
Evde Ekmek Yapımı: Mis Gibi Kokan Somun Ekmek Tarifi
Geçmişi çok eskilere dayanan ve önemli bir gıda olan ekmek dünyanın dört bir köşesinde farklı şekillerde üretiliyor ve tüketiliyor. Bir rivayete göre ilk insanlar su ile ıslatılıp kendi haline bırakılan buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini gördüler ve bunu sıcak taş üzerinde pişirdiklerinde lezzetli bir yiyecek elde edildiğini anladılar.
Cilalı taş devrine bakıldığında da meşe palamudunun ve kestanenin ezilip un haline getirilmesiyle ekmek yapıldığına dair bulgular var. M.Ö. 4000’li yıllarda ise Babilliler’in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine ait bilgiler göze çarpıyor. Böylece ekmek günümüze kadar geliyor ve hepimizin bildiği üzere günümüzde de vazgeçilmez gıdalar arasında yer alıyor.
Birçok ekmek çeşidi bulunmakla beraber; ekmek çeşitleri arasında somun ekmek en bilinen ekmek çeşitleri arasında. Bir çeşit tava ekmeği olan somun ekmek; altı düz, üstü kabarık olan bir ekmek. “Somun” kelime olarak; “deve ayağı gibi şiş ve yumuşak” anlamına geliyor. Tam daire şeklinde yapılabildiği gibi, dar uzun şekilde de yapılabiliyor. Üzeri sert, içi yumuşak olan bu ekmek günümüzde fırınlarda satılıyor. Yüksek randımanlı undan, francala şeklinde yapılanı da bulunuyor.
Son zamanlarda evde ekmek yapımı oldukça yaygınlaşmış durumda. Ekmek yapma makineleri de evde ekmek yapmak isteyenlere kolaylık sağlıyor. Siz de bir ekmek yapma makinesi edinmek ve ekmek tarifi denemek istiyorsanız Sinbo SBM-4705 Ekmek Yapma Makinesi tam size göre!
Peki evde nasıl somun ekmek yapabilirsiniz? İşte bu yazımızda sizlerle, mis gibi kokan somun ekmek tarifi paylaşıyoruz. Tarifimize aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Evde yapabileceğiniz somun ekmek tarifi
Malzemeler
- 7 su bardağı un
- ½ su bardağı ılık süt
- 2,5 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya
- 3 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
Malzeme eksiğiniz varsa Gıda Ürünleri kategorimizden eksiklerinizi tamamlamayı unutmayın.
Hazırlanışı
Ilık sütü, ılık suyu, instant mayayı ve toz şekeri derin bir kabın içine koyarak karıştırıp birkaç dakika bekletin. Tuzu da ekleyin ve unu eleyerek yavaş yavaş, kontrollü bir şekilde ilave edin. Ele yapışmayacak bir hamur halini alıncaya kadar yoğurun. Üstünü streç film ile kapatarak hava almamasını sağlayın.
1-1,5 saat kadar oda sıcaklığında dinlendirin. Hamur iki katına çıktıktan sonra iki eşit parçaya bölün. Tezgahı hafifçe unlayın ve bezeleri somun ekmek şekline getirin. Fırın tepsisine pişirme kağıdını serdikten sonra ekmek hamurlarını tepsiye koyun. Orta kısımlarına bıçakla çizik atın.
Hamurların üzerlerine hafifçe un serpin ve önceden ısıttığınız 200 derecelik fırının içine, ısıya dayanıklı içi su dolu bir kap koyun. Böylece hem nem dengesini hem de ekmeğinizin kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlamış olursunuz. Ekmek hamurlarınızı 30-35 dakika kadar pişirin. Üzerleri kızarıp kabukları çıtırlaştığında çıkararak oda sıcaklığında dinlendirin.
Dinlenen ekmeklerinizi ekmek tahtasında dilimledikten sonra ekmek sepetine alarak servis edin. Begonvilley Hasır Ekmek Sepeti şık bir sunum için gayet uygun olacaktır, mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz.