
Evde Mantı Nasıl Yapılır? Adım Adım Evde Mantı Tarifi
Mantı yemeği hamur işi yemeklerinin en sevilen tatları arasında yer alır. Mutfak lezzetleri geniş olan Anadolu insanı, et ve hamuru bir araya getirerek harika bir lezzet ortaya çıkardı. Yurt dışında Turkish Ravioli olarak bilinen mantı genel olarak baharatlarla tatlandırılmış kıymanın, çok küçük şekilde açılan hamur parçalarının içine konulmasıyla hazırlanır. Hazırlanan bu küçük hamur parçaları, yağ damlatılan suda haşlanır ve süzülerek hazır hale getirilir. Mantı yemeğinin üzerine tercihe göre sarımsaklı yoğurt eklenerek afiyetle yenir.
Mantı aynı zamanda Orta Asya yemek kültürlerinin de içinde yer alır. Orta Asya’dan Anadolu’ya göçen Türk kavimleri ile Anadolu’da yayılan bu lezzet yıllardır mutfağımızda hazırlanıyor. Birçok ülkede mantı yemeği farklı şekillerde yapılarak, sofraları şenlendiriyor. Çoğu etli olmasının yanında çeşitlenerek sebzeli mantılarda yapılıyor. Her toplumun kültür ve damak tadına göre farklılık gösteren mantı yemeği, yapılışlarında da farklılık gösterir. Mantı yemeği Dünya üzerinde temel olarak Türk, Kırgız ve Kazak mutfağı olarak bilinir.
Kazaklarda Mantının Hazırlanışı
Orta Asya’da at eti meşhurdur. Bu bölgelerde sıklıkla tüketilen koyun ve ya at etinden yapılmış olan kıyma parçaları, açılan küçük hamur parçalarının içine yerleştirilir. Burada su yerine, hamurlar buhar üzerinde pişirilir. Az miktarda karabiber, pişirilen hamurlara eklenir. Farklı olan kısmı ise bal kabağı parçalarının hamurun son haline eklenmesidir. Son olarak hazırlanan mantının üzerine tereyağı, ekşi krema ya da bir miktar soğan sosu serpilir ve bu şekilde yenir.
Kırgızlarda Mantının Hazırlanışı
Kırgızistan’da yapılan mantı yemeği biraz farklıdır. Burada koyun eti, dana eti, patates ya da bal kabağı parçaları gibi malzemelerden istenilen malzeme açılmış olan küçük hamur parçalarının içerisine yerleştirilir. Kırgızistan’da genellikle yağda kızartılarak hazırlanan mantıları dileyen kişiler buharda da pişirmektedir. Pişmiş olan mantının üzerine, genelde tereyağı gezdirilir. Özel domates sosu, ekşi krema, sirke, karabiber gibi malzemeleri dileyen kişiler ekleyerek lezzeti arttırılır.
Türk Mutfağı ve Mantı Yemeği
Mantı yemeği Anadolu topraklarının en lezzetli ve en sevilen yemekleri arasındadır. Mantı yemeğinin yapıldığı yöreler; Kırşehir, Adana, Aksaray, Çorum, Konya, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat, Ardahan şehirlerinde geleneksel olarak yüzyıllardır yapılan mantı özellikle Kayseri şehri ile özdeşleşmiştir. Mantı yemeği çok sevildiği için pratik olması için marketlerde hazır gıda olarak satışa sunulmuştur. Böylelikle bu zahmetli yemeği yapamayan kişilerde kolayca ulaşabilmektedir. Anadolu bölgesindeki servis şekli, üzerine sarımsaklı yoğurt ve bu yoğurdun üzerine eritilmiş tereyağı ve baharat ekleyerek olur. Türkiye’de genellikle bu şekilde tüketilir. Türk mantısı, eti bol hamuru az olarak yapılır ancak Kayseri’de yapılan mantı yemeği, birçok mantıya göre çok daha küçük ebatlardadır. Bu çok küçük mantıyı yapmak son derece uğraştırıcı ve zahmetlidir. Bu kadar zahmetli olan mantıyı yemek ise bir hayli lezzetlidir.
Mantı Yemeğinin Yanında Ne Yenir?
