bandında 433 Mbps kablosuz veri hızı sunuyor.
Ayrıca TP-Link RE190 750Mbps Kablosuz AC Dual Band Evrensel Menzil Genişletici kullanarak ulaşılması zor alanları ortadan kaldırırken Wi-Fi kapsamını genişletebilirsiniz.