ÜST
ağız sağlığınızı

Ağız Sağlığınızı Bozan 5 Davranış

Ağız sağlığı sadece ağız ve diş sağlığı bakımından değil, tüm vücudun sağlığı açısından çok önemli; çünkü ağız sağlığı bütün metabolizmayı etkileme gücüne sahip. Dolayısıyla dişlerde ve ağızda meydana gelen rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde vücudun farklı bölümlerinde farklı hastalıkların ortaya çıkabilmesi olası.

Peki bizler diş sağlığı ile ağız sağlığı için ne kadar bilinçli ve dikkatli davranıyoruz? Hangi davranışlarımız ağız sağlığımızı olumsuz etkiliyor? Gelin ağız sağlığınızı ve diş sağlığınızı bozan davranışlara birlikte göz atalım…

1.Diş ve ağız bakımını doğru ve düzenli yapmamak

ağız sağlığınızı

Dişleri her gün düzenli olarak en az diş hekiminin tavsiye ettiği sayıda ve şekilde fırçalamamak, kullanılması gereken bakım ürünlerini kullanmamak ya da yanlış kullanımda bulunmak; ağız sağlığını olumsuz etkileyen davranışlar arasında yer alıyor.

Ağız bakımı için diş hekimlerinin genellikle önerdikleri orta sertlikteki diş fırçalarını ya da titreşimli fırçaları kullanabilir, diş iplerinden ve dil temizleyicilerden yararlanabilir, ağız gargarası yapabilir, ağız duşlarından faydalanabilirsiniz. Diş hekiminize danışarak Oral-B Şarjlı Yedek Başlıklı Diş Fırçası’nı kullanabilirsiniz.

Xiaomi Dr. Bei Gf3 Taşınabilir Ağız Duşu da diş hekiminize danışarak kullanmanızı önerdiğimiz bakım ürünlerindendir.

Tineke Paslanmaz Dil Temizleyici de ağız bakımınız için yardımcı ürünlerden bir tanesi.

2.Yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip olmak

Ağız sağlığınızı bozan alışkanlıklar içinde yanlış beslenme alışkanlıkları başı çekiyor. Özellikle asitli yiyecek ve içecekler tüketmek, çay kahve tüketiminde aşırıya kaçmak, aşırı sıcak ya da soğuk içecekler içmek, şeker ve karbonhidrat içeriği yüksek besinlerle beslenmek, sigara ve alkol kullanmak bu alışkanlıkların başında geliyor.

Sürekli bir şeyler atıştırmak ya da asitli içecekleri gün içinde sık aralıklarla tüketmek de ağızdaki asidik-bazik dengeyi bozup asidik yönde kaymaya sebep olarak çürüklere ve diş eti enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Kahve ve sigaranın aşırı tüketimi dişlerde renk değişimi, sararma yaptığı gibi; sigaranın kan dolaşımını olumsuz etkilemesi, diş eti hastalıklarının fark edilmelerine engel oluyor ve bu nedenle diş kayıpları oluşabiliyor.

3.Dişleri sıkmak, gıcırdatmak

ağız sağlığınızıGenellikle psikolojik nedenlerle ve çocukluk döneminde başlayıp zaman içinde alışkanlık halini alan, özellikle geceleri uyku halindeyken artan dişleri sıkma veya gıcırdatma durumu; dişlerin aşınmasına, kırılmasına, diş etlerinin çekilmesine, diş köklerinin hasar görmesine, kök-kuron birleşim noktasında diş maddesi kaybının yaşanmasına sebep olabilecek zararlı alışkanlıklar arasında bulunuyor.

Üstelik bu madde kayıpları diş hassasiyeti oluşmasına neden olabiliyor. Dişleri sıkmak aynı zamanda çene eklemi ile çevre dokularına da zarar veriyor ve kas spazmı kaynaklı baş boyun ağrılarına sebep olabiliyor.

4.Dişleri amacı dışında kullanmak

Ağız sağlığınızı bozan davranışlar içinde bir diğeri de dişleri amacının dışında kullanmak. Nedir bu amaç dışı kullanımlar diyecek olursanız; dişleri çiğneme ve öğütme amaçlarının dışında; sert cisimleri açmaya veya kırmaya çalışmak, paket ya da kapak açmak, bant veya ip koparmak gibi amaçlarla kullanmak diyebiliriz.

Dişleri zorlayan bu davranışlar; dişlerin travmaya maruz kalıp kırılmasına, incelmiş diş kenarlarında kopmaların meydana gelmesine, protezlerin çıkmasına ya da kırılmasına ve ağız içi yaralanmaların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

5.Doktor kontrollerini aksatmak

Ağız ve diş sağlığı bakımından, hiçbir problem olmasa da 6 ayda bir düzenli olarak kontrole gitmek ve gerekli bakımları uygulamak gerekiyor. Günlük hayat koşturmacasında doktor kontrollerini aksatmak, ağız sağlığını bozan davranışlar içinde yerini alıyor.