
Güllacın Tarihçesi ve İyi Bir Güllaç Yapmanın Püf Noktaları
Türk mutfağında özel günlerde yapılan bazı yemekler vardır ki, Ramazan’la özdeşleşen güllaç da onlardan biri. Güllaç, yapımı son derece basit ama oldukça lezzetli bir tatlı. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk zamanlarında mısır nişastası, un ve su kullanarak hamur yapraklar yapılırdı ve bu yaprakları aylarca saklanabilirdi. Bu yapraklar kuru ve gevrek olduğu için daha sonra süt ve şekerle yumuşatılırdı. En güzel yanı basit malzemelerle hazırlanabilmesi ve kurutulmuş yaprakların uzun süre bozulmadan korunabilmesiydi.
Güllaç tatlısı saray mutfağına ilk kez 1489 yılında girdi. O zamana kadar Osmanlılar, yazın kuruttukları mısır nişastasından hamur yaprakları yapıyordu. Daha sonra, saray görevlileri Kastamonu’yu ziyaret ettiklerinde Kastamonulu Ali Usta, elinde kalan yufkaları şekerli sütle ıslattı ve bir tatlı haline getirdi. Saray görevlileri bu tatlıyı çok beğendi ve tatlıyla beraber Kastamonulu Ali Usta’yı da saraya tatlıcı başı olarak götürdü.
Güllaç yaprakları Osmanlı döneminde varak olarak adlandırılıyordu. Osmanlı padişahlarının sofralarından eksik etmediği bu tatlı, genellikle şeker şerbetiyle yapılır ve içine gül suyu, misk, kaymak, antep fıstığı veya fındık da katılırdı. Ayrıca değişiklik olarak yaprakların yumurtaya bulanıp kızartıldığı ve ardından şerbete atıldığı bir çeşidi de bulunmaktaydı.
Gül ve aş kelimelerinden oluşan güllaç, gülle tatlandırılmış yemek anlamına gelen güllü aş’ın kısaltmasıdır. Az malzemeyle çok keyifli işler başarılabileceğinin en leziz kanıtı olan bu tatlı, söylemesi daha kolay olduğu için zamanla güllaç olarak anılmaya başlandı. Siz de “güllaç nasıl yapılır” merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…
Güllaç nedir, nasıl yapılır?
Güllaç tamamen doğal bir ürün olup hiçbir katkı maddesi içermez. Mısır nişastalı hamur, süt ve şekerden yapılır. Genellikle taze nar taneleriyle, yer fıstığıyla, ceviz veya fındıkla süslenir. Ayrıca zevke göre fıstıkla da süslenebilir. Fakat çok fazla fıstık veya çok fazla meyve tatlının tadını bastırabilir. Güllacın üzerine gül suyu dökmek ise bu eski geleneğin bir parçası.
200 gram güllaç yaklaşık 300 kalori olduğu için oruç sırasında kan şekerinin normal seviyelere çıkmasına yardımcı olur ve aynı zamanda tokluk hissi verir. Dikkat etmeniz gereken şey, güllacın ana malzemesi süt olduğu için aynı gün yenmesi gerektiğidir. Ayrıca güllacınızı cevizle süslerseniz cevizin bir gün sonra güllacın rengini koyulaştıracağını da aklınızdan çıkarmamalısınız.
Bu tatlıyla ilgili çok fazla tarif bulunduğu için farklı yerlerde yediğiniz güllaç her zaman farklı bir tat verir. Ancak biz, bu yazımızda standart bir tarif vereceğiz ve tarifi harfiyen uygularsanız lezzetli bir tatlı yeme şansını yakalayacağınızdan eminiz. İşte yemek yapmayı sevenler için güllaç tarifi ve yaparken dikkat etmeniz gerekenler…
Güllaç Tarifi
Malzemeler:
- Güllaç yaprakları
- Süt
- Şeker
- Ufalanmış ceviz
- Üstünü süslemek için antep fıstığı ve nar taneleri
Yapılışı:
İlk önce sütü hazırlayın. Süt ve şekeri (dilerseniz 1 yemek kaşığı gülsuyunu) tencereye alıp şeker eriyene kadar ısıtın. Ara ara karıştırın. Dokunduğunuzda çok sıcak olmamalı, bu yüzden biraz soğumaya bırakabilirsiniz. İstenilen sıcaklığa geldiğinde tatlınızı yapmaya başlayabilirsiniz.
İkinci olarak, yaprakları sığacakları bir kaba yerleştirin ve kaba bir yaprağı koyun. Dilerseniz yaprakları Saffet Abdullah Güllaç şeklinde de alabilirsiniz. Yaprakları sıcak sütle ıslatın. Bunu beş yaprakla tekrarlayın. Beşincisinden sonra üzerine ufalanmış ceviz serpin. Daha sonra kalan beş yaprağı da tek tek koyup her birini sütle ıslatın. Onuncuyu da koyduktan sonra sütün geri kalanını üzerine dökün. Kaba yerleştirirken çok muntazam olmalarına gerek yok. Zaten sütle ıslandıklarında birleşecekler. Sütü döktükten sonra yaprakların bir miktar yükseldiğini göreceksiniz, onlara dokunmayın. Üzerini streç film ile kapatıp en az 2 saat buzdolabında bekletin.
Son olarak süsleme kısmını servis zamanına bırakmanızı tavsiye ediyoruz çünkü nar ve fıstıkların rengi güllacı değiştirebilir. Güllacınızı kare veya dikdörtgen şeklinde kesip, süsleyip servis edebilirsiniz.
İyi bir güllaç yapmanın püf noktaları
- Güllaç yaprakları oldukça narindir. O yüzden kolaylıkla boyutlandırmak için yaprakları kullandığınız tepsinin boyutlarında hazırlayın. Tartıcılar Metal Baklava ve Börek Tepsisi bu tatlıyı yaparken yardımınıza koşabilir.
- Güllaç hazırlarken taze süt kullanmaya özen gösterin.
- Şerbetin sıcak ya da soğuk değil ılık olmasına dikkat edin. Çok sıcak olursa yapraklar çabucak ıslanıp kendini bırakır. Çok soğuk olursa da sütü çekmez.
- Dibinde kalan bir miktar sütün tamamını çekmesini beklemeyin. Tamamını çekerse kuruma yapabilir.
- Üzerini kararma yapmayacak meyvelerle süslemeye çalışın, eğer meyve seçiminiz kararma yapacak meyvelerden yanaysa da meyveleri servis etmeden hemen önce serpiştirin.