
Endişe ve Anksiyete Arasındaki Farklar Nelerdir?
Endişe ve anksiyete çoğu zaman birbiriyle karıştırılıyor ve aynı anlama geldikleri düşünülerek birbirlerinin yerine kullanılıyorlar. İkisinin de kaygı ile bağlantılı olması nedeniyle ortak yönleri bulunsa da, farklı durumları tanımlıyorlar.
Bu yazımızda endişe nedir, anksiyete nedir, endişe ve anksiyete arasındaki farklar nelerdir, anksiyete türleri nelerdir, anksiyete ile nasıl başa çıkılır, anksiyete nasıl tedavi edilir? sorularının cevaplarını vereceğiz. Hemen başlıyoruz.
Endişe nedir?
Endişe herhangi bir tehlikeyle ya da tehditle karşı karşıya kalındığında veya stresli olunduğunda normal olarak hissedilen duyguyu tanımlar.
Endişenizi yönetmek istiyorsanız Belirsizlikle Barışmak, Kaygı ve Endişeyi Yönetmek adlı kitabı okumanızı tavsiye ederiz.
Anksiyete nedir?
Anksiyete ya da diğer adıyla kaygı bozukluğu sürekli ve yoğun şekilde görülen endişe halidir. Günlük hayatta karşılaşılan durumlara karşı korku hissedilmesidir ve aşırı endişe durumu günlük faaliyetleri olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürür, panik ataklara sebep olabilir. Sizde veya bir yakınınızda anksiyete varsa Anksiyete ve Depresyonda Metakognitif Terapi başlıklı kitap faydalı olacaktır.
Aynı zamanda Beyninizi Değiştirin Hayatınız Değişsin isimli kitap da yararını göreceğinizi düşündüğümüz bir başka kitap, mutlaka inceleyin deriz.
Endişe ve anksiyete arasındaki farklar nelerdir?
- Endişe düşüncelerde kalırken, anksiyete bedende de kendini gösterir.
- Endişe belirli bir konu üzerine yoğunlaşırken, anksiyete o konu ile ilgili genel korkuları ifade eder ve endişeye göre geniş kapsamlıdır, çok daha yoğun yaşanır.
- Endişe sözelken, anksiyete sözlü endişeye hayal gücünün de eklenmesiyle zihinsel görüntüleri beraberinde getirir. Bu da kardiyovasküler bir etkiye sebep olur.
- Endişe duymak kişiyi strateji üreterek çözüm bulmaya yönlendirebilir fakat anksiyete çözüm üretmeye engeldir.
- Endişenin yarattığı stresi atlatmak daha kolayken, anksiyetenin meydana getirdiği stres çok daha ciddi bir duygusal strestir, yıkıcıdır.
- Endişenin kaynağı gerçekçi durumlarken, anksiyete çoğu zaman olmayan şeyler için duyulan kaygılardan oluşur.
- Endişeyi kontrol etmek anksiyeteyi kontrol etmeye göre çok daha kolaydır. Endişeyle baş etmede stratejik düşünme ve problem çözme yeteneği işe yarayabilir ancak anksiyetede konunun dışına çıkarak bakabilmek çok zor olduğu için kontrol sağlamak da zordur.
- Endişenin ne kadar süre kalıcı olacağı, endişeye sebep olan sorunun çözümüne bağlıdır. Anksiyete ise çok uzun süre devam edebilir.
- Endişe kişisel becerileri, günlük yaşantıyı aşırı derecede etkilemez. Anksiyete ise gün içinde başka konulara konsantre olabilmeye engel olur.
- Karşılaşılan durumlara göre endişe duymak psikolojik olarak normalken, anksiyete psikolojik ve medikal açıdan tedavi gerektiren bir zihinsel bozukluk haline gelebilir.
Anksiyete türleri nelerdir?
Saplantı (obsesif kompulsif bozukluk), panik atak, genel kaygı bozukluğu, agorafobi, sosyal fobi, travma sonrası stres; anksiyete türleri arasındadır.
Anksiyete ile nasıl başa çıkılır?
Anksiyete ile başa çıkmak için nefes egzersizleri yapmak, ayağa kalkarak dik durmak, 3-3-3 kuralını uygulamak, kaygı yaratan durumları not edip bunları düşünmek için zaman ayırmak, içinde bulunulan ana odaklanmak, başka konularla meşgul olmak, şekerli gıdalardan uzaklaşmak iyi gelecektir.
Anksiyete nasıl tedavi edilir?
Anksiyete tedavisi için bir psikiyatriste başvurmak ve detaylı bir değerlendirmeden geçmek faydalı olacaktır. Gerekli testler ve incelemeler sonrasında nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilecektir. Duruma göre ilaç tedavisi veya psikolojik terapi uygulamak mümkündür.