
Şampuan Seçimi Hakkında Her Şey
Saçların temizliğini ve bakımını sağlayan şampuanları doğru seçiyor musunuz? Şampuan seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Çoğu tüketici için şampuanın kokusu en önemli seçim kıstası. Oysa şampuan seçerken içeriğine, özelliklerine, vaatlerine dikkat etmeliyiz. Hazırsanız sizlere, duş sürecini saç bakım ritüeline dönüştürecek tüyoları veriyoruz.
Şampuan Hakkında Yanlış Bilinenler
Şampuan seçimine geçmeden önce, doğru bildiğimiz yanlışların üstünden geçebiliriz. Böylelikle neden bu tüyolara ihtiyacınız olduğuna emin olabilirsiniz. Öncelikle saç temizliği ile şampuanın köpürme oranının ilgisi yoktur. Köpük, şampuanın içindeki kimyasalların havayla temasından dolayı oluşur, saçınızı temizleyen köpük değil, içeriktir. Hiç köpürmeyen bir şampuandan bile mükemmel temizlik sonucu alabilirsiniz. Günümüzde en çok köpüren şampuanın en iyi temizlediğine inanılsa da, siz bu yanlışları doğru kabul etmemelisiniz.
Saçlarınızı her gün şampuanla yıkamak temizliğin gereğidir derler. Eğer saçlarınız çok kuruysa her gün şampuan kullanarak saçlarınızı daha da yıpratırsınız. Saçınız çok kuruysa bir gün arayla saçlarınızı yıkamalısınız, günlük duş sırasında saçlarınızı bone ile kapatabilirsiniz. Eğer çabuk yağlanan saçlarınız varsa bu da sebum salgısı probleminin işaretidir, sık sık duş aldıkça saçlarınız daha da çok yağlanacaktır. Çok yağlı saçlarınız olsa dahi günde sadece bir kez duş almalısınız.
Her gün saçlarınızı yıkamanız doğru değil.
Her şampuanın içeriği aynı, üzerinde yazanlar pazarlama gereği diyenler olabilir. Ancak bu doğru değildir. Kuru, yağlı, kıvırcık, boyalı saçların ihtiyaçları farklıdır. Örneğin; kepekli saçlar için saç derisini besleyen ve nemlendirici özellikli içerik gerekirken boyalı saçların ihtiyacı ise özellikle uçlardaki yıpranmanın onarılmasıdır. Şampuanların içerikleri bu ihtiyaçlara göre düzenlenir, siz siz olun saçınız için gerekli olan şampuan türünü satın alın.
Saçların bir süre sonra düzenli kullanılan şampuana alıştığı ve zaman zaman şampuan değiştirilmesi gerektiği söylenir. Oysa saçlar, şampuana veya herhangi bir kimyasala düzenli kullanımla alışmaz. Zaten hızla dökülen ve yerini yenisine bırakan saçların duyarsızlaşması imkansızdır. İhtiyaçlarınız değiştiyse veya memnun değilseniz elbette şampuanınızı değiştirebilirsiniz, ancak saçın alışması gerekçe değildir.
Şampuanın İçinde Neler Var?
Şampuan; su, temizliği sağlayan kimyasallar (Ammonium Lauryl Sulfate /Ammonium Laureth Sulfate / Sodium Lauryl Sulfate), yumuşatıcı bileşenler (Cocamide DEA, MEA, or TEA / Cocamidopropyl Betaine), pH dengeleyiciler (Sodium Citrate (SC)), parlaklık veren ve dalga kazandıran içerikler (Glikol Distearate/Stearate), saçı kalınlaştırıcılar (Polyquaternium/Quaternium) ve elektriklenme önleyiciler (Dimethicone/Cyclomethicone), B vitamini (Panthenol), arındırıcılar (Cetyl/Oleyl/Stearyl Alcohol), doğal nemlendiriciler (Fındık, Ceviz Yağları /Shea Yağı), doğal asitler (Ascorbic Acid/Citric Acid) ve saç rengi koruyucular (Octyl Salicylate/PABA) içerebilir. Şampuanın içindekiler markaya, ürün vaadine göre değişebilir. Örneğin; organik içerikli şampuanlarda kimyasal seçkisi daha farklıdır.
