
CV kadar önemli: İş Görüşmesi Stili
Uzun zaman önce başvurduğunuz bir pozisyon için görüşmeye çağrıldınız. Mülakat için hazırlandıktan sonra sıra ne giyeceğinize karar vermeye geldi. İş görüşmelerinde kendinize olan güveniniz ve sorulara verdiğiniz cevapların yanında, nasıl giyindiğiniz de bir hayli önem taşıyor. Kurum kültürüne uygun özelliklerde ve doğru renkte seçilen kıyafetlerle iş görüşmelerinde avantajlı konuma geçmeniz ve doğru bir izlenim bırakmanız işten bile değil! Bunun için görüşmeye gideceğiniz şirketi önceden araştırmak ve kıyafet kodu hakkında genel bilgi edinmek oldukça işinize yarayabilir. Örneğin, bir reklam ajansına daha rahat ve casual bir görünümde gitmek size artı puan olarak geri dönebilir. Aynı şekilde bir bankaya giderken resmi bir kıyafet tercih etmek de işi kapmak için bir etken sayılır. Uzmanlara göre, bir kişi hakkındaki ilk izlenim 30 saniye içinde oluşuyor. Bu süreyi doğru kıyafet seçiminizle taçlandırmak ve diğer adaylardan bir adım öne geçmek sizin elinizde! İşte iş görüşmelerinde dikkat etmeniz gerekenler ve tercih edebileceğiniz bazı kıyafet önerileri.
Sektöre Göre Giyinin
İş görüşmesine gitmeden önce kurumun kıyafet kültürü hakkında kısa bir inceleme yapmanın önemi malum. Resmi giyim kurallarına sahip sektörler olarak öne çıkan bankacılık, hukuk ve kamu kuruluşları için daha ciddi ve presentabl seçimler yapmakta fayda var. Bu tip yerlerde her zaman için pantolon-ceket ve etek-ceket takımlarına yönelmek avantaj.
Yaptığınız işteki tecrübe ve bilginiz kadar kurum kültürüne uygun olup olmadığınızı da işverene kıyafet seçimlerinizle göstermelisiniz.
Temiz ve ütülü, tercihen koyu renklerdeki eteğinizin diz hizasında veya diz altında olmasına özen gösterin. Ceketinizin ise vücudunuza tam oturması önemli. Beyaz renk gömlek ve lacivert, koyu gri ya da siyah bir etek-ceket takımı resmi görüşmeler için ideal tercihler arasında. Boru paça bir pantolon ve ceket seçimi de bir diğer alternatifiniz olabilir. Feminen görünüşünüzü öne çıkarmayı tercih edebileceğiniz mülakatlarda ise diz altı elbise ve blazer ceket ikilisi hem sade hem de modern bir görünümün anahtarı olabilir. Ayakkabı seçimi olaraksa nude, siyah veya gri tonlarında, topuk boyu 5-6 cm olan modellere yönelin.
Eğer yaratıcılığın hüküm sürdüğü ve casual kıyafet koduna sahip bir iş için başvuru yaptıysanız bu durumda daha rahat ve güncel kıyafet seçimleri yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu asla salaş ve özensiz görünmemek. Vücudunuza oturan koyu renkli bir kumaş pantolonu, puantiyeli ya da çizgili bir gömlek, babet veya loafer ayakkabılarla tamamlayarak modern bir görünüm sergileyebilirsiniz. Yine pötikare veya çizgili kalem etekler, şık bir ipek gömlek ve kombininizle uyumlu bir fular da oldukça güncel ve havalı görünmenizi sağlar. Kombininizi şık bir okuma gözlüğü ve orta büyüklükte bir omuz çantası ile tamamlayın. Kareli blazer ceket ve geniş paçalı kumaş pantolonlarla giyeceğiniz sivri burunlu ayakkabınızla tasarım odaklı bir sektöre uygun görünüm çizebilirsiniz. Eğer görüşmede sade bir imaj çizmekten yanaysanız siyah renkli bir trikoyu blazer ceket yerine kullanın.
Detaylar Size Avantaj Sağlar
Ütülü kıyafetler, derli toplu bir görünüm ve abartısız aksesuarlarla işe uygun bir aday olduğunuzu kanıtlamalısınız.
