ÜST
meal prepping

Haftalık yemeğinizi planlayın: Meal preppıng nedir?

Sağlıklı, dengeli ve yeni nesil bir beslenme akımı olarak ortaya çıkan meal prepping şimdilik Türkiye’de çok fazla bilinmese de yakın zaman içerisinde yaygınlaşacak gibi görünüyor. 

Meal prepping yurt dışında son yıllarda gittikçe artan bir popülerliğe sahip. Türkçe’de tam karşılığı olmasa da kabaca ‘öğün hazırlığı’ olarak tanımlamak mümkün. Peki nedir bu öğün hazırlığı? Neden gerekli? Standart bir yemek hazırlığından ne farkı var? Bu yazımızda meal prepping ile ilgili en sık karşılaşılan sorulara yanıtlar aradık. Gelin, yeni nesil öğün hazırlığına yakından bakalım. 

Meal preppıng nedir, neden yapmalıyız?

meal prepping

Sağlıklı beslenme tüyolarından bahsederken yanına hep ‘dengeli’ kelimesinin eklenmesi boşuna değil zira sağlıklı beslenmenin anahtarı dengeyi kurmaktan geçiyor. Dengeden kast edilen ise özetle; ihtiyacımız olan karbonhidrat, protein, ve yağ miktarlarını gerektiği kadarını gerektiği zamanda almak. 

Örneğin, bir sabah kahvaltıda tost yediniz, öğle yemeğinde makarna  var, akşam ise pizza söylemeyi planlıyorsunuz. O olmaz işte, çünkü şimdiden haftalık karbonhidrat ihtiyacınızı fazlasıyla aştınız. Öyleyse, merhaba fazla kilolar! 

Meal prepping akımını standart bir öğün hazırlığından ayıran özellik işte burada yatıyor. Meal prepping sayesinde birkaç günlük hatta haftalık öğün hazırlığını (kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri dahil) yapmış olacaksınız, böylece beslenme dengesini sağlamak çok daha kolaylaşacak. Ayrıca, meal prepping yoluyla porsiyonlarınızı daha rahat kontrol edebilir, günlük yemek planınız sayesinde zamandan tasarruf sağlar ve gıda israfını da önlemiş olursunuz. 

Meal preppıng nasıl yapılır?

meal prepping

  • Öncelikle o hafta neler yemek istediğinizi listeleyerek işe başlayabilirsiniz. Listenizi mevsim sebze ve meyvelerine göre düzenlerseniz çok daha sağlıklı olacaktır. 
  • Ayrıca, listenizi hazırlarken sebze, meyve ve et ürünlerinin hepsinden yeteri kadar koymaya dikkat edin. 
  • Başlangıç olarak, önünüzdeki ilk üç günü seçip her biri için günlük menülerinizi oluşturun.
  • Günlük öğünlerinizi planlarken sevdiğinizi yiyeceklere yer vermekle beraber öğünün karbonhidrat, protein, yağ ve şeker dengesine dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Eğer bu konuda kendinize güvenmiyorsanız bir beslenme uzmanından da destek alabilirsiniz. 
  • Et tüketiminin dünyamıza verdiği tahribatı düşünerek et tükettiğiniz günlerine hemen ertesinde ‘etsiz günler’ planlarsanız hem doğaya hem de kendi sağlığınıza olumlu katkıda bulunmuş olursunuz. Tabi meal prepping yaparken beslenmenizi tamamen vejetaryen veya vegan olarak da planlayabilirsiniz. 
  • Alışverişlerinizi listenize uygun olacak şekilde haftalık olarak yapmak işinizi kolaylaştıracaktır. 
  • Yemeklerinizi hazırlamaya başlamadan önce ürünlerin raf ömrünü, çiğ veya pişmiş, bütün veya doğranmış halde ne kadar süre buzdolabında saklanacağını bilmek, gıda bozulmaların ve israfının önüne geçer.

meal prepping

  • Ve son adım; öğünlerinizi uygun malzeme ve pişirme tekniği ile hazırlayıp soğuduktan sonra saklama kaplarına alabilirsiniz. Hiper Bölmeli Cam Saklama Kabını tercih ederseniz öğünlerinizi düzenlemek daha kolay olacaktır. 
  • Dilerseniz saklama kaplarına aldığınız öğününüzü iş yerine yanınızda götürebilirsiniz. 

Meal preppıng gıda israfını nasıl önler?

Meal prepping yaptığınızda tek seferde aldığınız ürünleri hafta boyunca farklı öğünlerde kullanabilirsiniz. Örneğin zeytinyağlı enginar yaptıktan sonra kalan malzemeyle sonraki öğünler için enginar çorbası hazırlayabilirsiniz. Meyveleri ara öğünler için smoothie veya komposto yapabilir, püre şeklinde hazırlayarak dondurmanın yanında tüketebilirsiniz. 

Elinizde hangi üründen, ne kadar olduğunu bildiğiniz için bozulmadan tüketmek daha kolay olacaktır. Ayrıca meal prepping yoluyla öğünlerinizi önceden planlamak dışarıdan yemek sipariş etmeyi ya da işlenmiş, hazır gıda ve fast food tüketimini minimuma indirecektir.