
Soba Rehberi : Hangi Soba Hangi Eve Uygun?
Son zamanlarda özellikle şömine tipi soba kullanımı oldukça popüler hale geldi. Bu tür sobalar, sağladıkları konforun yanı sıra evin dekoruna kattıkları nostaljik hava nedeniyle de ev sahipleri tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Kuşkusuz ki merkezi ısıtma sistemi ne kadar verimli olursa olsun ya da yerden ısıtma sisteminizi ne kadar severseniz sevin, bir soba alevi eşliğinde keyif yapmak gibisi yoktur.
İster modern bir apartman dairesinde, ister geleneksel bir kır evinde yaşıyor olun, her mekana uygun pek çok soba seçeneği mevcuttur. Soba kullanımı için karar verdiyseniz ve eviniz için hangi sobanın uygun olabileceğini araştırıyorsanız, doğru olanı satın almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birçok nokta var. Sobanın evinizdeki rolünden, seçtiğiniz yakıt tipine kadar sobanızı satın almadan önce göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz önemli detayları sizler için derledik.
Nasıl Bir Soba Almalı?
Gerek odun sobaları gerekse gaz sobaları kolaylık ve rahatlık arayan ev sahipleri için mükemmel birer alternatif olabilir. Son derece gerçekçi kömür veya odun yakma efektleri ile modern gaz sobalarının yarattığı atmosfer de çok hoş olabilir. Ayrıca elektrikli soba kullanımı ile evinize farklı bir hava katabilirsiniz. Kış bahçesi, mutfak, yemek odası, yatak odası ve koridorda, yalnızca cihazı fişe takmanın ekstra rahatlığıyla bir sobanın sıcaklığını ve yaydığı samimi atmosferi yaşayabilirsiniz.
Sobanızın evinizdeki rolünü düşünerek satın alırsanız çok daha memnun kalırsınız. Evdeki belirli bir odayı ısıtmak için sınırlı alanı ısıtan bir soba satın alabileceğiniz gibi, merkezi ısıtmayı sağlamak ya da sadece hoş bir dekor oluşturmak ve eve sıcak bir hava katmak için üretilmiş olan sobalardan birini de seçebilirsiniz.
Ancak unutmayın, alacağınız sobanın markası ve modelini amacınıza yönelik tercih etmelisiniz. Örneğin, tüm evi ısıtmak istiyorsanız dekoratif özellikleri ile öne çıkan bir sobayı tercih etmemelisiniz. Evin belirli bir alanını ısıtmak için soba arayanlar, gereken soba boyutunu bulmak için önce ısıtılacak odayı ölçmelidir. Bir kılavuz olarak, 21 derecelik bir oda sıcaklığı elde etmek için her 14 metreküp alan için 1kW (yaklaşık) ısı çıkışına ihtiyacınız olacağını bilmelisiniz.
Sobanın yanması için havaya ihtiyaç vardır. Yeterli bir hava beslemesi elde etmek için oda içindeki havanın yenilenmesi gerekir. Küçük ve hava geçirmez bir eviniz varsa, sobanın ihtiyaç duyduğu tüm havayı dışarıdan sağlayan modellere bakmanız gerekir.
Odun sobası
Odun sobaları, eviniz için harika bir seçimdir. Pek çok kişi bu tür sobaları evin dekorasyonuna uygun olacak şekilde ve güzellikte bir parça olarak seçer ama odun sobaları bundan çok daha fazlasını vadeder. Herhangi bir odaya sıcaklık, çekicilik ve rahatlık hissi katmanın yanı sıra, bu tür sobalar enerji tasarrufludur ve faturalarınızdan tasarruf etmenize yardımcı olur.
Soba kullanımı için seçim yaparken evinizi ısıtmasının yanı sıra bir yandan da yemek pişirmenize olanak sağlayan Aksa Siyah Emaye Fırınlı Kuzine Soba şeklinde olanları da tercih edebilirsiniz.
Gaz sobaları
Katı yakıt sobası evinize veya ihtiyaçlarınıza uygun değilse, gaz sobaları estetik açıdan hoş bir alternatif olacaktır. Son teknoloji araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında yenilikçi mühendisler tarafından geliştirilen gaz sobaları, doğalgaz ve LPG ile çalışacak şekilde imal edilmiştir.
Soba bulunduğu ortamın oksijenini kullanmaz. Bu tarz sobalar ısının iç ortama eşit yayılmasını sağlar ve ekonomiktir. As Royal Hermetik Doğalgaz Sobası gibi bir soba ile istediğiniz mekanda bir termostat ile odanızı istediğiniz sıcaklıkta tutabilirsiniz.
Elektrikli sobalar
Elektrikli sobanın avantajı her yere kolayca kurulabilmelerinden gelir. Günümüz elektrikli sobaları son derece verimlidir ve gelenekselden modern çeşitlere, farklı tasarımlarla tüm bütçe ve mekanlara uygun olabilir. Üstelik, katı yakıt muadillerine göre bir şalter rahatlığı ile soba keyfini yaşayabilirsiniz.
Şömine tipi elektrikli sobalar, gerçekçi ateş efektleri üreten benzersiz bir teknolojiye sahiptir. Ayrıca uzaktan kumanda kullanılarak çalıştırılabilir. Böylece ısı çıkışı olmadan alev görüntüsünün keyfini çıkarabilirsiniz.