ÜST

Çocuklarınızla evde yapabileceğiniz 3 harika deney

Çocuklarınızla evde yapmak için hem basit hem de bilimsel bir deney mi arıyorsunuz? Belki yaz tatili veya yağmurlu bir gün için bazı fikirlere ihtiyacınız var. Biliyoruz ki çocukların yüzlerindeki şaşkınlık ve bir şeyler öğrendiklerini bilmek tüm ebeveynlerin hoşuna gider. Üstelik evde kolaylıkla yapacağınız bu harika bilim deneyleri iki şeyi başarıyor: Birincisi deneyler uygulanması çok basit deneyler. İkincisi, bu deneyleri uygularken halihazırda evinizde bulunan malzemeleri kullanacaksınız. Dilerseniz buraya tıklayarak malzemelerinizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

İşte karşınızda benzersiz, büyülü ve sadece evinizdeki eşyaları kullanarak gerçekleştirebileceğiniz en havalı bilim projeleri. Ayrıca lütfen dikkat! Bu deneyler için yetişkin gözetimi gereklidir. Deneyleri yaparken çocuklarınızı her zaman denetlemelisiniz.

Işıl ışıl bir deney: Lav lambası

deney

Biraz kimya öğrenmeye ne dersiniz?  Yağ ve suyu bir bardakta karıştırdığınızda ne olduğunu biliyor musunuz? Bitkisel yağlar ve su birbirine asla karışmaz. Çocuğunuzla birlikte bu büyülü ayrışmayı izlemek için lav lambası yapmak güzel bir fikir olabilir. İhtiyacınız olan malzemeler şunlar:

  • Boş bir su şişesi
  • Bitkisel yağ
  • Su
  • Seçtiğiniz renkte gıda boyası
  • Alka-seltzer tabletleri

Nasıl yapılır?

İlk olarak, boş su şişesini yaklaşık 2/3 oranında bitkisel yağla doldurun. Geri kalanını su ile doldurun ve üstte biraz boşluk bırakın. Suyun bitkisel yağın altında kaldığına dikkat edin. Yağ ve su karışmayacaktır. Su yüzeyde kalır çünkü su yağdan daha ağırdır yani daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir. Şimdi gıda boyasını ekleyin. Gıda boyası da sadece su ile karışır, yağla karışmaz. Elde ettiğiniz sıvıyı, yiyecek boyasını suyla karıştırmak için bir çubukla karıştırın. Karışımı sallamanızı önermiyoruz. Bu, yağda çok sayıda küçük kabarcık oluşmasına neden olur. Bu da lav lambasının parıltısını azaltır. Şimdi sihir için, hazır olduğunuzda, Alka-seltzer tableti dört parçaya ayırın ve çocuğunuzun her seferinde şişenin içerisine tek bir parça atmasını sağlayın. Dilerseniz gece olduğunda el feneri tutarak uyku öncesi rahatlatıcı bir görüntü de sağlayabilirsiniz.

En sağlam deney: Sızdırmaz poşet

Bu sızdırmaz, saklama poşeti deneyi, çocuklarınızın ağzını açık bırakacak! İhtiyacınız olan malzemeler, evde her zaman rahatlıkla bulunabilecek iki ev gereci:

  • Saklama poşeti
  • Kurşun kalem

Nasıl yapılır?

Başlamak için kitlenebilen 3 litrelik saklama poşetinin yaklaşık yarısını suyla doldurun. Ardından, bir adet kalemi poşetin bir tarafından sokup diğer tarafından çıkarın. Herkes çok şaşıracak ama göreceksiniz ki poşet asla su sızdırmayacak! Bunun nedeni, poşetin esnek molekül zincirleri olan bir polimerden yapılmış olmasıdır. Kalemi torbadan geçirdiğinizde, moleküller önce dağılacak ve daha sonra kendilerini kalemin etrafına saracaklar.

Kavanozda bir yağmur bulutu

Kavanozdaki bu yağmur bulutu deneyi meteoroloji ile ilgili muhteşem bir deney. Çocuklarınıza bulutları ve yağmuru keşfetme şansı verecek. İhtiyacınız olanlara göz atalım:

  • Büyük bir kavanoz
  • Tıraş köpüğü (jel olmaması gerekir)
  • Jel gıda boyası veya yıkanabilir suluboya
  • Pipetler

Nasıl yapılır?

Küçük bir kapta, gıda boyasını biraz su ile karıştırın. Büyük kavanozu yaklaşık 3/4 dolana kadar suyla doldurun. Kavanozu ve renkli suyla dolu bardakları masanın üzerine yerleştirin. Her bardak renkli suya bir pipet koyun. Çocuklar deneyi yapmaya hazır olmadan hemen önce, kavanozun üst kısmını biraz geçecek şekilde kavanoza tıraş köpüğünü sıkın. Çocukğunuza bir pipetle renkli sudan çekmesini ve sonra tıraş köpüğü bulutunun üstüne fışkırtmasını isteyin. Bu adımı bir veya iki kez daha farklı renklerle tekrarlayın. Çocuğunuzdan bulutun altında neler gerçekleştiğine dikkat etmesini isteyin. Renkli su, tıraş köpüğünden geçerek aşağıdaki suya karışmaya başlayacaktır. Tıpkı yağmur gibi!

Tıraş kremi bulutları ve su da havayı temsil eder. Renkli su ise yağmuru temsil eder. Renkli su “bulut” u doyurdukça ağırlaşır ve sonunda bulut o kadar ağır olur ki artık suyu tutamaz. Kavanoza “hava” yoluyla “yağmur yağar”. Bu deney, yağmurun nasıl gerçekleştiğini çocuklarınıza anlatmak için eğlenceli bir yol olacaktır.

Çocuklarınızla fasulye yetiştirin

Bir poşetin içinde fasulye yetiştirmek, çocukların bitki biyolojisi hakkında küçük yaşta bile bir şeyler öğrenebilmeleri için kolay ve ilgi çekici bir yol! Her gün tohumların büyümesini ve gelişmesini kontrol edebilir ve küçük tohumlardan kök ve saplı bitkilere dönüşmelerini izleyebilirler. Bu bilgilendirici ve eğlenceli deney için ihtiyacınız olanlar:

  • Bir adet kilitli saklama poşeti (sandviç saklamak için kullanılan boyut uygundur)
  • Bir kâğıt havlu
  • Birkaç fasulye

Nasıl yapılır?

İlk aşama poşetin içine kâğıt havlunun ikiye katlanıp serilmesidir. Daha sonra bir avuç fasulye katlanmış havlu kâğıdın arasına serpiştirilir. Bu şekilde aslında havlu kâğıdın arasına fasulye ekilmiş olur. Son olarak kâğıt havlu su ile ıslatılır. Son olarak kilitli saklama poşetinin ağzı kapatılır.

Bu aşamadan sonra çocuğunuzla fasulyelerdeki değişikliği izleyebilirsiniz. Fasulyeden önce kökler çıkmaya başlar. Daha sonra çimlenme gerçekleşmeye başlar. Deney esnasında kâğıdın tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Kurudukça hafif şekilde nemlendirilmelidir. Gereğinden fazla da ıslatılırsa da küflenme veya çürüme oluşabilir.

Tüm bu deneyler yetmediyse, çocuğunuzdaki yaratıcılığı biraz daha harekete geçirmek için buradan ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.