Çorba diyeti: Diyet yapmanın en basit hali
Çorba diyeti olur mu diye düşünenler buraya! Covid-19 dolayısıyla evlere kapandığımız ve hareket imkanının azaldığı günlerde birçoğumuz kilo aldı. Havaların güzelleşmesi ve salgının etkisini azaltmasını beklediğimiz yaz ayları yaklaşırken birçok insan istenmeyen kilo ve yağlardan kurtulmak için şimdiden diyet ve egzersizlere başladı. Geçmişte Dukan Diyeti, Keto Diyeti, paleo beslenme, glutensiz beslenme derken birçok diyet ve beslenme alışkanlığı ve yöntemi ortaya çıktı.
Son dönemde bunlar arasında öne çıkan beslenme alışkanlıklarından biri de çorba diyeti… Esasında çorba tüketimine ağırlık verilmesini odak noktası yapan bu yöntem ile birlikte kişilerin neredeyse her öğünlerinde çorba tüketmesi öneriliyor.
Bu diyetle ilgili tariflerin yapımında sağlam bir lava tencere kullanmak olmazsa olmazların başında geliyor. Vestel’in yüksek kapasiteli inox kettle’ı ise pratik tarifleri hazırlamanızda yardımcı olacak ürünlerden.
Dilerseniz Pirge ecco şef bıçak seti kullanarak çorbanızın içine katacağınız ürünleri eşit bir şekilde hızlıca kesebilirsiniz. Kesme tahtası, rende gibi diğer gerekli aletler de basit ama faydalı mutfak gereçlerinden. Bu ürünlerin çoğu kolaylıkla erişilebilen ve her bütçeye uygun aletler olduğu için çorba diyetine başlamayı çok daha kolay bir hale getiriyorlar.
Elbette gerek çorba diyetini gerekse de diğer diyetleri yapmadan önce bir diyetisyene ya da sizin sağlık değerlerinizi bile bir doktora danışmakta fayda var. Zira bu kişiler sizin sağlığınızı göz önünde bulundurarak hangi beslenme türüne daha iyi yanıt verebileceğinizi ve olası bir yan etki görülmesinin önüne geçebilir.
Bu diyet aslında tek bir diyet tarzı değil. Kısa bir süre içerisinde kayda değer biçimde kilo vermeyi amaçlayan çorba bazlı bir beslenme sistemidir. Bu diyette çorbanın haricinde çok fazla bir şey tüketmemeniz isteniyor. Elbette bazı durumlarda çorbanın yanında güçlendirici ve destekleyici besinler de öneriliyor. Fakat genel hatlarıyla yaklaşık 5 ile 10 gün arasında sürüyor.
Nereden çıktı bu diyet?
Son yıllarda iyice popüler hale gelmiş olsa da çorba diyeti aslında 1980’lerde ortaya çıkmış bir tür. O dönem ABD’de çok popüler oan lahana çorbasını 7 gün boyunca sabah akşam tüketenlerin yaklaşık 4.5 kilogram verdiği bir program oldukça yaygındı. Fakat o zaman içerisinde bu tarif değişti ve günümüzde popüler olan beslenme ve diyet alışkanlıklarıyla bütünleşti.
Bugünlerde çorba diyeti yerine, keto çorba diyeti, paleo çorba diyeti, vejeteryan çorba diyeti gibi farklı türler karşımıza çıkıyor. Her bir çorba diyetinin de hızla kilo vermeye yardımcı olduğuna dair iddialar mevcut. Fakat bilim insanları ve uzmanlar sadece bu diyet türünü uygulayarak kilo verildiğine dair net bir araştırma yapmadıklarını açıklayarak çorba içmenin kişide tokluk hissi yarattığını ve daha fazla yememesini sağladığını vurguluyor.
Birçok çorba diyetinde kişi üç öğün yemek yiyor. Fakat bu diyetlerde kahvaltı da dahil olmak üzere çorba tüketilmesi öneriliyor. Bazı diyetlerde ise çorbanın yanı sıra bir öğünde katı besinler de tavsiye ediliyor. Bu diyetin bir diğer avantajı ise herhangi bir zaman dilimine dahil olmaması. Bu diyeti yapan kişiler öğünleri kendi yaşam tarzlarına göre ayarlayabiliyor.
