ÜST

Gelecek Robotik Kodlamaya Emanet

Modern kuramlara göre beynimiz dil öğrenmek için belirli bir donanıma sahip bulunuyor. Bu donanım sayesinde anlamsız sesler çıkaran çocuklar zamanla heceler, kelimeler ve cümlelerle kendilerini ifade etmeye başlıyor. İletişimin ömür boyu süren bir süreç olduğu dikkate alındığında çevresiyle sağlıklı iletişim kuran bireyler, daha huzurlu bir hayatın kapısını aralamış oluyor.

Bilgisayarların hayatın her alanında kullanıldığı bu çağda insanlarla konuşurken kullandığımız dilden biraz daha fazlasına ihtiyaç duyduğumuz söylenebilir. İnsanların hayatlarını inanılmaz derecede kolaylaştıran, günlük hayatımızın vazgeçilmezi hâline gelen bilgisayarlar, aslında sanıldığı kadar akıllı değiller. Temel olarak bir bilgisayar, sizin ona verdiğiniz komutların haricinde hiçbir becerisi olmayan “aptal” bir makinedir. Onu akıllı hâle getiren, hangi durumda ne yapması gerektiğini ona öğreten insanlardır.

Kodlamanın Geleceği

Yapay zekâ çalışmalarıyla makinelerin kendi kendine öğrenmesi, günümüzde henüz emekleme aşamasında bulunuyor. İleride kendisine öğretilenlerden bağımsız olarak da fikir yürüten bilgisayarlar, elbette var olacak. Bu geçiş sürecinde makinelere, robotlara neyi nasıl yapması gerektiğini öğretecek insanlara ihtiyaç duyuluyor. Hem de bu ihtiyaç öylesine fazla bir boyutta ki bütün dünyada yükselen bir trend olarak yazılım sektörü öne çıkıyor.

Nasıl geçmişte oldukça revaçta olan bazı meslekler yavaş yavaş ortadan kalktıysa yaşadığımız çağın bazı meslekleri de geleceğe miras kalamayacak.

Bilgisayar ve otomasyon sistemlerinin yeterli olduğu alanlarda ekonomik unsurlar, şimdiden insanlara duyulan ihtiyacı azaltmaya başladı bile. Madencilik gibi sektörlerin güvenlik açısından tehlikeler içermesi, kimya alanında sağlığı tehdit eden birtakım işlemler yapılması zorunluluğu gibi birçok sebeple insanların iş gücündeki payının düşeceği öngörülüyor.

Dünya, bu tür gelişmelerin eşiğindeyken çağı yakalamak adına birtakım adımlar atılması, bir gereklilik olarak bizi karşılıyor. Küçük yaşlardan itibaren temel anlamda bilgisayarların dili olarak adlandırabileceğimiz kodlama öğrenen çocuklar, geleceğin dünyasında kendilerine daha kolay yer bulabilecekler.

Eskiden yazılımcı ya da kodlama denildiğinde sayfalar dolusu anlamsız yazılar bütünü akla gelirdi. Gelecek planlamasına önem veren devletler, araştırma üniversiteleri, teknoloji alanında nam salmış şirketler de bu durumun farkına varmış olacaklar ki küçük yaşlardan itibaren çocuklara kodlama öğretmenin kolay yollarını geliştirmeye başladılar. İster okullarında seçmeli ders alarak kodlama dersi alan çocuklar olsun, ister sertifika programlarına dâhil olup buralardan ders alanlar olsun artık kodlama öğrenlerin sayısının artmakta olduğu söylenebilir.

Robotik kodlama, hayatımızın her alanında yer alan cihazların, makinelerin yeteneklerini geliştirmek adına bilgisayar kodları kullanmasını sağlıyor.

Çevrenizdeki çoğu elektronik cihazı aslında yapması gereken işe uygun şekilde programlanmış mini bilgisayarlar gibi görebilirsiniz. Şarjlı diş fırçalarından akıllı bilekliklere, kumandalardan fotoselli lambalara kadar her alanda bu cihazlara neyi nasıl yapması gerektiğini söyleyen robotik kodlamalar kullanılıyor.

