ÜST

O tabak bitecek… (mi): Bebek beslenmesinde BLW yöntemi

“BLW” (Baby Led Weaning) kavramı hayatımıza Gill Rapley’in 2008 yılında yazdığı kitapla girmiş olsa da, bu yöntemin muhallebi/püreden çok daha uzun bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz.

Sağlıklı bir bebeğin BLW ile katı gıdaya geçmesinin temel şartı onun desteksiz oturabiliyor olmasıdır. Bu da yaklaşık altıncı aya denk gelir. Prematüre doğan bebekler için biraz daha beklenmesi gerekebilir.

BLW nedir?

BLW, bebeklerin kendi kendine beslenmesidir. Rapley’in iddiasına göre, bebeklerin damakları, dişleri olsun ya da olmasın, katı gıdaları çiğneyebilecek kadar güçlüdür. Bunun için sadece yiyeceklerin doğru biçimde kesilmesi ve bebeğin kavrayabileceği şekilde sunulması gerekir.

Doğru şekilde kesilmiş parmak yiyecekler

Bebeğinizin kendi kendine yemek yiyebilmesi için yiyecekleri yaklaşık beş santim boyunda ve parmak şeklinde keserek eline verebilirsiniz. Kiraz, domates, üzüm gibi yuvarlak meyve ve sebzeleri, boğazına kaçmaması için mutlaka ikiye bölmelisiniz.

Aynı nedenle sebzelerin çok yumuşak ya da çok sert olmamasına dikkat edin. Sebzeleri haşlayarak ya da buharda pişirerek yumuşatabilirsiniz. Küçük kemikleri ayıklandıktan sonra kemiğinden tutarak yiyebileceği et veya tavuk da iyi bir alternatif olabilir.

Çorba gibi sıvı yiyecekler bile BLW yöntemiyle sunulabilir. Bebeğiniz içine ekmek doğranmış ya da koyu kıvamlı hazırlanmış çorba, yoğurt gibi yiyecekleri kendi kendine yiyebilir. Daha sonraki aylarda çorbasını kaşıklayarak da içebilecek, bir sonraki aşamada da çatal kullanabilecek.

Başlangıç olarak havuç, brokoli, balkabağı, avokado, muz, et gibi yiyecekler uygun olabilir. Daha sonra çeşidi artırabilir ve son olarak kendinize yaptığınız yemekleri, salça ve tuz eklemeden çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Dışarı çıktığınızda ise yanınıza kayısı, hurma gibi yumuşak kuru meyvelerden alabilirsiniz.

Yemekte kontrol bebekte olmalı

Burada önemli olan beslenmede iradeyi bebeğe bırakmak ve kendi temposuyla yiyecekleri keşfetmesine olanak sağlamak. Hangi gıdadan ne kadar yiyeceğine karar vermesi de buna dahil. Unutmayın, önemli olan ne kadar yiyeceği değil, yemek yemekten ne kadar keyif aldığı. Biliyoruz başta bu fikre alışmanız zor olacak ama sonra işler yavaş yavaş yoluna girecek. Merak etmeyin!

Başlangıçta eline aldığını yemesi ya da yememesi hiç önemli değil. Bu arada ne zaman isterse anne sütü/formül mama ile beslenmeye devam etmeli çünkü 12 aya kadar anne sütü/mama temel besin sayılmalı.

Doğru zaman önemli

Yemekleri sunduğunuz zaman da çok önemli. Ne çok aç ne de çok tok olmadığı, uykusunu almış olduğu zamanlar, yemek için en ideal anlardır. Sofraya birlikte oturmanız ve o yemek yerken sizin de kendi yemeğinizi yemeniz de önemli.

Dikkatli olun ama kaygılı olmayın

Birkaç hafta ağzına aldıklarını dışarı çıkarabilir, öğürebilir. Bu durum sizi korkutmasın. Bebeklerin öğürme refleksleri çok güçlüdür. Dil, çene ve yanak kasları gelişinceye kadar yaşanan boğulma riskinden koruyan, doğal bir reflekstir bu.

Siz yine de yiyecekleri doğru biçimde parçaladığınızdan ve bebeğinizin dik oturduğundan emin olun. Yemek bittikten sonra su içirebilir ve ağzının içini kontrol edebilirsiniz. Çünkü yanaklarda kalan yemek artıkları daha sonra tehlikeli olabilir. Ve yemek sırasında gözünüzü üstünden ayırmamaya da dikkat etmelisiniz. İçiniz rahat edecekse olası bir tehlikeye karşı bir uzmandan Heimlich manevrası yapmayı öğrenebilirsiniz.

Neye ihtiyaç var?

BLW’ye başlamak için rahat bir mama sandalyesine ihtiyacınız olacak. En basit mama sandalyesi dahi iş görür. Kolay temizlenmesi satın alırken önemli bir kriter olmalı, çünkü epeyce temizlik yapacaksınız.

Bir meyve filesi de çok işinize yarayacak. Ama en çok kullanacağınız malzeme kuşkusuz önlük olacak. Yere sereceğiniz temiz bir örtü ise, yere düşen yemekleri kolay toplamanızı kolaylaştırabilir.

Önce yorulacak sonra keyfini süreceksiniz

Duvarlara sıçramış, yere saçılmış, dört bir yana dağılmış yemek artıklarını toplamak yorucu olabilir, kabul. Ama bir kere bebeğiniz kendi kendine yemeyi öğrendi mi sonrası inanın sizin için büyük rahatlık olacak. BLW’ye uygun yemek hazırlamak, püre yapmaktan çok daha az zaman alacak. Üstelik, kaşıkla bebeğinizin arkasında dolanmadan, bebeğinizle aynı anda yemeğinizi yemenin keyfini sürebileceksiniz.

Halihazırda katı gıdaya geçiş yaptıysanız, geç kalmış sayılmazsınız. BLW yöntemine daha sonra da geçiş yapabilir ya da püreyle karışık uygulayabilirsiniz.

BLW ile bebek beslenmesinin faydaları:

  •     El-göz koordinasyonunu ve kaba motor becerilerini geliştirir.
  •     Yiyeceğin kokusunu, tadını, dokusunu keşfeder tüm duyularını kullanarak yemek yemeyi öğrenirler.
  •     Kendine olan güvenini artırır.
  •     Sağlıklı yemek alışkanlığı kazandırır.
  •     İştah kontrolü ve doyma hissini öğreneceği için obezite riski azalmış olur.
  •     Anne-babaların da rahat yemek yemelerine zaman kalır.
  •     Çiğneme becerisi ile ağız kasları güçleneceğinden konuşma gelişimi hızlanır.
  •     Güvenli yeme alışkanlığı kazandırır.
  •     Keyifle yemek yedikleri için yemek seçmeye daha az meyilli olurlar.