
Doğum Yapılacak Hastane Nasıl Seçilmeli?
Hamilelik döneminde anne ve baba adaylarını en çok endişelendiren konulardan biri de doğum yapılacak hastanenin seçimi. Bebeğin ve annenin sağlığının korunmasında önemli rol oynayan doğum hastanesinin ebeveyn adaylarının beklentilerini karşılaması gerekiyor. Heyecanlı bir bekleyişin taçlandığı en büyük anın eğlenceli ve konforlu olması için hastanelerin sunduğu imkânların dikkatli incelenmesi gerekiyor. İşte doğum yapılacak hastaneyi seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenler…
Doğum Masraflarını Azaltmak İçin
Hastane seçiminde en önemli rolü doğum masrafları oynuyor.

Doğum hastanesi seçerken en önemli kriterlerden bir doğum için ayrılan bütçe. Sigortanın karşıladığı hastanelerde doğum yapmak doğum masraflarının oldukça azalmasını sağlıyor. Genel olarak anne adayları, hamilelik döneminin başından beri birlikte oldukları doktoru ile doğuma girmeyi tercih ediyor. Doktorunun çalıştığı hastanede doğumlarını gerçekleştirmek istiyor. Doktorunuzla konuşarak doğum yaptırabileceği hastanelerin listesini alabilir ve sizin için en uygun olanını seçebilirsiniz. Genel olarak anne ve baba adayları daha hamilelik döneminin başlarında doğum yapacağı hastane hakkında ufak da olsa bir fikir sahibi olmaya başlıyor. Çevrelerinden ya da sürekli gittikleri doktorlarından bilgi alarak doğum yapabilecekleri hastaneleri belirliyor ve masrafları hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Hatta özel sigorta yaptırarak doğum masraflarının karşılanmasını sağlıyorlar.
Hastanenin Sunduğu İmkânların Değerlendirilmesi

Hastanelerinin doğum için sunduğu hizmetler, ebeveyn adaylarının tercihinde önemli rol oynuyor. Anne adayının hangi doğum şeklini seçeceği veya fiziksel durumun hangi şekle uygun olduğu da doğum sürecinde belirleyici rol oynuyor. Doktorunuz ile konuşarak doğum yöntemleri hakkında bilgi alabilir ve doktorunuzun kararı doğrultusunda sezaryen ya da normal doğum yöntemlerinden birini seçebilirsiniz. Doğum yöntemlerinin her biri farklı bakım seviyeleri gerektiriyor. Örneğin doğal doğum için ağrı kesici ve anestezi kullanılabiliyor. Sezaryen ise doğum sonrasında ekstra bir bakım gerektirebiliyor. Eğer normal doğum yapmayı tercih ediyorsanız, ancak vajinal bir kesi atıldıysa, özel bir travma bakımı olan hastane seçilmesi gerekiyor çünkü bu tarz bir doğumun komplikasyon potansiyeli bulunuyor. Hastanenin yoğun bakım ve ameliyathanesinin beklentilerinize uygun olup olmadığını anlamak için hastaneyi doğum öncesinde ziyaret edebilir ve hastanenin doğum ekibinden merak ettiğiniz tüm soruların cevabını alabilirsiniz.
Hastanenin Yeni Doğan Ünitesinin Koşulları