Her Yaşa Hitap Eden Kodlama Öğretimi

Kaynak: upload.wikimedia.org

Yeni bir dil öğrenmeye başlandığında işi kolaylaştıran sözlükler, etkinlikler, şarkılar, oyunlar olduğu gibi robotik kodlamanın öğrenilmesinde de işi eğlenceli ve daha anlaşılır hâle getiren uygulamalar bulunuyor.

Kaynak: upload.wikimedia.org

Arkasında MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Scratch uygulaması, eğlenceli bir şekilde çocuklara kodlamayı öğretiyor. 8 ile 16 yaş arasındaki çocukları hedef alan projede blok sistemi kullanılarak kodlama görsel hâle getiriliyor. Tek bir satır kod yazmadan öncelikli olarak kodlamanın mantığını öğreten Scratch, küçük animasyonlar ve oyunlar yapılmasına da olanak sağlıyor. Bu program, kullanım kolaylığı ve sürekli geliştirilen sistemiyle çocuklar için iyi bir seçenek oluşturuyor.

Blockly

developers.google

Blockly ise arkasında Google’ın bulunması ve Scratch programına oranla daha geniş bir yaş aralığını hedeflemesiyle dikkat çekiyor. 10 yaş ve üzeri için ideal olduğu belirtilen uygulama, blokla kodlamayı öğretmesinin yanında ekranın bir köşesinde çeşitli programlama dillerinin de kodlarını gösteriyor. Bu şekilde blok sisteminde gerçekleştirilen her bir komutun kod dilindeki karşılığı da görülmüş oluyor. JavaScript, Python, PHP gibi değişik kodlama dillerinde aynı komutların nasıl ifade edildiği bu alanda gösteriliyor. Birçok kodlama dili olduğuna göre bu dillerin arasındaki farkları öğrenmek kodlama açısından büyük önem taşıyor.

Code.org

Dikkat çeken projelerden bir tanesi de code.org çatısı altında yürütülüyor.

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jack Dorsey gibi isimlerin desteğini alan uygulama, dünya geneline yürütülen en yaygın çalışmalardan biri olarak öne çıkıyor.

Sürükle bırak sistemiyle blokların dizilimine dayalı kod öğreniminde her yaş grubuna uygun görev paketleri bulunuyor. Star Wars, Angry Birds, Frozen, MineCraft gibi çocuklarca da bilinen figürler, kodlama öğretiminde yoğun olarak kullanılıyor. 4 yaş ve üzerine hitap eden sistemde seviye atlandıkça yeni kodlama seçenekleri öğretiliyor.

CodeCombat, Khan Academy, CodeAcademy, Kodu gibi birçok site, her yaştan insana kod öğretmeyi eğlenceli ve anlaşılır bir şekilde sunan diğer siteler olarak İnternet’te yer alıyor. Bu sitelerin bazıları, iOS ve Google Play gibi platformlar için mobil uygulama desteği de veriyor. Çoğu ücretsiz olarak sunulan bütün bu servisler, çeşitli ortamlarda kullanılabiliyor.

Belki 10 ya da 20 yıl sonra yabancı dil öğrenimine ihtiyaç duyulmayacak; ama, insanoğlunun geleceğinde belirleyici bir rol üstlenen bilgisayarlar, daha uzun süreler bizlerle beraber olmaya devam edecek gibi duruyor. Bu nedenle özellikle çocukların ve gençlerin geleceğe tam olarak hazırlanabilmeleri adına robotik kodlamayı öğrenmesi gerekiyor. Üstelik bu kodlama sistemlerini öğrenen kişilerin, algoritma, problem çözme ve mantıksal düşünme becerilerinin de geliştiği ifade ediliyor. Kodlama bilgisi olan kişilerin bu süreçte elde ettikleri bilgileri ve yetenekleri yaşamları boyunca kullanabileceklerine dikkat çekiliyor.

Robotik kodlama sayesinde öğrenilenleri hayata geçirmek ve bu eğlenceli dünyaya adım atmak için Hepsiburada’da yer alan kitlerden birini sipariş verebilirsiniz.