İş görüşmesinde şık görünmek sadece kıyafet seçimiyle sınırlı değil. Detaylara dikkat etmek de size çok şey kazandıracak. Ütülü kıyafetler, derli toplu bir görünüm ve abartısız aksesuarlarla işe uygun bir aday olduğunuzu kanıtlamalısınız. Seçeceğiniz kıyafet kombinini en az iki gün önceden netleştirmeniz; temizlik, ütüleme ya da varsa dikiş işlemlerini halletmeniz önemli. Kıyafetinizi üzerinizde deneyerek kombin yapmak, olası son dakika aksiliklerini önleme konusunda fayda sağlar. Eğer kombininiz konusunda şüpheye düşerseniz yeni parçalar satın almaktan çekinmeyin. Çünkü görüşme sırasında kendinizi kıyafetinizin içerisinde iyi ve güvende hissetmeniz her şeyden önemli!
Bir diğer detay ise aksesuar seçimi. İş görüşmesinde aksesuar konusunda biraz tutucu davranabilirsiniz. Resmiyet gerektiren yerlerde sade bir inci küpe ve abartısız bir yüzük tercih edilebilir. Şık olmanız gereken ortamlarda ise desenli bir fular, deri kayışlı bir saat ya da minimal çerçeveli bir okuma gözlüğü kullanabilirsiniz. Çanta seçiminde çok büyük ve salaş modellerden kesinlikle kaçınmalı, olabildiğince köşeli hatları olan sade bir portföy veya omuz çantası gibi modellere yönelmelisiniz. Çantanızın koyu renk ve deri malzemeden olması sizi zarif ve kaliteli gösterir. Ayakkabıda ise uzun çizmeler, abartılı topuk boyları, taş ve toka gibi detaylar uzak durmanız gerekenler arasında. Siyah, lacivert, gri, kahverengi, nude ve bordo gibi renkler iş görüşmesi stili için ideal. Topuk boyu 5-6 cm olan sivri burunlu modeller, en uygun ayakkabı tercihi desek yanlış olmaz.
Saçlara Özen Şart!
Mülakata giderken saç ve makyajınızın da doğal ve abartısız olması gerekiyor. Kabartılmış saçlar, dalgalı fön veya abartılı topuzlar yerine düz fönlü, düzgün şekilde taranmış, sade biçimde arkadan toplanmış veya iddiasız bir topuz modeli ile görüşmede fark yaratabilirsiniz. Detaylar demişken; koyu renk farlar, kırmızı ruj ve bakımsız eller görüşmede eksi puan olarak hanenize yazılır. Açık ve hafif renklerden oluşan bir makyajla hem doğal hem de canlı bir görünüm yakalayabilirsiniz. Nude renkli bir ruj ve kırık beyaz renkte bir oje ile stilinize güncel ve zarif bir boyut katabilirsiniz.
Doğru Renk Tercihleri Yapın
İş görüşmesi stilinizi oluştururken doğru renk kombinlerine yönelerek renklerin gücünden yararlanın deriz. İdeal renkler olan siyah, kahverengi, lacivert gibi tonların farklı farklı anlamları olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlara göre, mavi ve lacivert ilk izlenim için en güvenilir renkler arasında. Kombininize mavinin ağır ve abartısız bir tonunu dahil ederek karşı tarafa güvenilir bir kişi olduğunuz imajını verebilirsiniz. Siyah ise bir klasik olmasının yanında uzmanlar tarafından üst düzey pozisyonlar ve liderlik gerektiren işler için en ideal seçim. Böyle bir pozisyona başvurduysanız siyahtan kesinlikle şaşmayın!
Biraz iddialı gelebilir ama kırmızı, özellikle ikna kabiliyeti ve hırs gibi özelliklerin ön plana çıktığı işler için tavsiye ediliyor. Satış ya da pazarlama gibi bir pozisyon için görüşmeye çağrıldıysanız baştan aşağı kırmızı giyin demiyoruz ama koyu kırmızı veya bordo bir fular ya da bu tonlarda taşlı bir küpe işinize yarayacaktır, bizden söylemesi! Kahverengi ise iş görüşmelerindeki en risksiz renklerden biri. Yalnız enerjinizle damga vurmak istediğiniz bir mülakata gidiyorsanız; modern kesimli pantolon, gömlek, triko bluz veya blazer ceket gibi seçimlerle kahvenin biraz ağır ve oturaklı imajını yumuşatabilir; daha canlı, dinamik ve kendinden emin bir görünüm yakalayabilirsiniz.