Bebeğin anne karnından çıktığı ilk 28 gün sağlıklı olması, solunum ve dolaşım sisteminin uyumlu çalışmasını sağlıyor. 24 saat boyunca çocuk doktorunun ve yeni doğan ünitesinin bulunduğu hastanelerde doğum yapılması, dünyaya gelen bebeğin sağlığı açısından kritik önem taşıyor. Erken doğum riskiniz varsa da seçtiğiniz hastanenin yeni doğan yoğun bakım ünitesi olup olmadığını araştırmanız gerekiyor. Doğum sırasında bebeğin yaşayabileceği komplikasyonlar düşünülerek tasarlanan bu üniteler, olası risklere karşı bebeğin sağlığının korunmasını sağlıyor. Hastanenin yeni doğan biriminde özel olarak eğitilmiş hemşireler ve doktorların görevlendirildiğinden emin olmanız, hem sizin strese girmenize engel oluyor hem de bebeğinizin yaşama şansını artırıyor. Düşük doğum ağırlığı ile doğma olasılığına karşın yeni doğan ünitesinde prematüre için küvezlerin bulunup bulunmadığı gibi koşullar, hastane seçiminizde size yardımcı oluyor. Doğum için bir hastane seçerken, hemşire-hasta oranını da gözden geçirmelisiniz. Bu oran, doğumdan sonra sağlık ekibinden alabileceğiniz destek hakkında size bilgi veriyor.
Hastanenin Konumu

Bebeğiniz doğmak üzereyken trafik konusunda endişe duymamak için hastanenizin uzak olmasını istemeyebilirsiniz. Anne adaylarının büyük bir kısmı evlerine yakın hastanelerde doğum yapmayı tercih ediyor. Kendi aracınız yoksa hastanenin acil bir durumda sizi evinizden alabileceğini düşünmek bile doğum korkusunun üzerinden gelebilmenize yardımcı oluyor. Kendi aracınız varsa hastanenin park yeri sorununun olmaması gibi ufak detaylar bile hastane konusundaki endişenizi azaltabiliyor.
Hastanenin Çalışma Politikası

Anne adayının doğum yöntemi tercihi ile doktor ve hastanenin uyumlu olması doğumun başarısını etkiliyor.
Seçtiğiniz hastanenin son yılların trendlerinden biri olan su doğumu dâhil doğal doğum seçenekleri için özel odaları var mı? Doğumdan hemen sonra emzirmeye yardımcı olmak için hemşire ya da sağlık danışmanları var mı? Hastane epidural doğum yöntemini isteyen ya da istemeyen kadınları nasıl destekliyor? Bu soruların cevapları, tercih sürecinizi doğrudan etkiliyor. Hastanelerin sezaryen ya da normal doğum yöntemleri de birbirinden farklı prosedürleri sahip olabiliyor. Daha önceden hastanenin doğum prosedürleri hakkında bilgi almanız doğumunuz hakkında sağlıklı bilgilere sahip olmanızı sağlıyor. Bazı hastaneler doğum boyunca anne adayının bir fetal kalp monitörüne bağlanmasını zorunlu kılarken, bazıları ise anne adayları ve bebeklerinin aralıklı izlemini yeterli buluyor. Hastanenin ziyareti politikası hakkında da bilgi almak isteyebilirsiniz. Bazı anne adayları doğum öncesi ve sonrasında ailesinin büyük bir kısmını yanında isteyebiliyor. Hatta doğum anında eşinin yanında olmasını isteyen anne adaylarından biriyseniz hastanenin çalışma politikası hakkında daha önceden bilgi almanız gerekebiliyor.
Hastanenin Konaklama İmkânları

Doğum sonrası odalara sahip bir hastane ister misiniz, yoksa yeni bir anne ile bir odayı paylaşır mısınız? Bebeğiniz odanızda kalabilir mi, yoksa bebek bir bakım odasına mı götürülür? Doğum sonrasında eşiniz, yakınlarınız da sizinle birlikte aynı oda da kalabiliyor mu ya da onlar için uygun konaklama imkânları bulunuyor mu? Tüm bu soruları öncelikli olarak kendinize sormanız ve beklentilerinize karar vermeniz gerekiyor. Doğun yapacağınız hastanede kendinizi rahat hissetmeniz doğumuzun daha kolay geçmesine yardımcı oluyor. Bu özelliklere ek olarak hastane çalışanlarının güler yüzlü ve konusunda uzman kişilerden oluşması da hastane seçimini etkileyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.