ÜST

Eviniz İçin Uygun Bitki Seçimi Nasıl Yapılır? 

Günümüzde apartman katlarında oturan insan sayısı hayli fazladır. Bu sebepten insanlar doğaya hasret kalmış durumda. Evlerinde doğadan bir parça görebilmek için tasarımlarını bitki seçenekleri ile zenginleştirirler. Eviniz için uygun bitki seçimlerinde çokça tavsiye ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. 

Bu tavsiyeleri göz önüne alırken evinizin hangi odasında bitki seçimini yapacağınız çok önemlidir. Mesela mutfak bitkileri ile salon bitkileri çok farklıdır. Ya da çalışma odanıza koyacağınız bitkinin seçimi de çok farklıdır. Burada önemli olan bitkinin hangi ortamlarda yaşadığı, bitkinin çevresine verdiği faydalar vb. etkenlerdir. Eviniz için uygun bitki seçimi nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça değişkendir. 

Evinizin Aydınlık Olması

Eviniz için uygun bitki seçerken aydınlık kriterini göz önüne almalıyız. Çevredeki ışığın sıklığı ile bitkinin büyüyüp büyüyemeyeceği belirli olur. Işığın süresi, yoğunluğu ve kalitesi de bitkinin büyümesinde etkilidir. Evin en çok güney cephesi ışık alır. Ardından batı cephesi, doğu ve kuzey cephesi sıralanır. Yaz ve kış mevsimleri göz önüne alındığında bitkinizi mevsimsel olarak yerini değiştirebilirsiniz. 

Evinizin Sıcaklığı 

Birçok iç ortam bitkisi oda sıcaklığında sağlıklı olarak canlı kalır. Oda sıcaklığı olarak 16 ile 27 derece arasında muhafaza edilmelidir. Bitkilerin soğuktan yıpranması ise büyük çoğunlukla 10 derecenin altında gerçekleşir. Evinizin konumunun da önem taşıdığı cephelerde sıcaklık olarak güney ve batı cephelerini tercih edebilirsiniz. Daha düşük sıcaklıkta yetişmesi gereken bitkilerin ise batı ve kuzey cepheleri tercih edilmelidir. Yetiştirdiğiniz bitkileri hava akımının çok olduğu yani rüzgarın bulunduğu yerlerden uzak tutmanız gerekir. Bu hava akımları yapraklara ve köklere zarar verebilir. Özellikle pencerelerdeki pervazlar, klima, camın ya da kapının sürekli açıldığı bölümler örnek olabilir. Sıcaklık eğer bitki için uygun değilse yaprakların uçları kıvrılabilir. Sararabilir ve böceklenmelere neden olabilir. Bu yüzden eviniz için bitki seçiminde sıcaklık faktörüne çok dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda sıcaklık nem ile ilişkilidir. Eviniz çok nemli ise orkide, bambu gibi bitkileri yetiştirebilirsiniz.

Yatak Odası İçin Uygun Bitkiler 

Yatak odasına uygun bir bitki tercihi arıyorsanız ilk tercih etmeniz gereken etken iç ortamın hava kalitesini etkileyecek bitkilerdir. Yatak odasında tercih edilen ve yetiştirilen bitkiler, terleme esnasında odaya su buharı ileterek nem seviyesini stabil tutanları dikkate alırız. Oksijen oranını da zenginleştiren ve nem oranı stabil bırakan bitkiler buhar ve hava makinelerinin işlevlerini doğal yolla görebilir.  Hava makinelerin olumsuz özelliklerinden olan iyon salma gibi bir olumsuz etkisi bulunmayan bitkiler son dönemlerde oldukça tercih edilir. Aksi halde iyonların birçok olumsuz etkisi bulunur. Mesela küf oluşumu, antijenler ve bakteriler gibi sağlığı olumsuz etkileyen birçok faktöre sebep olur.

Yatak odasında tercih edilecek bitkilere örnek olan Areka Palmiyesi, Pothos (Salon sarmaşığı, epipremnum aureum), Eğrelti Çiçeği, Kurdele Çiçeği, Aloe Vera, Difenbahya, Barış Çiçeği,Dantelli Ağaç Philodendron, Dracaena, kılıç çiçeği eviniz için uygun bitki türleri arasında yatak odanızda tercih edebilirsiniz. 

Mesela Areka Palmiyesi soğuk algınlığı ve sinüs problemi olanlar için havayı temizlemede çok etkilidir. Havada asılı duran kimyasalları temizlemesiyle sadece yatak odasında değil salon ve oturma odalarında da tercih edilen bitkiler arasında yer alır. Eğrelti çiçeğinin tercih edilme nedeni ise toksik maddeleri ortamdan absorbe eder ve temizler. Yatak odasında en çok tercih edilen bitkiler arasına girer. Depresyon, baş ağrısı gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırır. Aloe Vera bitkisi ortama bazı bitkiler gibi karbondioksit salımı yapmaz aksine karbondioksiti emer ve ortamdan uzaklaştırır. 