Çorba diyetinde ne yenir?
Çorba diyeti, adından da anlaşılacağı üzere çorba odaklı bir beslenme düzeni… Tavuk, et ve sebze suyu kullanılırken, yeşillikler, sebzeler, domates ve baharatlara izin verilebiliyor. Özellikle taze fasülye ve kereviz de tavsiye edilen besinler arasında.
Çorba diyetinde ne yenmez?
Her beslenme türünde olduğu gibi bu diyette de tüketilmesi tavsiye edilmeyen besinler bulunuyor. Bunlar arasında dondurma, şeker, unlu mamüller, cips ve kraker gibi işlenmiş atıştırmalıkların tüketilmesi kesinlikle yasaklanmış vaziyette. Öte yandan peynir, krem, krema ve benzeri besin grupları da tercih edilmemesi gereken ürünlerden bazıları.
Popüler çorba diyetleri
Günümüzde birçok farklı çorba diyeti türü mevcut. Fakat uzmanlar tamamen bu diyeti uygulamak yerine bazı değişiklikler yapılmasının da mümkün olduğunu söylüyor. Yani normalden daha çok su içmek ya da dengeli bir beslenme düzeni oturtmak için çorbayı ana öğün yapmak da seçenekler arasında bulunuyor.
Çorba diyeti yapanların sebzeli çorbalar ile etli çorbaları bir arada tüketmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, bazı çorba diyetlerinin iki haftadan uzun süre yapılmaması gerektiğini öneriyor.
Son dönemde iyice yaygınlaşan bir diğer diyet de yeşil fasülye çorbası diyeti… Bu diyeti yapanların yeşil fasülye çorbasına, mantar, acı biber, domates ve kereviz gibi sebzeleri eklemesini önerirken bu diyeti yapanların günde iki öğün olacak şekilde tüketmesi tavsiye ediliyor. Bu diyet sırasında bol su içilmesi önerilirken, fındık ve fıstık gibi kuruyemiş, kurutulmuş üzüm ya da avokado gibi besinlerden uzak durulması gerektiği vurgulanıyor.
Keto çorbası diyeti de özellikle son dönemde popüler hale gelen bir diğer çorba türü. Ketojenik diyet, paleo diyeti ve düşük karbonhidratlı yeme planı olarak da bilinen bu diyet 5 gün sürüyor. Günlük kalori alımını 1200-1400 bandında tutan bu beslenme türünde 20 gramlık karbonhidrat kotası bulunuyor.
Bu diyetin avantajları neler?
Her beslenme türünde olduğu gibi bu diyette de avantaj ve dezavantajlar mevut. En büyük avantajı kişinin sebze alımını en üst seviyeye çıkarması. Bunun bir diğer katkısı da sebze bazlı protein alımını da artırması. Kişiler üzerindeki bir diğer avantajı da sıvı alımını artırması. Çorba tüketirken sıvı tüketimi de üst seviyeye çıkıyor.
Çorba ağırlıklı bir beslenme takip etmenin en büyük avantajı ise, çorbanın tokluk hissi yaratması ve gereksiz yere abur cubur tüketmenin önüne geçmesi.
Dezavantajları neler?
Ağırlıklı olarak çorba tarifleri denendiği için kalori alımını çok ciddi bir seviyede düşürüyor. Bunun gündelik yaşamda halsizlik yaratma gibi yan etkisi olabilir.
Tarifine göre bazı çorba diyetlerinde meyve ve diğer faydalı besinlerin tüketilmesi yasak. Ayrıca çorba diyeti yapanlarda sodyum oranı ciddi bir biçimde arttığı için uzun vadede uygulanması mantıklı bir seçenek olarak görülmüyor.
Çorba diyetini deneyerek yaz sezonuna hızlı bir giriş yapma hazırlığı içerisindeyseniz, sizin için hazırladığımız “diyet tavsiyeleri dosyasına” kısa bir göz atmanızı öneririz. Sonuçta sağlıklı bir bedene sahip olmak için sağlıklı tercihler yapmalı ve doğru bir şekilde beslenmelisiniz.