
Evde Taze Vişne Suyu Yapımının Kolay Yolları ve Sağlıklı İpuçlar
Yaz aylarının yakıcı sıcağında kızarmaya başlayan kiraz, yaz sonuna doğru toplanır ve sofralara lezzetli bir konuk olarak gelir. Hem meyve sularında kullanılan hem de tatlıları renklendirmek için tercih edilen kiraz, birçok şehirde yetiştirilebilme özelliğine sahiptir. Kirazın daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için hazırlanan kiraz reçeli, dondurulmuş kiraz ve kiraz suyu, birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.
Vişne ağacının dallarını süsleyen bu kırmızı meyveler, vişne suyu olarak çocuklar ve hastalar tarafından keyifle içilen bir içeceğe dönüşür. Yazın gelmesiyle birlikte taze, sulu sulu meyvelere olan özlemimiz daha da artıyor, onlara kavuşmanın heyecanı içimizi sarıyor. Özellikle küçük bir bahçesi olanlar veya balkonunda, hatta evinin içinde, pencere pervazlarında bitki yetiştirenler ayrı bir heyecan duyuyor, “Nasıl yetiştirebilirim?” merakıyla doluyor.
Vişne çekirdeği nasıl çimlendirilir?
Keyifle yiyerek ya da vişne suyu gibi pek çok lezzetli tat elde edebileceğiniz vişnenin çekirdeğini çimlendirmek isterseniz, yazımızda devam eden aşamaları uygulayabilirsiniz. Fakat öncesinde söylemekte yarar var, vişne çekirdeğini çimlendirmek hem zor hem de oldukça emek isteyen bir durumdur. Bu sebeple denemelerinizin her seferinde başarılı olup olmayacağı meçhuldur. Pek çok sayıda vişne çekirdeğinden yalnızca bir kaçını çimlendirebilirsiniz. Bu durum çimlendirmek için kullandığınız vişne çekirdeğinin kalitesine bağlı şekilde değişkenlik gösterebilir. Buna rağmen çimlendirmeyi denemek isteyenler için aşamaları sizin için derledik;
- Vişne çekirdeklerini özenle yıkayın ve üzerlerindeki kalıntıları temizleyin. Sonra birkaç gün boyunca çekirdekleri kurumaya bırakın.
- Daha sonra bir pense kullanarak çekirdeklerin üzerindeki kalın kabuklara dikkatlice çentikler atın. Bu çentikleri atarken tohuma zarar vermemeye dikkat edin.
- Kabuklarını açtığınız veya ayıkladığınız vişne tohumlarını kağıt havlunun üzerine aralıklı olarak yerleştirin ve kağıt havluyu katlayarak tohumların yerinde kalmasını sağlayın.
- İçinde su olan bir sprey şişesi ile kağıt havlunun üzerine sıkarak ıslatın ve sonrasında ıslak kağıt havluyu bir poşete koyarak soğukta saklayın.
- Çekirdekleri 7 gün buzdolabında saklayın ve sonrasında çimlenmeye müsait bir saksıya alın. İlk etapta saksıya torf açısından verimli bahçe toprağı koyun.
Saksıdaki toprağın üzerine tohumları dizin ve üzerini çok az miktarda toprakla örtün, ancak tohumları çok derin gömmeyin ki hava alabilsinler. Çekirdeklere ilk suyu verildikten sonra çimlenmeyi kolaylaştırmak amacıyla saksıyı bir poşet içerisine koyun ve üstüne birçok delik açarak sera etkisi yapın. Vişne bitkiniz ortalama bir hafta içerisinde fark edebileceğiniz şekilde büyümeye başlayacaktır.
Evde Vişne Bakımı
Toprak Seçimi
Vişne, her tür toprağı tolere edebilecek yapıda bir meyve olarak biliniyor, gerek kireçli gerek se kumlu toprakta yetişebilir. Fakat verim alabilmek adına tavsiye edilen toprak, organik maddeler açısından verimli, kumlu olmayan, kireçli toprak olarak biliniyor. Şayet bahçeye dikecekseniz uygun toprağa dönüştürme şansınız varsa, mağazaların bitki satılan reyonlarından torf açısından verimli bahçe toprağı satın alabilirsiniz. Bu bilgiyi aklınızda bulundurmanızda fayda var.
Sulama
Vişnelerin hassas sulama gereksinimine sahip olduğundan, vişnelerinizi yetiştirmeye başladığınız andan itibaren düzenli olarak sulamayı aksatmamalısınız. Sulama sıklığını belirlemek için bitkinin toprağına parmak testi yapmanız yeterli olacaktır.
Parmak testi ile bitkinin toprağına bir köşeden işaret parmağınızı batırıp çıkarın. Eğer parmağınız kupkuru çıkıyorsa, hemen sulama yapmanız gerekmektedir. Ancak parmağınız nemli kalıyorsa, sulamayı ertesi güne bırakabilirsiniz. Kışın genellikle 2 veya 3 günde bir sulama yapabilirsiniz, ancak yaz aylarında sıcak hava nedeniyle toprağın çabuk kurumasını engellemek adına günde bir kez sulama yapmanız gerekebilir. Bu, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve verimli olmasını sağlamak için önemlidir.
