ÜST
genişletilmiş

Sanal dünyaya bir yenilik daha: Genişletilmiş gerçeklik (XR) nedir?

Dijital dünya sınır tanımamaya devam ediyor ve kendine yeni bir gerçeklik daha yaratıyor. Teknolojinin, insan yaşamını bambaşka bir boyuta götüreceği bu yeni gerçeklik türüne ise genişletilmiş gerçeklik deniliyor.

Teknolojiyle beraber sanal dünya gün geçtikçe daha da gelişiyor ve gerçekliklerimizin boyutunu artırıyor. Özellikle pandemi gibi tüm dünyanın etkisi altında yaşadığı durumlarda teknolojinin önemini anlarken yeni gerçeklik türlerinin hayatımızı nasıl kolaylaştırabileceğine de şahit olduk. 

Peki oyuna dahil olan bu yeni gerçeklik türü nedir? Genişletilmiş gerçekliği anlayabilmek için öncelikle diğer gerçeklikleri bilmek gerekiyor.

Artırılmış gerçeklik (Augmented Realıty; AR) 

genişletilmiş

Artırılmış gerçeklik kavramının, ilk olarak 1990 yılında Thomas Caudell’in Boeing üzerinde çalışırken ortaya çıkardığına inanılıyor. Artırılmış gerçeklikte, gerçekten var olanlar, bilgisayar tarafında zenginleştirilerek karşımıza çıkar. Gerçek alan taranır ve tanımlanır, yazılımlar aracılığıyla üretilen yere gömülür. Yani gerçek ve sanal iki ayrı alan olmaktan çıkar ve iç içe geçer.

Pazarlama, turizm, eğlence, emlak, sağlık gibi sektörlerde; sanat müzeleri, video oyunları gibi pek çok alanda artırılmış gerçeklik kullanılır.

Özellikle Google ve Microsoft gibi büyük teknoloji firmaları bu alana yaptıkları yatırımlarla dikkat çekiyorlar. Microsoft’un HoloLens’i ya da Google Glass artırılmış gerçeklik üzerine geliştirilen ürünler arasında…

Sanal Gerçeklik (Vırtual Realıty; VR)

genişletilmiş

Artırılmış gerçeklik ile sık sık karıştırılır, ancak sanal gerçeklikte artırılmış gerçekliğin aksine gerçek dünya ile birlikte bir üretimden ziyade gerçek dünyayı taklit eden bir oluşum var. Sanal gerçeklikte hayâl dünyası teknoloji aracılığıyla karşımıza çıkar. Bütün duyu organlarımızla sanki gerçekten yaratılan sanal dünyanın içerisinde bulunuyormuşuz gibi bir ortam sağlanır.

Oculus Quest 2 All-In-One Sanal Gerçeklik Gözlüğü gibi bir gözlükle bilgisayar veya konsol gerekmeden sadece sanal gerçeklik gözlüğünün kutusunu açarak bu eğlenceli dünyaya girmek mümkün.

Eğitim, eğlence, savunma sanayii, seyahat ve sağlık gibi sektörlerde sık sık kullanılır. HTC, Sony, Oculus, Google, Samsung gibi teknoloji dünyasının önemli taşları da sanal gerçeklik gözlükleriyle bu dünyada yer alırlar.

Samsung Gear VR (2016) Sanal Gerçeklik Gözlüğü de sanal gerçeklik dünyasında ilginç deneyimler sunmaya hazır.

Karma Gerçeklik (Mıxed Realıty; MR)

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğin bir adım daha önüne geçen yepyeni bir deneyim sunar. Sanal ve gerçek dünya bir araya gelir ve gerçek zamanlı olarak etkileşime girer. Birkaç yıl önce Pokemon hayranlarını heyecanlandıran Pokemon Go oyunu bu gerçeklik için en güzel örnek denilebilir.

Şimdi sıkı tutunun, hayâl gücünüzü biraz daha zorlayın ve tüm bu gerçeklik türlerinin ötesine geçin. Genişletilmiş gerçeklik, tüm bu gerçeklik türlerinin bir araya gelmesiyle oluşan yepyeni bir boyut.

Genişletilmiş gerçeklik yani extended reality; XR ile sanal ve gerçek dünya deneyimleri yeni bir evrende buluşuyor. Özellikle eğlence ve yayın sektöründe kullanılan bu gerçeklikte örneğin bir televizyon programında sunucu yeşil bir perdenin önünde konuşurken izleyenler onu gerçeğiyle ayırt edilemeyecek derecede bir stüdyo ortamında izleyebilir.

Eğitim, sağlık, eğlence gibi pek çok alana kullanılan XR, geleceğin dünyasının sınırsızlığını gözler önüne seren teknolojilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.