Mantı ülkemizde çok sevilerek tüketilen kültürel lezzetlerimiz arasında yer alır. Mantı yemeği genellikle sarımsaklı yoğurt ve tereyağı sosu ile servis edilir. Mantı hamur ve etin birleşimi olduğu için son derece doyurucu bir yemektir. Ve yanına çok fazla yemek türü hazırlanmasına gerek yoktur. Bunun yerine mantının yanında salata, turşu veya öncesinde içmek için çorba yapılabilir. Özellikle kış mevsiminde mantı yemeğinden önce içilen çorba tam bir şifa kaynağıdır. İçecek olarak kişisel tercihler söz konusu olsa da şalgam suyu gibi içecekler tüketilebilir.
Mantı, Türk mutfağında son derece sevilerek tüketilen ve bölge bölge her yörenin kendi damak zevkine göre şekillendiği bir yemektir. Örneğin İç Anadolu bölgesinde yapılan mantılar daha küçük boyutlarda ve kıyma ile hazırlanır. Karadeniz bölgesindeki mantılar ise daha büyük boyutlarda ve daha az kıyma ile hazırlanabilmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki insanların yaptığı mantılar ise daha baharatlı ve acılı olarak tercih edilir. Mantı hamurunun yapılışında da ufak farklılıklar olabilir. Örneğin, bazı bölgelerde mantı hamuru, irmik ve unu karıştırarak yapılırken, bazı yörelerde yapılan mantının hamuruna patates püresi ya da yoğurt da eklenir. Genel olarak mantının yapılış şekli, tarifi ve sunumu, Ülkemizdeki farklı bölgelerin kültürel çeşitliliğe göre ayrıştırılabilir. Genellikle ana yemek olarak tüketilen mantı yemeğinin yanına başka bir yemek yapmaya gerek yoktur. Dileyen kişiler mantının yanına salata, çorba ve turşu gibi aperatifler sunabilir. Çocuktan yaşlıya herkesin severek tükettiği ve besleyici yanı olan mantı yemeği Türk mutfağının en sevilen lezzeti olduğu için, Anadolu’da yaşamayan kişilerin yapabilmesi için tarifler internet sayfalarında bulunuyor. Hazır paket mantı yemek istemeyen ve evde mantısını kendisi hazırlamak isteyenler için bizde mantı tarifini, mantı nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir gibi önemli bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Mantı Tarifi
Mantı hamuru için:
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
- 250 gram kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- ½ çay kaşığı karabiber
- ½ çay kaşığı pul biber
Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
Üzeri için:
1 kâse sarımsaklı yoğurt
1 çay kaşığı nane
½ çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı pul biber
Mantı Yapmanın Püf Noktası
Mantı yemeğinin püf noktalarından biri hamurunun yapışmayan hamur olmasıdır. Bu sebeple hamurun kıvamını toparlamak için un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edebilirsiniz.
Mantının Yapılışı
Bir yoğurma kabına 3 su bardağı unu boşaltın, unun ortasını açıp 1 adet yumurta, tuz ve 1 su bardağı ılık suyu ekleyip yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. İstenilen şekilde hamur olunca üzerini kapatarak dinlenmeye bırakın. Hamur dinlenirken iç malzemeyi hazırlamaya başlayabilirsiniz. İç malzeme için, 1 adet kuru soğanı rendeleyin veya robottan geçirin. Ardından 250 gram kıymayı soğana ekleyin ve sonrasında baharatları da ekleyerek güzel bir şekilde yoğurun. İç harcı hazır. Sonrasında hamuru bezelere ayırın ve her bezeyi oklava yardımı ile hazır yufkadan biraz kalın olacak şekilde açın. Açmış olduğunuz yufkaları kare olacak şekillerde kesin. Ve her karenin ortasına kıymalı harçtan koyun. Karelerin boyutunu kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ardından bu kare parçaları bohça şeklinde kapatın. Burada düzgün kapatmanız son derece önemlidir, çünkü mantıların haşlanırken açılmaması gerekiyor. Derin bir tencereye su ekleyip suyu kaynatın, dilerseniz suyun içerisinde az miktarda sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu şekilde mantıları 20dk kadar pişirin.
Sosunu hazırlamak için bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı eritin. Tereyağı eridikten sonra 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyip kavurun. Salçaya pişen mantının suyundan ekleyerek birkaç dk kaynatın. Mantıyı bir süzgeç yardımıyla tencereden tabağa alın ve üzerine hazırlamış olduğunu sarımsaklı yoğurttan 1–2 kaşık dökün. Yoğurdun üzerine hazırlamış olduğunuz sostan ekleyerek servise ve yemeğe hazır hale getirmiş olursunuz. Mantı yemeğinin 1 porsiyonu 412 kalori içerir. Bu muhteşem lezzeti tatmak için tarife geçebilirsiniz. Afiyet olsun.