ÜST
tuvalet eğitimi

Çocukların Tuvalet Eğitimi İçin Altın Niteliğinde 7 Tavsiye

Çocukların tuvalet eğitimi kulağa korkutucu gelse de kolaylıkla geçip gidecek hatta keyif alabileceğiniz bir süreç olabilir. Bu sürecin hem sizin için hem de çocuğunuz için kolaylaşmasını sağlayacak altın niteliğinde tavsiyeleri sizler için derledik.

1.Tuvalet eğitiminde patron çocuktur!

tuvalet eğitimi

Adına ister tuvalet eğitimi ister tuvalet iletişimi deyin, unutmamanız gerekir ki tüm bu süreç boyunca patron çocuktur ve sizin göreviniz yalnızca ona yardımcı olmaktır. Bezi bırakıp tuvalete alışmak insanlık için küçük ama çocuğunuz için büyük bir adımdır. Bu durumu en başta kabul etmek ve süreci çocuğun istek ve ihtiyaçlarına göre yönetmek kritik önem taşır.

Tuvalet eğitimiyle ilgili birçok farklı kaynak ve uygulama mevcut. Ancak bunlardan günümüzde en geçerli olanı çocuğun bireysel gelişimi ve hazır olmasıyla ilgili ipuçlarını göz önüne alarak uygulanacak ‘çocuk merkezli’ bir yaklaşım olmalıdır.

2.Çocuk ne zaman hazırsa o zaman başlayın!

Tuvalet eğitimi konusunda doğru zamanı belirleyen en önemli gösterge çocuğun hareketleridir. Bazı işaretler tuvalet eğitimi için hazır olduklarının göstergesi olarak değerlendirilebilir. Örneğin; kaka ya da çiş yaptıktan sonra rahatsız olması, tuvalete gitmek konusunda ilgisinin artması ve gün içinde 3 saatten fazla kuru kalması çocuğun hazır olduğunun göstergeleri olarak yorumlanabilir.

Göstergeleri iyi okumak gerekir zira çocukların büyük çoğunluğu 18-30 aylıkken tuvalet eğitimine başlamak için gerekli becerileri kazanırken bazı çocuklar ise 4 yaşına kadar bu beceriyi kazanamazlar. Önemli olan çocuğunuzun zamanıdır, tatile gidiyoruz maden öncesinde öğrensin ya da okula başlamadan öğrenmiş olsun gibi yaklaşımlar çocuğunuzla ilişkinizin gerilmesine neden olur ve zaman baskısı süreci zora sokar.

3.Tuvalet mi, lazımlık mı?

Bazı çocuklar klozete bazı çocuklar lazımlığa daha kolay uyum sağlar. Her ikisini de seçenekler arasında bulundurun. Kimi çocuklar tuvalet deliğinden veya sifon sesinden korkabilir/rahatsız olabilir. Böyle bir durumda rahat olun ve yargılamayın, aksine korku ve endişelerini anlamaya çalışın.

Eğer çocuğunuz lazımlığı tercih ediyorsa görünür ve kolay ulaşabileceği bir yerde olmasına dikkat edin. Eğer direkt klozeti tercih ediyorsa çocuklara özel klozet kapaklarından alın ve tuvaletini yaparken ayağının altında bir yükseklik olduğundan emin olun, zira boşluk hissi yaratmamak için ayağının altında bir destek olması önemli. Yanı sıra, mesanenin ve bağırsakların tamamen boşalmasını sağlamak için de ayakların zemine tam basması gerekiyor. Çocuğunuzun boyuna uygun, kaymaz tabanlı bir tabure bu anlamda işinizi görecektir.

Biz sizin için Beaty Life Kaymaz Tabanlı Ayrılabilir tuvalet taburesini seçtik. Katlanan yapısı sayesinde yerden tasarruf etmenize destek olacak bu tabureyi güzel renkleri ile çocuğunuz da çok sevecek.

4.Alışverişi beraber yapın!

Tuvalet eğitimi için ihtiyacınız olacak şeyleri çocuğunuzla beraber seçerseniz sürece adapte olması daha kolay olacaktır. Bezi bırakmak tıpkı yürümek gibi çocukların kendilerini ortaya koydukları ve bir birey olarak kimlik kazandıkları dönemlerden biridir. Bu nedenle eğer lazımlık, klozet kapağı, iç çamaşırı gibi şeyleri onun seçmesine izin verirseniz bireysel kararlarına saygı duyduğunuzu hissedecektir. Aksi taktirde, kendi kararlarını kabul ettirmenin bir yöntemi olarak inatlaşma ihtimali daha yüksek olacaktır.

5.Karşılaştırmalardan kaçının, açıklayıcı olun!

Çocuğun anne babayı ya da diğer arkadaşlarını tuvaletini yaparken gördüğü takdirde sürece daha kolay adapte olduğuna dair genel bir kanı mevcut ancak uzmanlar bunun çocuğun mahremiyet algısını engelleyeceğini düşünüyorlar.

Çocuğunuzun mahremiyet algısını zedelememek adına, birini tuvaletini yaparken görmek yerine kitaplardan destek almayı deneyebilirsiniz. Özellikle kakanın fizyolojik olarak neden ve nasıl oluştuğunu, neden dışarı atılması gerektiğini anlatan kitaplar faydalı olacaktır. Ayrıca, hikaye karakterinin yaşadıklarını öğrenmek çocuğa yalnız olmadığını hissettirir.

tuvalet eğitimi

Teo’nun Kaka Kitabı hem kolay anlaşılır ve akıcı dili hem de açıklayıcı metinleri ile işinizi bir hayli kolaylaştıracak.

Oyuncak ayı ya da benzeri oyuncak karakterlere bez bağlayarak da tuvalet alışkanlığa teşvik edebilirsiniz. Oyuncağın bezden çıkma hikayesi ile özdeşleşen ve eğlenen çocuk tuvalet eğitimine de daha kolay uyum sağlayabilir.

6.Tuvalet eğitimi için bir rutin oluşturun!

Tıpkı uyku ve beslenme düzeninde olduğu gibi tuvalet eğitiminde de bir rutin oturtmak işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Her insanın tuvalet alışkanlığı konusunda bir biyolojik ritmi vardır.

Tuvalet eğitimine karar veren ebeveynlerin öncelikle çocuğu takip ederek tuvalete götürme sıklığını buna göre belirlemesi önemlidir. Genellikle gastrokolik refleks yemeklerden 20-25 dakika sonra başlar, bu süre kaka yapmak için uygun zamandır. Benzer şekilde yatmadan önce ve sabah kalkınca tuvalete gitmek belli bir rutinin oluşmasını sağlayacak, bu durumda çocuk kendini belirli bir düzen içinde daha güvende hissedecektir.

7.Ödül ve ceza yönteminden uzak durun!

Tuvalet eğitimi yaşamın olağan adımlarından biridir. Eğer çocuğunuz da diğer memeliler gibi yaşasaydı tuvaleti geldiğinde en konforlu hissettiği yere yapıyor olacaktı. Tuvalet eğitimine anne-babalar ne kadar önem atfederse, ödül ve ceza mekanizmalarını ne kadar devreye sokarsa süreç de o kadar önemli kazanır. Bu nedenle süreci doğal görüp bu yönde mesajlar vermek çocuğunuz için daha  rahatlatıcı olacaktır.

Kakaya ilişkin kesinlikle kötü, tiksindirici ve rahatsız edici olduğuna dair ifadeler kullanmayın. Bu durumda çocuk koku olmaması ya da rahatsız etmemesi için kakasını tutma eğilimine girebilir ki tuvalet eğitimini hayli zora sokar. Tıpkı yemek yemek, uyumak gibi kaka yapmak da doğal bir süreçtir ve yaklaşımınız bu yönde olmalı, unutmayın. Çocuğun bu durumdan rahatsız olduğunu hissediyorsanız “bez seni kaşındırıyor/rahatsız ediyor galiba, eğer istersen bundan sonra kakanı tuvalete yapabilirsin” gibi cümlelerle rahatsızlık kısmını kaka ile değil bez ile ilişkilendirebilirsiniz.

Güncel araştırmalar çocuğa uygulanan ödül ve cezaların sanılanın aksine işe yaramadığını hatta süreçleri daha da zorlaştırdığını gösteriyor. Çocuğunuzun gelişiminin tüm aşamalarında olduğu gibi tuvalet eğitimi de bir başarı ya da başarısızlık göstergesi değildir. Zaman zaman altına kaçırmak, bir süre iyi giderken sonrasında bocalamak olasıdır. Eğer böyle bir durumda çocuğu cezalandırırsanız işi inatlaşmaya dökersiniz. Diğer taraftan ödüllendirmek, işin doğal akışını bozup ileride çocuk ebeveynlerini cezalandırmak istediğinde bunu kakasını tutarak ya da altına yaparak eyleme geçmesine neden olur ki işiniz epey zorlaşır.