
Annelerin Kendilerine Vakit Ayırmalarına Yardımcı Olacak İpuçları
Bebeğinizle tek bedende yaşadığınız o mucizevi 9 ayı bitirdiniz… Artık bebeğiniz kollarınızda ve onun nefesini hissedebiliyorsunuz. Ona dokunabiliyor, sarılıp öpebiliyorsunuz. Anneliğe ilk adımlarınızı attığınız dönemlerde bebeğinizle yakın olmanın sarhoşluğunu bir süre yaşadıktan sonra hamilelik ve doğum öncesi yaşantınıza geri döndünüz. Yeni anne adaylarını bu dönemde en çok sıkıntıya sokan durumsa kendilerine yeterince vakit ayıramamaları. İyi bir anne, iyi bir iş kadını, iyi bir eş, iyi bir evlat olmaya çalışmak şüphesiz kadınların zamanla stres seviyesini tırmandırıyor. Bir de, yeni anne adayı tam zamanlı çalışıyorsa içinde bulunduğu şartlar ve sınırlar zorlanmaya başlıyor ve zamanla bu durum ciddi problemleri de yanında getiriyor. Peki ama kendinize nasıl vakit ayırabilirsiniz? Gelin, birlikte bakalım…
Yalnız Olmadığınızın Farkına Varın
Bebeğin doğduğu ilk birkaç ayda annesiyle arasında sağlıklı bir ilişki kurabilmesi gerekiyor. Annenin bebeği ile birlikte olması, onu emzirmesi, aralarında fiziksel temasın var olması bebeğin hem fiziksel hem zihinsel hem de duygusal açıdan gelişimini destekliyor. Bu dönemin ardından annenin kendine vakit ayırması mutlu bir ebeveyn olması açısından önemli rol oynuyor. Bunun için en yakınlarınızdan yardım istemeyi öğrenmelisiniz. Bebeğinizin bakımı için eşinizden size yardımcı olmasını isteyerek iş yükünüzü hafifletebilirsiniz. Sürekli bebekle ilgilenmeniz sizi bir süre sonra yıpratacaktır. Daha tahammülsüz daha sinirli ve depresyona eğilimli bir kişi haline gelebilirsiniz. Yakın akrabalarınız, anneniz, babanız, kuzeniniz bu dönemde sizin en büyük destekçiniz. Günde bir iki saat kendinize ayırmanızda size destek olmaları sizin rahatlamanızı sağlayarak bebeğinizle daha kaliteli ilişkiler kurmanıza yardımcı olacaktır.
Sabırlı olun. Mümkün olan her fırsatta dinlenin ve küçük şeylerin tadını çıkarmaya alışın.
Egzersiz Yapın
Bebeğinizle birlikte ilk birkaç aylık alışma sürecini atlattıktan sonra sağlığınız için oldukça önemli olan fiziksel aktivitelerinize geri dönün. Her gün yürüyüş yapmaya çalışın. Yürüyüş yapmaya bebeğinizle birlikte gidebilirsiniz. Bebek arabasına bebeğinizi ve onun için gerekli eşyaları koyduktan sonra açık havada yürüyüşler yapabilirsiniz ya da evinize bir koşu bandı alabilirsiniz. Bebeğiniz uykuya daldığı anlarda yürüyüşünüzü rahatlıkla yapabilirsiniz. Pilates, aerobik, yoga, zumba, dans gibi ekip aktivitelerini seviyorsanız bebeğinizi eşinize ya da güvendiğiniz bir arkadaşınıza bırakabilirsiniz. Egzersizinizi düzenli yapmak mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin salgılanmasını sağlayarak gün boyu enerjik ve zinde hissetmenize yardımcı olacaktır.
Kendinize Bakın
Bebeğinizle ilgilenirken kendinizle ilgilenmeyi unutmayın. Saçlarınıza gereken önemi verin, tırnaklarınızı törpülemeyi unutmayın, makyajınızı yapın. Eğer kendi öz bakımınızı ertelerseniz kısa bir süre sonra tükenmişlik hissi ve depresyon gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca kişisel bakım daha sağlıklı, daha enerjik görünmenizi sağlayacağından hem size hem de çevrenize pozitif enerji verecektir. Tabii ki bebeğinizin beslenme, uyuma ve oyun oynama gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak bebeğin sağlıklı gelişimi açısından önemli. Ancak sadece bebeğin istekleri doğrultusunda yaşam sürdürmemeye dikkat etmelisiniz. Bebeğin ihtiyaçları ve istekleri arasında çok ince bir çizgi bulunuyor. Bu çizgiyi geçirirseniz ailenizin ve hayatınızın kontrolü bebeğin ellerine geçebiliyor. İdeal olanı bebeğinizin sizin aile düzenine ayak uydurması. Bebeğinizle hayatı kolaylaştırmanın en önemli anahtarı: Uyumlanmak. Örneğin bebeğinizin uyku düzenini kendi hayat düzeninize göre uyumlayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz uyku saatlerinde siz her nerede olursanız olun uyuyabiliyor, yemek saatinde yemeğini yiyebiliyor ve sizin düzeninize ayak uydurabiliyor.
Zamanınızı Etkin Kullanın
Zamanı doğru yönetebilirseniz hem kendinize vakit ayırabilir hem de bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılayabilirsiniz.
- Erken kalkın: Güne erken başlamak hem metabolizma hızınızı artırır hem de yapılacak işlerinizi düzene oturtmanıza yardımcı oluyor. Erken kalkıp sabah sporu yapabilir, duşunuzu alabilir ve güne daha enerjik başlayabilirsiniz. Kahvaltı hazırlayabilir ve eğer işe gidiyorsanız saçınıza, makyajınıza ve kıyafetlerinize gereken önemi verebilirsiniz.