Tüm şampuanların ortalama %80’i sudan oluşur.
Saç Tipine Göre Şampuan Seçimi
- Saçlarınız kıvırcıksa silikonsuz şampuanları tercih etmelisiniz. Kalın telli ve kuru saçlara sahipseniz silikonlu şampuanlar saçlarınızın doğal şeklini bozacaktır. Eğer saç telleriniz cılız ve çok ince telliyse saçların daha kalın telli ve dolgun görünmesi için silikonlu şampuanların avantajını kullanabilirsiniz.
- Kalın telli saçlarınız varsa nemlendirici ve yumuşatıcı içerikli şampuanları kullanabilirsiniz. Özellikle şampuan alırken kremli olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer kremsiz şampuan kullanıyorsanız ayrıca durulanan saç kremi alarak duşta kullanabilirsiniz.
- İnce telli saçlar çabuk kırılır ve elektriklenir. Kuru saçlar için özel üretilen ve elektriklenmeye karşı direnç kazandıran şampuanlardan alabilirsiniz. Onarıcı bakım serilerini tercih edebilirsiniz. Benzer şekilde kuru ve hasarlı saçlara sahip olanlar da keratin destekli şampuanlardan yararlanabilir.
- Normal saçlara sahipseniz saç derinizi arındıran herhangi bir şampuanı kullanabilirsiniz. Eğer saçlarınızda herhangi bir sorun yoksa sizler kokusuna bakarak şampuan seçebilirsiniz. Saçlarınız yağlıya dönük veya yağlıysa çay ağacı içerikli şampuanları önerebiliriz. Yağ dengesini sağlayan çay ağacı özü, saç derisine ihtiyaç duyduğu özel bakımı sağlar.
- Boyalı saçlar için renk koruması önemlidir. E ve A vitamini yönünden zengin şampuanlardan alabilirsiniz. Saçlarınızı her gün yıkamamalı, bir gün ara vermelisiniz. Boyanın kalıcılığı için boyama işleminden sonra 3 güne kadar saçınızı yıkamadan dayanabilirseniz boyanın daha kalıcı olduğunu görebilirsiniz.
Kadın ve erkeklerin saç derileri farklı ihtiyaçlara sahiptir.
Cinsiyete Göre Şampuan Seçimi: Pazarlama mı İhtiyaç mı?
Erkek saç derisinin seramid seviyesi kadınlardan daha azdır. Protein kaybı olan erkek saç derisi daha zayıf bir koruma bariyerine sahiptir. Erkek saçı kadınlardan daha çabuk sebum üretir. Bu da erkek saçlarının daha çabuk yağlanması anlamına gelir. Kadınlarda kuru saç derisi sorunu yaygınken erkekler basık ve sönük saçlara hacim katmak için uğraşır. Tüm bu farklar, kadın ve erkeklerin farklı şampuanlar kullanmaları gerektiğinin ispatıdır. Saç derisinin ve saç tellerinin farklı ihtiyaçlarına yönelik, cinsiyete özel üretilen şampuanlardan seçim yapabilirsiniz.
Organik Şampuanlar Gerekli mi?
Organik şampuanlar doğal ve bitkisel özler içerir. Bu tür şampuanların içerisinde de kimyasal maddeler yer alır ancak bu maddeler organik sertifikası gereğince uygun görülen köpürtücü, temizleyici, arındırıcı, yumuşatıcı ve koruyuculardır. Organik şampuanların organiklik yüzdeleri ürünlere göre değişir, kimisi %60 organik iken kimi üründe %100 organik ibaresi yer alabilir. Organik şampuanlar, hassas ciltli ve şampuanla yıkama sonrası cildi tahriş olan kişiler için idealdir. Sıradan şampuanların içeriğindeki kimyasallar nedeniyle saç derisi tahriş olan kişiler, saç derisini yıpratmayan içeriklerle rahat edebilir.
Siz de yüzlerce şampuan ürünü arasından dilediğinizi hemen alın, Hepsiburada avantajları ile alışverişinizi hızla tamamlayın.