
Açlık mı Stres mi? Duygusal Yeme İle Baş Etmenin Yolları
Kötü hissettiğinizde veya üzgün olduğunuzda kendinizi mutfağa doğru doğru giderken mi buluyorsunuz? Rahatlığı ve huzuru yiyeceklerde bulmak yaygındır ve bu, duygusal yeme durumunun bir parçasıdır.
Duygusal olarak yemek yiyen insanlar, olumsuz duyguları bastırmak ve yatıştırmak için normalde tükettiklerinden daha fazla yemeğe ulaşırlar. Hatta bu şekilde yedikten sonra suçluluk veya utanç hissedebilirler. Bu da aşırı yeme döngüsüne ve kaçınılmaz bir son olan kilo alımı gibi ilgili sorunlara yol açar.
İş stresinden finansal endişelere, sağlık sorunlarından ilişki mücadelelerine kadar her şey duygusal yemenin temel nedeni olabilir. Bu, her iki cinsiyeti de etkileyen bir sorundur. Ancak farklı araştırmalara göre, duygusal yeme kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Olumsuz duygular kişilerde bir boşluk hissine veya duygusal bir boşluğa yol açabilir. Duygusal yeme problemi yaşanıyorsa yiyeceklerin bu boşluğu doldurmanın ve sahte bir “doluluk” veya geçici bütünlük hissi yaratmanın bir yolu olduğuna inanılıyor.
Ruh hali, yiyecek, kilo verme döngüsü nasıl çalışır?
Duygusal yeme; stres, öfke, korku, can sıkıntısı, üzüntü ve yalnızlık gibi olumsuz duyguları bastırmanın veya yatıştırmanın bir yolu olarak yemek yemeye yönelmek olarak açıklanır. Önemli yaşam olayları veya daha yaygın olarak günlük yaşamın zorlukları, duygusal yemeye yol açan ve kilo verme çabalarınızı bozan olumsuz duyguları tetikleyebilir. Bu tetikleyiciler şunları içerebilir:
- İlişki çatışmaları
- İş veya diğer stres faktörleri
- Tükenmişlik
- Mali baskılar
- Sağlık sorunları
Sizi aşırı yemeye iten duygular ne olursa olsun sonuç genellikle aynıdır. Yemenin verdiği anlık etki geçicidir, duygular geri döner ve muhtemelen kilo verme hedefiniz konusunda suçluluk yükünü üstlenirsiniz.
Bu aynı zamanda sağlıksız bir döngüye de yol açabilir: Duygularınız sizi aşırı yemeye tetikler, kilo verme yolunuzdan çıkmak için kendinizi hırpalarsınız, kendinizi kötü hissedersiniz ve tekrar aşırı yersiniz.
Duygusal yeme ile baş etmenin yolları
Olumsuz duygular sizi sarıp duygusal yemeyi tetiklediyse, istekleri kontrol etmek için çeşitli adımlar atabilirsiniz. Duygusal yemeyi durdurmaya yardımcı olmak için şu ipuçlarını deneyin:
- Bir yemek günlüğü tutun. Ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi, ne zaman yediğinizi ve ne kadar aç olduğunuzu yazın. Zamanla, ruh hali ve yemek arasındaki bağlantıyı ortaya çıkaran kalıplar görebilirsiniz.
- Stresinizi evcilleştirin. Stres duygusal yemenize katkıda bulunuyorsa, yoga, meditasyon veya derin nefes alma gibi bir stres yönetimi teknikleri deneyin. Ready to Beat Yoga Matınızı serin ve yemek fikrinden uzaklaşın.
- Açlık gerçeklik kontrolü yapın. Açlığınız fiziksel mi yoksa duygusal mı? Birkaç saat önce yemek yediyseniz muhtemelen aç değilsinizdir.
- Destek alın. İyi bir destek ağınız yoksa, duygusal yemeğe teslim olma olasılığınız daha yüksektir. Ailenize ve arkadaşlarınıza güvenin veya bir destek grubuna katılın.
- Can sıkıntısıyla savaşın. Aç değilken atıştırmak yerine dikkatinizi dağıtın ve daha sağlıklı bir davranış sergileyin. Yürüyüşe çıkın, film izleyin, kedinizle oynayın, müzik dinleyin, okuyun, internette gezinin veya bir arkadaşınızı arayın.
- Kendinizi mahrum etmeyin. Kilo vermeye çalışırken, kalorileri çok fazla sınırlayabilir, aynı yiyecekleri tekrar tekrar yiyebilir ve ikramlardan vazgeçebilirsiniz. Ancak bunun yerine sağlıklı yiyecekler yemeyi artırın ve ara sıra bir ikramın tadını çıkarın.
- Sağlıklı atıştırmalık tüketin. Öğün aralarında yemek yeme isteği duyuyorsanız, taze meyve, az yağlı sebzeler, kuruyemişler veya tereyağsız patlamış mısır gibi sağlıklı bir atıştırmalık seçin. Ots Organik Patlamış Mısır bu atıştırmalıklar arasından tercih edebileceğiniz bir ürün.
- Gerilemeler yaşamayı kabullenin. Duygusal yeme nöbetiniz varsa, kendinizi affedin ve ertesi gün taze bir başlangıç yapın. Deneyimlerinizden öğrenmeye çalışın ve gelecekte bunu nasıl önleyebileceğinize dair bir plan yapın. Yeme alışkanlıklarınızda yaptığınız olumlu değişikliklere odaklanın ve daha sağlıklı değişiklikler yaptığınız için kendinize kredi verin.