- Kendinize bir takvim hazırlayın: Takvime sizin ve aileniz için önemli günleri işaretleyebilirsiniz. Bebeğinizin ve sizin doktor kontrolleri aşı günleri, ek mamaya başladığı tarih gibi önemli günleri takvime işaretlerseniz unutma riskini minimuma düşürebilirsiniz.
- Yemek listesi hazırlayın: Haftalık yemek listeleri hazırlayarak alışverişinizi planlayabilirsiniz. Ön hazırlık gerektiren yemeklerin hazırlıklarını bir gün önceden yaparak yemek yapmayı daha eğlenceli ve kolay bir hale getirebilirsiniz.
- Temizlik için yardımcı alın: Temizlik, ütü, bebek, yemek, çamaşır hepsinin yükünü omuzlarınıza almak zamanla sizi yıpratabiliyor. Haftanın ya da ayın birkaç günü temizlik için bir yardımcı alarak biraz nefes alın. Evde temizlik yapılırken siz de bebeğinizle birlikte parkta yürüyüşler yapabilirsiniz.
Kendinize nefes alma sahaları yaratın. İster günlük yürüyüş ister kahve molası isterseniz de evde sinema keyfi!
Sosyalleşin
Haftanın belirli günleri arkadaşlarınızla birlikte sevdiğiniz aktiviteleri yapmaya özen gösterin. Eski sınıf arkadaşlarınızla kahve içmeye gidebilir okul anılarınızı tazeleyebilirsiniz. Yakın bir komşunuza kahvaltıya gidebilir, vizyona yeni gelmiş filmlerden birini izleyebilirsiniz. Tiyatroya, baleye, operaya kısacası sevdiğiniz bir aktiviteye zaman ayırabilirsiniz. Arkadaşlarınızla sıkıntılarınızı paylaşmanız üzerinizdeki yükün hafiflemesini sağlayarak sizin daha pozitif olmanıza yardımcı olacaktır. Karşınızda sizin duygularınızı anlayan kişilerle vakit geçirmek bu dönemde adeta terapi etkisi yaratacaktır. Ayrıca eşinizle birlikte romantik kaçamaklar da yapabilirsiniz. Mesela haftanın bir günü bebeğinizi güvendiğiniz birine emanet ederek akşam yemeğine çıkabilirsiniz.
Gün İçinde Ufak Molalar Verin
Geceleri uykusuz kaldığınız, gündüzleri koşuşturduğunuz nefes nefese kaldığınız anlara bir mola vermelisiniz. Gün içinde sadece 15-20 dakikalık nefes egzersizleri bile rahatlamanızı sağlayacaktır. Rahat bir yere oturun. Burnunuzdan nefes alın ve nefesin ciğerlerinize dolduğunu hissedin. Nefeslerinizi takip ederek içinde bulunduğunuz ana odaklanın. Basit yoga hareketleriyle eklemlerinizi ve kaslarınızı gevşetin. Meditasyon türü bir aktivite olan nefes egzersizleri sizin gün içinde daha enerjik olmanıza yardımcı olacaktır. İhtiyaç duyduğunuz anlarda, çok bunaldığınızda bir kahve molası ya da sıcak çikolata veya bir bitki çayı için. Sevdiğiniz şarkıları açın ve kendinizi müziğin ritmine uydurarak sadece kendinizle birlikte olmayı deneyin. İlgi duyduğunuz alanda yazılmış bir kitap ya da sürükleyici bir roman okuyun. Günde yarım saatlik bu kısa molalar ile kendinizi şarj edilmiş hissederek bebeğinizle daha verimli zamanlar geçirebilirsiniz. Evin içinde sadece size ait bir alan yaratın. Pencerenin önünde, mutfak masasının köşesinde, sallanan koltukta sizin için özel bir alan olsun. Kendinizi iyi hissetmediğinizde bu alanlarda meditasyon yapın.
Önceliklerinizi belirleyin ve sorumluluklarınızı iyi değerlendirin. Enerjinizi dengeli kullanmayı unutmayın.
Mükemmeliyetçiliği Bırakın
Her şeyi mükemmel yapmak zorunda olmadığınızı kabullenin. Hem iş yaşamında hem de ev işlerinde tüm görevlerinizi tam olarak yerine getirmek zorunda değilsiniz. Aşırı mükemmeliyetçi olmak, uzun vadede sizi strese sokacaktır. Oyuncakların fazla dağınık olmasından şikayetçiyseniz; oyun alanının sınırlarını belirlemeyi deneyin. Böylelikle tüm evin dağılmasını önleyebilirsiniz. Mutfakta eskisi gibi çok çeşit yapamıyor olabilirsiniz, dert etmeyin. Bu yoğun zamanlar geçecek ve siz yine mutfakta harikalar yaratacaksınız! Önceliklerinizi ve sorumluluklarınızı belirleyin ve acil olanları ilk sıralara yerleştirin. Enerjinizi dengeli kullanarak yorgunluğunuzu hafifletmeye çalışın. Bebeğinizin ilk yıllarında çalışma temponuzu düşürmek sizi rahatlatacaktır. Mümkünse part – time işlerde çalışmayı deneyin. Bu mümkün değilse ev işleri için bir yardımcıdan destek alabilir ya da yakın akrabalarınızdan ev işleri ve bebek bakımı konusunda destek alabilirsiniz.