
Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Diş bakımı genellikle ihmal ettiğimiz, öneminin yeterince farkında olmadığımız bir konu. Öyle ki, ağız ve diş bakımı sandığımız gibi sadece ağzımızın içini ve dişlerimizi değil, genel anlamıyla sağlığımızı da etkiliyor. Bu nedenle ağız ve diş bakımımızı günlük olarak gerçekleştirmemiz, düzenli aralıklarla diş hekimimize başvurarak gerekli kontrolleri yaptırmamız büyük önem taşıyor.
Peki günlük olarak bize düşen görevler neler? Sizin de diş temizleme nasıl yapılır, ağız bakımı nasıl yapılır gibi sorularınız varsa sorularınızın cevabı için yazımızı okumaya devam edin.
Diş fırçası ve diş macunu seçimini doğru yapmaya dikkat edin
Diş bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gereken öncelikli konuların başında diş fırçası ve diş macunu seçimi geliyor. Diş fırçanızın doğru boyutta ve yumuşaklıkta olması gerekiyor. Sert bir fırça dişlerinize ve diş etlerinize zarar verirken, yumuşak bir fırça temizlik açısından yeterli olmayabiliyor.
Bu nedenle dişlerinizle ilgili herhangi bir rahatsızlığınız yoksa orta sert bir diş fırçası seçmenizde, daha kolay bir temizlik için titreşim gücü kuvvetli olan titreşimli diş fırçalarını tercih etmenizde ve en az 3 ayda 1 fırçanızı değiştirmenizde fayda var. Doğru diş fırçası seçimini yapmak için Diş Fırçaları kategorimize hemen göz atabilirsiniz.
Diş ve ağız bakımı söz konusu olduğunda diş macunu seçimi de bir o kadar önemli. Çürüklerle savaşan, 1350-1500 arasında florür değerine sahip olan florürlü diş macunları tercihiniz olmalı. Rahat ve düzenli olarak kullanabilmeniz bakımından, tadı ile kokusunu sevdiğiniz bir macun almanızı tavsiye ederiz. Diş Macunları kategorimizi inceleyerek dilediğiniz macunu hemen sepetinize ekleyebilirsiniz.
Dişlerinizi doğru yöntemlerle düzenli olarak fırçalayın
Diş bakımı nasıl yapılmalıdır? sorusunun cevabı olarak ilk akla gelenlerden biri de düzenli olarak dişleri fırçalamak. Dişler günde kaç kez fırçalanmalı? diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Hemen söyleyelim; diş fırçalama sıklığı her öğün sonrasında 1’er defa olmak üzere günde en az 3, mümkünse 4 defa olmalı iken, diş fırçalama süresi de her defasında en az 4’er dakika olmalı.
Tabi düzenli fırçalamak kadar, doğru diş fırçalama tekniği ile fırçalamak da dikkat edilmesi gerekenlerden. Doğru diş fırçalama nasıl olur derseniz; diş fırçalama sırasında darbelerinizin çok yumuşak da çok sert de olmaması gerektiğini söyleyebiliriz. Diş fırçalama tekniği olarak 45 derecelik bir açı ile fırçalama yapmaya ve dişlerinizin sadece ön yüzeyini değil, her yüzeyini fırçalamaya özen göstermelisiniz.
Diş ipi kullanımını ihmal etmeyin
Ağız ve diş bakımı için ihmal edilmemesi gereken diğer bir konu da diş ipi kullanımı. Diş fırçanızın ulaşamadığı yerlere diş ipi ile ulaşarak kalan besin artıklarını temizleyebilirsiniz.
Diş etlerinizi kanatmamaya dikkat ederek günde en az 1 kez diş ipi kullanmak sizin için faydalı olacaktır. Henüz bir diş ipi almadıysanız Oral-B Essential Floss Diş İpi diş temizliği konusunda size yardımcı olacaktır.
Ağız temizleme suyu ile gargara yapın
Ağız temizleme suyu da ağız ve diş bakımı açısından faydalıdır. Özellikle geceleri yatmadan önce dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargaranızı yapmalısınız ve üstüne su dahi içmemelisiniz. Kullanım sıklığınızı diş hekiminizin önerisine göre uygulayacağınız ağız temizleme suyu, ağzınıza ferahlık da verecektir.
Listerine Fresh Burst ağız bakımı ve ferah bir nefes için uygun olacaktır.
Dil temizliğini unutmayın
Dil temizliği çoğu zaman es geçilse de ağız sağlığı bakımından mutlaka dikkate alınmalı ve ihmal edilmemelidir. Dilerseniz Dilsil Dil Temizleyici ile dil temizliğinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Doğru ve dengeli beslenmeye özen gösterin
Doğru ve dengeli beslenmek de ağız ve diş sağlığı ile yakından ilişkili. Şekerli gıdalardan, asitli içeceklerden, çay-kahve ve sigara tüketiminden mümkün olduğunca uzak durmak ağız ve diş bakımınız için diğer gereklilikler arasında yer alıyor.
Düzenli aralıklarla diş muayenenizi yaptırın
Yukarıda bahsettiklerimizi özenle uygulamakla beraber, en az 6 ayda bir düzenli olarak diş muayenenizi yaptırmayı da unutmamalısınız.