
Çocuklara Verimli Çalışma Becerisi Nasıl Kazandırılır?
Her anne baba, çocuklarının iyi eğitim almasını ve eğitimlerinde başarılı olmasını ister. Eğitimde başarı, öğrenciler kadar velilerin de çabasına bağlıdır. Özellikle ilk okul çağında çocukların yaşları küçük olduğundan bazı kararları velileri alır. Bu kararların alınması ve uygulanmasındaki başarı, beraberinde çocukların da başarısını getirir. Çocukların eğitim hayatında başarılı olması için mutlaka verimli çalışma becerisi kazanması gerekir. İlk senelerde kazanılan bu beceri bütün eğitim hayatı boyunca öğrencilerin başarılı olmasında rol oynar.
Verimli çalışma becerisi öğrencilerin daha kısa sürede daha çok bilgi öğrenmesini amaçlar. Bu beceriyi çocuklara kazandırmak için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Sizde çocuklarınızın okulda ve sınavlarda daha başarılı olmasını istiyorsanız bu noktalara dikkat etmeniz önemli.
Çocuğunuza Özel Çalışma Alanı Oluşturun
Verimli bir çalışma için ilk dikkat edilmesi gereken çocuğun çalışma alanının olmasıdır. Bu alan kendi odasında olabileceği gibi başka herhangi bir odada olabilir. Çalışma alanını mümkün olduğunda geniş ve düzenli tutmaya özen gösterin. Çalışma masası üzerinde oyuncak ya da dikkat dağıtacak eşyalar var ise kaldırın. Yazı yazarken çocuğunuzun kollarının rahat edebileceği kadar geniş bir masası olmasına dikkat edin. Çalışma alanının bulunduğu odada televizyon, bilgisayar ya da buna benzer sesli çalışan aletler bulundurmayın. Eğer bu aletler var ise çalışma sırasında kısık sesli de olsa açmayın. Aksi halde çocuğunuz dikkatini seslere ya da masa üzerindeki oyuncaklara verip çalışmasına odaklanamaz.
Çocuğunuz için özel olarak hazırladığınız çalışma alanı sabit olmalı. Bir bir oturma odasında başka bir gün kendi odasında çalışma alanı hazırladığınızda çocuğunuz çalışma alanına alışamaz ve dikkati daha kolay dağılır. Nasıl ki okullarda her sınıfın yeri belli ise evde de çocuğun çalışma alanı sabit olmalı.
Çalışma Saatlerini Planlayın
Planlı, programlı olmak hayatın her alanında olduğu gibi eğitimde de bir adım önde olmayı sağlar. Çocuğunuzun evde verimli çalışma yapması için ders çalışma saatlerinin belli olması gerekir. Plan yaparken çocuğunuz ile birlikte yapmanız, onun görüşlerini de almanız önemlidir. Çocuğunuzun görüşlerini de aldıktan sonra derse başlama ve dersi bitirme saatlerini belirleyin. Çocuğunuzun odaklanma süresine göre yarı saat ders, 10 dakika mola gibi bir plan yapabilirsiniz. Bu planı saatleri ile birlikte bir kağıt üzerine yazıp çalışma alanında görülebilecek bir yere asın. Siz ya da çocuğunuz saatleri takip ederek günlük çalışmaları yapın.
Çocuğunuzun evde ders çalışma saatlerini belirlerken kendisine özel zaman ayırması ya da sevdiği aktiviteleri yapması için serbest zaman ayırmayı unutmayın. Serbest zamanları ders çalışma saatlerinde sonra koyarak çocuğunuzun daha istekli çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Motive Edip Destek Olun
Çocuklar kaç yaşına gelirlerse gelsinler anne babalarının desteklerine ihtiyaç duyarlar. Bunun için çocuğunuzu her zaman destekleyip yanında olun. Ders çalışma saatlerinde ilk 5 dakika yanında olmanız motivasyonunu arttırır. Zorlandığı konularda onunla birlikte çalışmak, konuyu anlatmak, beraber soru çözmek desteğinizi hissetmesini sağlayıp daha başarılı olmasına yardımcı olur. Zorlandığı derslerinde başarılı olabileceğini çocuğunuza söylemek kendisine olan özgüvenini yerine getirip başarılı olmasına yardımcı olur.
Çocuğunuzun motivasyonunu arttırmak için önüne hedefler koyun. Örneğin, sınavdan 70 alan bir öğrencinin bir sonraki sınavdan 85 almasını hedef olarak koyabilirsiniz. Ancak bunu yaparken çocuğun aşırı şartlanması, kendini bu puanı almak zorunda hissetmesine sebep vermeden yapın. Hedefine ulaşmadığında başarısız sayılmayacağını mutlaka anlatın. Hedefine ulaştığında ise daha motive olması için ona küçük bir hediye verebilirsiniz.
