ÜST
neuralink

Çılgın proje: Neuralınk nedir? Nasıl çalışır?

Son yıllarda ortaya attığı projelerle çok konuşulan isimlerin başında gelen Elon Musk’un en dikkat çeken projesi tabii ki Neuralink. Elon Musk, NeuraLink adlı yeni bir şirket kurduğunu ve insan beynini bilgisayar arayüzlerine bağlayacak teknolojiler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Neuralink, kimileri için pek çok alanda umut verici bir gelişme olarak görülse de kimileri projenin gelmiş geçmiş en büyük siber güvenlik risklerini doğuracağını iddia ediyor. Bu yazımızda biz de her yönüyle, çılgın proje Neuralink’i ele alıyoruz.

Neuralınk nedir? Elon Musk’un projesi Neuralınk ne işe yarayacak?

neuralink

Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Elon Musk’un projelerinden olan Neuralink, insan beyni ile bilgisayarın birleştirilmesini amaçlıyor. Neuralink, özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Neuralink Corporation, Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla 2016’da San Francisco‘da kurulmuş.

Beyinimizde bir komutun belirlenmesinden, uzuvlarımızın o komutu uygulamasına varan süreci elektriksel uyarılar yönetiyor. Bu doğal elektriksel uyarılar, beynin vücuda gönderdiği şifreli mesajlar gibidir. Eğer bu mesajları yakalayıp, şifresini çözecek bir sisteme sahipseniz; bir zihindeki düşünceyi anlık olarak okuyabilir, hatta onu başka bir makineye doğrudan iletebilirsiniz. 

Neuralink’in geliştirdiği teknoloji de tam olarak bunu yapıyor. Küçük bir cerrahi operasyonla beynin birkaç santimetre derinliğine gömülen elektrotlar bir mini işlemciye bağlı, bu mini işlemci de canlının hemen kulağının arkasında yer alıyor. Elektrotlar, beyinden gelen mesajları alıp hastanın kulağının arkasındaki mini işlemciye iletiyor. Bu mini bilgisayar da kablosuz ağ aracılığıyla başka makinelerle iletişim kurarak canlının dijital cihazları yönlendirmesine imkan tanıyor.

Neuralınk nasıl çalışacak?

Elon, süper zekanın gelecekte insanlığın soyunu yok etmesini önlemek için beynimizi dijital sinir ağlarıyla bilgisayarlar ve yapay zekayla birleştirerek insanları süper zeki yapmak istiyor. Beyin çipleri görme ve işitme kaybını giderecek, Parkinson’u engelleyip hafızayı güçlendirecek ve felçlileri ayağa kaldıracak.

Neuralink projesi düşünce yoluyla ortaya çıkan beyin sinyallerini yakalayarak ilgili elektronik cihazların anlayabileceği elektronik sinyallere dönüştürüyor. Cihaz 1024 adet elektrot barındıran kablolara sahip ve yüksek hızda veri akışı sağlıyor. Ayrıca iğne çözümleri de diğer yöntemler kadar can yakıcı değil. Neuralink’in 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip olacağı, dahili bataryasının 24 saatlik kullanım süresi sunacağı ve Bluetooth ile çalışacağı belirtiliyor. Çözümün kafatasında delik açılması dahil tüm süreçleri robot cerrah tarafından gerçekleştirilecek.

Musk, Neuralink’in nörolojik problemleri olan insanların hayatını kolaylaştırabileceğini ifade ediyor. Hafıza kaybından mustarip, kalp krizi riski olan, uykusuzlukla boğuşan veya bağımlılıkla mücadele eden insanlarda Neuralink beyin-bilgisayar arayüzü kullanılabilecek. Örneğin Neuralink, kullanıcının sağlık verilerini inceleyerek kalp krizi geçirmek üzere olup olmadığını anlayabilecek.

Nasıl başaracaklar?

Kurucusu olduğu Neuralink şirketi çatısı altında 90 kişilik güçlü bir ekip kuran Musk, beyne yerleştirilen implantlar aracılığıyla bilgisayar, varsa protez ve diğer tıbbi gereçlerin sadece düşünce yoluyla kontrol edilebilmesini amaçlıyor. Yani gelecekte bilgisayar üzerinde herhangi bir metin yazmak, bir film açıp izlemek ya da dijital ortamda yapmak istediğimiz herhangi bir iş için, bunu sadece düşünmemiz yeterli olabilir.

Herhangi bir uzvunu kaybetmiş insanlar da, protezlerini düşünce yoluyla hareket ettirebilecek. Bütün bu yapay zeka ve robotların teknoloji ile geliştirilmesi halinde neler olabileceği ile ilgili teoriler için “Robotların Yükselişi :Yapay Zeka Ve İşsiz Bir Gelecek Tehlikesi – Martin Ford” kitabı okunabilir.

Peki bunu nasıl başaracaklar? Bunun mümkün olabilmesi için öncelikle beynin elektriksel aktivitelerini kaydedip, çözüp, bilgisayar komutlarına çevirebilecek bir arayüz gerekiyor. Özellikle protez kullanan bireylere yönelik geliştirilen sistemde ayrıca duyusal uyarım mekanizması da bulunacak. Ekipteki bilim insanları, her ihtiyaca göre farklılaşabilen bu teknolojinin farklı kollarına yoğunlaşarak; bir veya daha fazla parçanın geliştirilme sürecine katkı sağlıyor. 

neuralink

Eleştiriler gelmeye devam ederken, Neuralink’ten yapılan son açıklamaya göre test sürecinde kullanılan maymunlardan biri, beyniyle bilgisayar kullanmaya başladı bile. Pek çok beyin hastalığını tedavi etmeyi hedeflediklerini ifade eden Musk, bunun yanı sıra beynimizi “koruyup geliştirmek”, aynı zamanda “yapay zekâ ile uyumlu bir gelecek yaratmak” istediklerini söylüyor.

Yapay zekâ tehdidi eleştirilerine cevap veren Musk, bu teknolojinin, insanlığın geleceğini yapay zekâ ekseninde korumayı hedeflediğini savunuyor. 

Neurolink teknolojisinden söz etmişken gündelik hayatımızı kolaylaştıracak ürünlerden bahsetmeden olmaz. Günümüzde özellikle havaalanlarında, otogarlarda, otellerde, alışveriş merkezlerinde, mağazalarda, marketlerde, fuarlarda, konserlerde, açılış, kutlama organizasyonları gibi birçok alanda kullanılabilen basit tasarlanmış “Akınrobotics Mini Ada İnsansı Robot” tarzı robotlarla siz de hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.