
Banyo Fayansları & Mutfak Fayansları Nasıl Temizlenir?
Ev hanımları için banyo fayansları ve mutfak fayansları temizlik açısından oldukça önemlidir. Banyo ve mutfak, evin en çok kullanılan ve kirlenen bölümleri arasında bulunuyor. Bu nedenle bu bölümlerin temizliği için de ekstra bir çaba sarf etmek gerekiyor.
Özellikle fayans aralarında bulunan beyaz derzlerin bir süre sonra sarardığı ya da karardığı görülebiliyor. Bu görüntü de hiç kimse de hoş bir izlenim bırakmıyor. Fayans arası temizleme işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer alıyor. Tabi fayansların yüzeyi de için de dikkat edilmesi gerekiyor. Mutfak ve banyo fayanslarının ışıl ışıl parlamasını ve tertemiz görünmesini kim istemez ki! Sadece bu açıdan değil, bakteri ve mikropları kullanım alanlarından uzaklaştırmak için de banyo ve mutfağınızda yer alan fayansların temizliği önem kazanıyor. Sağlığınız için faydalı, hijyenik bir ortam ve ışıldayan görüntüler için mutfak ve banyo fayanslarının nasıl temizlendiğine gelin birlikte bakalım.
Banyo Fayansları Nasıl Temizlenir?
Evinizin sürekli kullanım alanlarından biri de banyolardır. Sürekli suya maruz kalan bu ortamlar ister istemez bir süre sonra kirlenmeye başlıyor. Banyolarda bulunan fayanslar da bu kirlerden tabiri caizse nasibini alıyor. Özellikle fayanslar arasında bulunan derzlerin sararması, hatta kararmaya başlaması hoş görüntüler ortaya çıkarmıyor. Bu nedenle de banyo fayansları temizleme ve fayans arası temizleme gibi konular gündeme geliyor.
Hemen hemen herkesin karşılaştığı bu durumlar için çeşitli yöntemler elbette ki var. Bu yöntemlerden hangisini tercih edeceğiniz size bağlı. İster deterjan kullanarak, isterseniz de doğal yöntemlerle banyo fayanslarını temizlemek mümkün oluyor. İşte karşınızda banyo fayansları temizliği için kullanılan yöntemler:
- Deterjan Kullanımı
Banyo fayanslarının temizliğinde kullanabileceğiniz pek çok deterjan çeşidi bulunuyor. Fayansın çeşidine göre ya da evde kullandığınız deterjanlara göre bu konuda bir seçim yapabilirsiniz. Fayans temizliği için deterjan kullanmak istiyorsanız kullandığınız ürünlerin banyo fayanslarınızda iz bırakmamasına dikkat etmelisiniz. Bu noktada deterjanı fayansının üzerine sürdükten sonra biraz beklemeniz gerekiyor. Ardından ıslak ya da nemli bir bez yardımıyla kirleri hafifçe ovalayarak temizleyebilirsiniz. Bu aşamada isterseniz sünger de kullanabilirsiniz.
- Doğal Yöntemler
Fayans temizliği için deterjan kullanmak istemiyorsanız alternatif olarak doğal yöntemler içerisinde karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatın temizlikte pek çok yerde kullanıldığı bilinen bir yöntem. Fayans temizliğinde de karbonat ile etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Su ile karışarak macun kıvamına gelen karbonatı fayansların üzerine süngerle sürebilirsiniz. Daha sonra bu macunun köpürmesi ve bu sayede kirleri bulunduğu yüzeyden kaldırabilmesi için bir süre beklemek gerekiyor. Ardından isterseniz ıslak bez isterseniz de sünger kullanarak banyo fayanslarınızı temizleyebilirsiniz. Karbonatın dışında doğal yöntemler arasında sirkeden de yardım alabilirsiniz banyo fayanslarının temizliği için. Asidik olmasıyla temizlikte sıkça kullanılan sirke, fayanslarda da güzel sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Yumuşak bir bez yardımıyla 5-10 dakika kadar sirkeyle fayanslarınızı silebilirsiniz.
Banyonuzdaki fayansların temizliği sadece yüzey kısımlarını temizlemekle maalesef ki bitmiyor. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken bir başka nokta fayans arası temizleme. Fayansları en güzel şekilde temizlemiş olsanız bile fayans arasındaki derzlerin kirli görüntüsü hiç de hoş olmuyor. Bu nedenle derzlere özel üretilmiş deterjanlardan yardım alabilirsiniz. Daha sonra fayans arasına sığabilecek bir fırça ya da elinizdeki temizleme pamuğu ile derzleri temizleyebilirsiniz. Tabi deterjanı uyguladıktan sonra kirlerin yumuşaması için bir süre beklemelisiniz. En son adımda ise sünger ya da bezle fayans aralarının temizliğini sağlayabilirsiniz. Yüzey ve fayans arası temizliğinin ardından banyo fayanslarının hem tertemiz olduğunu hem de ışıl ışıl parladığını göreceksiniz.
Mutfak Fayansları Nasıl Temizlenir?