Ders Çalışmaya Başlamadan Tüm Araç Gereçleri Hazırlayın
Çocuğunuzun verimli ve aralıksız ders çalışması için ihtiyacı olan bütün gereçleri masa üzerinde ya da çalışma ortamında hazır bulunmalı. Aksi halde gerekli olan araç gereci almak için yerinden kalkan çocuğun dikkati dağılır. Çocuğun bütün derslerinde ihtiyacı olan kalem, silgi, kalemtıraş, defter, not defteri, cetvel, makas gibi araç gereçleri çalışmaya başlamadan önce birlikte hazırlayıp yerlerine yerleştirin.
Çocuklarınızı ders çalışmaya heveslendirmek için araç gereçlerini sevdikleri renklerden almaya özen gösterin. Araç gereç seçiminde mümkün olduğunca çocuğunuzun isteklerini yerine getirin. Ancak oyuncak olarak da kullanılan kalem başlığı gibi araç gereçleri satın almamaya özen gösterin.
Not Alarak ve Yazarak Çalışmasını Sağlayın
Verimli bir ders çalışma için mutlaka kağıt kalem kullanmak gerekir. Çocuğunuzla ders çalışırken önemli gördüğünüz yerleri defterine not aldırın. Yazarak yapılan çalışmalar hem odaklanmayı kolaylaştırır hem de akılda kalıcılığı daha yüksektir. Çocuğunuzun aldığı bu notlar konuları tekrar ederken daha hızlı ve dikkatli bir çalışma sağlar.
Yazarak çalışmak ezberlenmesi gereken formül ya da kelimeler konusunda da son derece etkili. Çoğu kelime ya da formül çocukların akıllarına görsel olarak işleyip yer eder. Yazarak çalışmayı daha eğlenceli hale getirmek için çocuğunuz için yazı tahtası alabilirsiniz. Yazı tahtasında yazıp silerek formülleri ya da kelimeleri daha kısa sürede öğrenmek mümkündür.
Tutarlı ve Sevecen Olun
Çocuğunuzun düzenli ve verimli çalışması için tutarlı olun. Anne baba olarak ortak kararlar alın. Alınan kararların uygulanmasında da esneklik sağlamayın. Örneğin her gün belirli saatlerde çocuğun çalışması için karar aldığınızda bu saatler içinde çocuk için başka planlar yapmayın. Ya da bireysel olarak koyduğunuz kuralları uygulayın. Örneğin mola saatlerinde televizyon izlemeyeceksin, dediğinizde çocuğunuz ne kadar ısrar ederse etsin ona izin vermeyin. Aksi halde ısrarın işe yaradığını düşünen çocuk, ders çalışmama konusunda da ısrara girebilir.
Ders çalışması konusunda çocuğunuza kurallar koyarken çok sert olmamaya dikkat edin. Örneğin, “Ders saatinde müzik dinlemek yasak.” yerine “Ders saatinde müzik dinlemiyor sadece dersimize odaklanıyoruz.” şeklinde daha yapıcı bir dil kullanın. Zaman zaman sinirlenseniz bile ses tonunuzu yükseltmeden sakin bir şekilde çocuğunuzla iletişim kurun. Böylece ders çalışmama konusunda direnen çocukların düşünceleri değişecektir.
Çocuğunuza Örnek Olun
Çocuklar hayatları boyunca anne ve babalarını örnek alırlar. Küçük yaşlarda hareketlerini davranışlarını taklit ederek gelişen bu durum ilerleyen yaşlarda karakterlerini taklitle devam eder. Bunun için hareketlerinize ve davranışlarınıza ayrıca özen göstermeniz gerekir.
Çocuğun ders çalışma saatlerinde farklı odalarda da olsa yüksek sesle müzik dinlemek, konuşmak ya da televizyon izlemek onu olumsuz etkileyecektir. Bunun yerine çocuğunuz ders çalışırken sizde günlük işlerinizi yapabilir ya da yanında onunla ders çalışabilirsiniz. Çocuğunuz tek başına ders çalışıyor ve sizin de işiniz yoksa yanında kitap okuyarak ona iyi bir örnek olabilirsiniz.
Yukarıda verdiğimiz bilgiler, etkili ve verimli ders çalışma becerisi kazanmak için genel bilgilerdir. Bu bilgilerin kullanımı her çocukta farklı olabilir. Anne babalar olarak sizler kendi çocuğunuzun özelliklerine göre farklı yöntemler de ekleyebilirsiniz. Her çocuk farklı olacağından ders çalışma stili ve başarısı da farklı olacaktır. Ebeveynler olarak bunu göz önünde bulundurup çocuklar arasında kıyaslama yapılmaması gerekir. Yaşıtı ile kıyaslanan ve başarısız olduğu ima edilen bir çocuk kendisini bu yönde şartlandırır. Başarısızlığa şartlanan bireylerde ise verimli çalışma becerisi geliştirmek mümkün değildir. Bu sebeple ilk olarak çocuğun özgüvenini yükseltip daha sonra verimli ders çalışma becerisi edinmesini desteklenmelidir.