Difenbahya bitkisi ise bakımı ve faydaları için çok tercih edilen günümüzde popüler olan bir bitkidir. Ancak yapraklarındaki kristaller tahrişe sebep verebilir. Bu sebepten evcil hayvanınız yada küçük çocuğunuz varsa yüksek bir yerde yetiştirmenizi tavsiye edebiliriz. Barış Çiçeği de diğer bitkiler gibi hava temizlemeye yardımcı olduğu için tercih edilir. Gardenia bitkisi, kaygıyı giderme ve uykuyu getirme özelliği bulunur. Net kokusu sayesinde odanıza da farklı bir hava katar.

Salon için Uygun Bitkiler

Evinizin salonu için bitki tercih ederken yetiştirme özelliklerine dikkat etmelisiniz. Salonunuzun nemli olup, olmaması, ışık alıp, almaması gibi etkenler bitkinin yetiştirilmesinde önemli pay sahibidir. Salon bitkilerinde canlı ya da yapay tercih edebilirsiniz. Evinizin tasarımını büyük oranda etkileyecek bitkilerin önemi her yönden önemlidir. 

Mutfakta Yetiştirilebilecek Bitkiler 

Mutfakta yetiştirilebilecek bitkilerde fesleğen, kaktüs, menekşe ve nane ilk akla yetiştirilebilecek bitkiler arasındadır. Mutfakta sürekli bulaşık, fırın ve buzdolabı gibi makinelerin ısı yayması nemin fazla olmasına neden olur. Aynı zamanda menfezlerden gelen sıcaklık farkı da kış aylarında yerini soğukluk olarak alır. Bu yüzden daha dayanıklı bitkiler tercih edilir. Genelde mutfak binaların batı tarafında yer alır. Bundan dolayı da soğuk olur. Mutfakta yetiştirilecek bitkilerde önceden sarmaşıklarda tercih ediliyordu. Genelde 90’lı yıllarda popüler olan sarmaşıklar günümüzde binaların dışında tercih ediliyor. Mutfak içinde fazladan yer kaplaması ve dikkatli bakılması gerekir. Aksi halde sarmaşıkta böceklenme gibi sorunlara neden olur. Kaktüs bitkisi suya az ihtiyaç duyar aynı zamanda radyasyon gibi zararlı yayılımları içine çeker. Bu yüzden elektronik aletlerin fazla olduğu yerlerde kaktüs bulundurmak önemlidir. Ofislerde genelde bilgisayarların olduğu her masada kaktüs bulundurulmalı.

Evcil Hayvanı ve Küçük Çocuğu olanların Bitki Yetiştirmesi

Evcil hayvanı ve küçük çocuğu olanların yetiştirilecek bitkilerin çeşitlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bazı bitkilerin yaprağında zararlı ve zehirli bileşenler bulunur. Ufak çocuğunuz yada evcil hayvanlarınızın yeme ihtimaline karşı bu bitkileri uzanabilecek ortamlardan ziyade yüksek yerlerde koymanız yada evinizde bulundurmamanız gerekir.

Devetabanı bitkisi geniş yaprakları olan kesilmiş parçalanmış yaprak görünümü ile bilinir. Bu yapraklarında bulunan zararlı oksalat nedeniyle oldukça tehlikelidir. Boğaz ve ağız da yanmalara, fazla tüketiminde ise ölüm riski ile de karşılaşılabilir.

Hayvanların tüketiminde de yine ağız ve boğazda yanma gözükür. Bunun yanı sıra deride kaşıntı ve kızarıklıkta gözükebilir. Ayrıca hayvanlarda spazm tehlikesi de bulundurur.

Paşa kılıcı bitkisi de yine deve tabanı gibi evlerde çok yetiştirilen ve tercih edilen bitkiler arasındadır. Paşa kılıcı bitkisi de çocuk ve hayvanlar için tehlikelidir. Yapraklarının yenilmesi halinde ilk görülen semptom ise mide bulantısı ve ağızda ağrıdır. Hayvanlarda ishale de neden olabilir. 

Kasımpatı bitkisi de papatya familyasından rengarenk çiçekleriyle evlerde sıklıkla kullanılan ve renkli olması ile çok tercih edilir. Yaprak, kök ve gövdelerinde seskiperten lakton içeren bileşenler mevcuttur. Yenilmese bile kasımpatı bitkisine dokunulduğunda alerjiye neden olabilir.

Özet olarak eğer eviniz için uygun bitki seçimi nasıl yapılır sorusunun yanıtını arıyorsanız yukarıda belirtildiği gibi birçok etkene dikkat etmeniz gerekir. En önemlisi de küçük çocuğunuz ve evcil hayvanınız var ise zararlı bileşenler içeren bitkileri tercih etmemelisiniz. Tüketilmesi halinde ölüm tehlikesine kadar ilerleyebilir. Bunun dışında evinizin aydınlık, nem ve sıcaklığına çok dikkat edilmelidir. Her bitkinin yetiştirme özelliği birbirinden farklıdır.