Bir evin olmazsa olmazı, hatta en önemli noktalarından biri olan mutfak, ev içerisinde sıkça kullanılan yerlerden biridir. Yemek yapmaktan, uzun uzun kahvaltı sofralarında oturmaya kadar günümüzün büyük bir kısmını mutfakta geçiriyoruz. Bu nedenle de mutfak fayanslarının kirlenmesi kaçınılmaz sorunlardan bir tanesi. Özellikle gıda, yemek vs. gibi sağlığımız için önemli noktaları içerdiği için de mutfak temizliği bir hayli önem kazanıyor. Yemek pişirilirken farkında olmadan mutfak fayanslarına yağlar sıçrayabiliyor. Bu yağlara anında müdahale edilmediğinde ise zamanla yağ tabakası kalınlaşıyor ve temizliği de zorlaşıyor. Peki bu kirleri temizlemek imkansız mı? Tabi ki de hayır! Gerekli malzemelere sahipseniz mutfak fayanslarınızı rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Mutfak fayansı temizliği konusunda bilgilere geçmeden önce birkaç tavsiyeyi belirtmekte fayda var. Öncelikle mutfak fayanslarınızı düzenli bir şekilde silmeye çalışın. Herhangi bir lekeyle karşılaştığınızda ertelemeden hemen müdahalede bulunun. Böylece kalıcı lekelerin önüne geçebilirsiniz. Ardından da temizlediğiniz fayanslarınızı bir bez yardımıyla kurulayın. Bu sayede su lekelerinin önüne geçebilir, mutfak fayanslarınızın güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. Şimdi mutfak fayanslarının temizlik aşamalarına geçebiliriz.
- Mutfak fayanslarını banyo fayanslarında olduğu gibi deterjan kullanarak ya da doğal yöntemlerle temizleyebilirsiniz ancak mutfağınızdaki fayans temizliğine geçmeden önce fayansının türünü bilmenizde fayda var çünkü bazı fayanslar dayanıklı yüzeylere sahipken, bazılarının yüzeyi oldukça hassas olabiliyor. Seramik, porselen veya düz şekildeki fayanslar, desenli fayanslara göre biraz daha dayanıklı olabiliyor. Seçtiğiniz malzemenin ve kullandığınız bez ya da fırçanın fayansının yüzeyini çizmeyecek, üzerindeki desenleri bozmayacak şekilde olmasına dikkat etmelisiniz çünkü fayansları temizlerken ovma aşamasında bir miktar güç uyguladığınız için fayanslar üzerinde olumsuz etki edebilir. Fayansınızın herhangi bir zarar görmeyeceğinden eminseniz kullanacağınız malzemelere ve deterjanlara karar verebilirsiniz.
- Mutfak fayansları banyo fayanslarına göre yağ lekelerinden dolayı daha yapışkan kirlere sahip olabiliyor. Bu nedenle mutfak fayanslarınızı temizlerken fırçalama işlemi yapmanız gerekebilir. Mutfağınızdaki fayans temizliği için deterjan alternatifleri arasından birini tercih edebilir ve zorlu yağ lekelerinin ve kirlerin üstesinden gelebilirsiniz. Deterjanı ya da kullandığınız doğal malzemeyi uyguladıktan sonra bir süre bekleyebilir, ardından fırçalayarak kirlerden arınmasına yardımcı olabilirsiniz. Daha sonra yumuşak bir bez ve ılık su ile arınan kirleri temizleyebilirsiniz.
- Tıpkı banyo fayanslarında olduğu gibi mutfak fayanslarında da derz temizliği oldukça önemlidir çünkü fayanslar ışıl ışıl parlasa bile sararmış, rengi koyulaşmış derzler bu parlak görüntünün önüne geçecektir. Bunun için lekeleri çıkaran ve derzleri beyazlatan deterjanlar kullanabilirsiniz. Derz bölgelerini arasına girebilecek büyüklükte bir fırça ile temizleyebilir ve etkili sonuçlar alabilirsiniz.
- Kirlerden ve yağlardan arındırdığınız mutfak fayansları en son aşamada iyice temizleyerek dezenfekte edebilirsiniz. Nemli bir bez veya sünger ile temizlediğiniz alanların üzerinden geçebilir, ardından da iyice kurulayabilirsiniz. Böylece herhangi bir leke kalmasının önüne geçebilir ve tertemiz mutfak fayanslarına sahip olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Banyo ve Mutfak Fayans Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Banyo ve mutfak evin önemli alanlarındandır ve her ikisinin de temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Bu noktada fayans temizliğinin sürekli olmasında fayda vardır. Bu sayede oluşabilecek kalıcı lekeler engellenebilir ve temizlik aşamasında kolaylık sağlanabilir. Banyo ve mutfak fayans temizliğinde kullanılacak malzemelerin özenle seçilmesi gerekir. Böylece etkili temizliğin yanında fayansların sağlığı da korunabilir.
Temizlik yaparken ister deterjan kullanımını isterseniz de doğal yöntemlerden birini tercih edebilirsiniz. Her ikisinin kullanımında bir müddet beklemeye dikkat etmelisiniz. Tüm bu aşamaların ardından parlak ve tertemiz fayanslara kavuşabilirsiniz.