Ortam ve Sıcaklık
Ilıman iklimi sevdiği bilinen vişne için, mümkünse serin bir ortamı tercih etmek önemlidir. Bitkinin özellikle yetişme döneminde aşırı rüzgardan korunması önemlidir. Bu faktörler göz önünde bulundurularak vişne bitkisinin uygun bir konumda yetiştirilmesi, sağlıklı büyümesi ve verimli olması açısından önemlidir.
Dipnot!
Her tohum ya da fidanın verimli çıkmayabileceğini göz önünde bulundurarak, eğer vişne yetiştirmek istiyorsanız güvenilir üreticilerden verimli ve sağlıklı çekirdekler, tohumlar ve fideler temin etmeniz önemlidir. Bitkiden meyve alabilmek için sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın. Bu sayede vişne yetiştiriciliğinde başarılı olabilirsiniz. Unutmayın, doğru bilgi ve sabır her zaman önemlidir.
Vişne Suyu Malzemeleri
Lezzetli vişne suyu için gereken malzemeler aşağıdaki gibidir:
- 1 kilogram vişne
- 10 su bardağı su (yaklaşık 2 litre)
- 3 adet karanfil
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 su bardağı şeker
Vişne Suyu Yapımı
Tencerenin içine vişne, karanfil, tarçın ve şekeri ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Karışımı el ile yoğurarak birbirine iyice yediriyoruz. Ardından oda sıcaklığında en az 6 saat bekletiyoruz, tercihen 1 gece boyunca dinlendiriyoruz. Beklettiğimiz karışımın üzerine suyu ilave edip orta ateşte kapağı kapalı olarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra ateşi kısarak kapağını açıyoruz. Tahta bir kaşık kullanarak vişneleri ezerek karışımı süzgeçten geçiriyoruz. Elde ettiğimiz vişne suyunu kavanozlara alıp, buzdolabında en az 2 saat soğutuyoruz. Vişne suyunu servis etmek için aynı oranda su ve buz ile sunabilirsiniz.
Vişne Suyunun Faydaları
Vücut Direncini Artırır
Vişne suyu çoğunlukla hasta ziyaretlerine giderken satın alınan bir içecektir. Saf vişne suyu götürmek hastaya fayda sağlayabilir. Böbrek üstü bezlerinin aktive edici özelliği ile organların sağlıklı şekilde devamlılığını sağlayabilir.
Toksinleri Temizler
Vişne suyunun bir diğer özelliği ise antioksidan etkiye sahip olmasıdır. Bu sayede bedeninize zarar veren organizmalara karşı koruma sağlar. Arındırıcı etkisiyle vişne suyu, enfeksiyon veya mikrop durumlarına karşı önlem alınmasına yardımcı olabilir.
Bağırsakları Canlandırır
Vişnenin lif oranı son derece yüksektir. Lif, bağırsak hareketliliğini artırarak sindirim sistemini uyarır. Bu özellik özellikle kabızlık gibi problemleri olanları yakından ilgilendirir. Vişne suyunun bağırsakların hızlı ve etkin bir şekilde çalışmasını sağladığı bilinir, bu da sindirimi kolaylaştırarak kilo alımını engelleyebilir.
Kalp Hastalıklarını Önler
Vişne suyunun, damar içini temizleme özelliği olduğuna inanılır. Bu özelliği sayesinde damar tıkanıklığı veya damar sertleşmesinin önüne geçebilir. Dolayısıyla kalp hastalıklarının riski azalır. Kan dolaşımını hızlandıran vişne suyu, kalp krizi riskini en aza indirebilir.
İltihabı Yok Eder
Vişne suyunun vücudu terletme özelliği olduğuna inanılır. Bu özellik sayesinde, vücuttaki iltihapların atılmasını kolaylaştırabilir. İdrar yolu ve solunum yolu enfeksiyonlarında tüketilen vişne suyunun doğal antibiyotik etkisi olduğu düşünülmektedir.
Sinir Hücrelerini Yatıştırır
Vişne suyunda bulunan A, C ve E vitaminleri, sinir hücrelerini uyarıcı özelliklere sahiptir. Vişne suyu tükettiğinizde sinir hücrelerinizin uyarılması ile birlikte sakinleşme etkisi görebilirsiniz. Stres ve anksiyetenin yüksek olduğu dönemlerde vişne suyu içerek hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha iyi hissedeceğinize emin olabilirsiniz. Bu vitaminlerin sinir sistemine olan olumlu etkileri, stresi azaltmaya ve daha iyi bir uyku düzeni oluşturmaya yardımcı olabilir.
Saçları Güçlendirir
Vişne suyu besleyici ve onarıcı bir içecektir ve hücre yenilenmesini destekleyebilir. Saçlarının soluk ve kuru olduğunu hissedenler, vişne suyunu tüketerek saçlarına canlılık kazandırabilirler. Vişne suyunun içerdiği vitaminler ve antioksidanlar, saçların sağlıklı ve parlak görünmesine katkı sağlayabilir.