
Ek Gıdaya Geçerken Çocuklara Kahvaltıda Ne Yedirilmeli?
Ek gıdaya geçiş ya da diğer adlarıyla ek beslenme veya tamamlayıcı beslenme bebeğin 6. ayından itibaren “sadece anne sütü” ile beslenmesinin sona erdiği ve bir yandan anne sütüne devam ederken bir yandan da başka besinlerle tanıştığı dönemdir. Bu dönem; bebeğin farklı lezzetlerle tanıştığı, farklı kıvamlardaki besinlerle beslenmeye alışmaya başladığı, yeme işlevi ile yeteneklerinin geliştiği, sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarının temelinin atıldığı dönem olması nedeniyle önemlidir.
Peki bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalıdır, bebek kahvaltısı hazırlarken nelere dikkat edilmelidir? Tüm bu soruların cevabı için yazımızı okumaya devam edin!
Bebeklerde ek gıdaya geçiş
Ek gıda döneminde yedirme konusunda aceleci ve ısrarcı davranmadan bebeğin doğru aylarda doğru gıdayı tatmasını sağlamak gerekir. Ek gıda verileceği zamanlarda bebeğin aç olmasına dikkat etmek, bebeğin ek gıdayı kabulünü kolaylaştıracaktır. Verilen gıdayı beğenmemesi ya da devam etmek istememesi durumunda, o anda ısrarcı davranmayıp 1 hafta 10 gün sonra tekrar denemekte fayda olacaktır.
Deneyeceği her yeni besini 1 çay kaşığı ölçüsünde azar azar denetmek, herhangi bir rahatsızlık oluşmuyorsa miktarı artırmak en doğrusudur. Yeni denetilen her gıda 3 gün aralıkla denetilmelidir. Böylece bir sıkıntı oluştuğunda hangi besinden kaynaklandığını anlamak da daha kolay olur.
6.ayda bebeklerde ek gıda olarak gaz yapan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu dönemde gaz yapan yiyecekler, hazımsızlığa ve karın ağrısına sebebiyet vererek uyku problemi ile huysuzluğu tetikleyecektir. Her gıdanın doğal olanına yönelmeye dikkat etmek ve ilk 1 yıl, ilerleyen yıllarda meydana gelecek hastalıkları önlemek adına şeker, tuz kullanımından kaçınmak gereklidir.
6 aylık bebek kahvaltısı
İlk aylarda bebeğinize yumurta beyazı yedirmek için acele etmemelisiniz. Yumurta beyazı kimi zaman alerjik reaksiyona sebep olabilmektedir. Bunun yerine yarım yumurta sarısı ile başlangıç yapabilirsiniz. Aşağıda size bazı bebek kahvaltı tarifleri önereceğiz. Ancak siz yine de bu ek gıda tarifleri için doktorunuza danışmayı ve ondan onay almayı ihmal etmeyin!
6 aylık bebek kahvaltı tarifleri
Aşağıda yer alan ek gıda tarifleri için gerekli malzemelere Gıda kategorimizden ulaşarak eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz.
- Besleyici mama tarifi
Yarım muzu ve 1 tatlı kaşığı lor peynirini ezip içine 1 çay kaşığı pekmez ile 1 çorba kaşığı anne sütünü ekleyerek besleyici bir mama hazırlayabilirsiniz.
- Meyveli yoğurt tarifi
Yarım muzu bir kapta ezdikten sonra kabuğunu soyup çatalla ezdiğiniz armudu evde yaptığınız 4 çorba kaşığı yoğurtla karıştırarak bebeğinizin hem protein almasını hem de vitaminler sayesinde enerji ile dolmasını sağlayabilirsiniz. Yoğurt yapmak için yoğurt yapma makinesi edinmek istiyorsanız Weewell WYM400 Dijital LED Ekran Yoğurt Yapma Makinesi sizin için uygun olacaktır, incelemenizi tavsiye ederiz.
- Meyveli yulaf tarifi
1 adet elmayı, 1 adet armudu soyup 1 veya 2 kuru kayısı ile birlikte rendeleyerek suda haşladıktan sonra; 15 gram yulaf ezmesini tencerede 4 yemek kaşığı su ya da süt ile yaklaşık 3 dakika pişirerek tüm malzemeleri karıştırabilirsiniz.
- Besleyici püre tarifi
Yarım tam pişmiş yumurta sarısını, yarım muzu, 1 tatlı kaşığı lor peynirini, 1 çay kaşığı ceviz ezmesini, 1 çay kaşığı tereyağını, kıvam verecek miktarda anne sütünü karıştırarak püre haline getirebilirsiniz.
- Sağlıklı karışım tarifi
Yarım tam pişmiş yumurta sarısını, lor peynirini, bebe bisküvisini, keçiboynuzu pekmezini karıştırarak sağlıklı ve doyurucu bir karışım elde edebilirsiniz.
- Bebek kahvaltısı tarifi
1 kibrit kutusu büyüklüğündeki tuzsuz beyaz peyniri, 2 domatesi, ekmek içini ve1 çay kaşığı tereyağı püre haline getirerek elde ettiğiniz karışım ile besleyici bir bebek kahvaltısı hazırlayabilirsiniz.
- Bebek için krep tarifi
1 yumurta sarısını, 1 tatlı kaşığı peyniri, yarım bardak sütü, 2-3 tatlı kaşığı buğday ununu karıştırıp çırptıktan sonra tavada pişirerek krep hazırlayabilirsiniz. Krep pişirmek için tavaya ihtiyacınız varsa Karaca Mutfaksever Biogranit Grey Gözleme ve Krep Tavasını tercih edebilirsiniz. Daha fazla seçenek için Krep Tavaları kategorimize göz atabilirsiniz.
Ek gıdaya geçiş dönemi bebeğinizin yavaş yavaş oturmaya başladığı dönemdir ve ek gıda tüketimi sırasında bebeğinizin güvenliği ve becerilerinin gelişmesi açısından mama sandalyesi kullanabilirsiniz. Mama Sandalyeleri kategorimizden bebeğiniz için en uygun sandalyeyi seçebilirsiniz.