ÜST
hamilelikte

Hamilelikte Uykusuzluğun Nedenleri ve Yapılabilecekler

Hamilelikte, özellikle ilk 12 haftada, yorgun ve hatta bitkin hissetmek oldukça yaygındır. Bu dönemdeki hormonal değişiklikler kendinizi yorgun ve duygusal hissetmenize ve midenizin bulanmasına neden olabilir. Hamilelikte uykusuzluğun nedenleri kişiden kişiye değişse de bu sorunu yaşayanlara için en tanıdık çözüm mümkün olduğunca dinlenmek.

Gün boyunca ayaklarınız biraz daha yukarıda olacak şekilde oturmak için zaman ayırın ve ailenizden gelecek yardım tekliflerinii kabul edin çünkü yorgun ve bitkin olmak kendinizi daha da kötü hissetmenize neden olabilir. Fiziksel sağlığınıza sağlıklı bir diyet yaparak ve bol bol dinlenerek dikkat ettiğinizden emin olun.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, taşıdığınız ekstra ağırlık nedeniyle kendinizi daha da yorgun hissedebilirsiniz çünkü göbeğiniz büyüdükçe, iyi bir gece uykusu çekmek zorlaşır. Hamilelik; uzanmanın rahatsız edici geldiği veya tuvaleti daha sık kullanmanız gereken bir dönem olabilir. Bir anne adayının bebek doğduktan sonra uykusuz kalması oldukça olası bir durumdur fakat hamileliğin ilk üç ayında da uykusu olsa dahi uykusuzluğun baş gösterebileceğini unutmamak gerekir. Hamile kadınlar genellikle ilk trimesterlerinde daha fazla uyuma eğilimindedir, ancak uyku kalitelerinde büyük bir düşüş yaşarlar.

İşte hamilelikte uykusuzluğun nedenleri ve daha iyi bir gece uykusu almanıza yardımcı olacak birkaç ipucu…

Hamilelikte uykusuzluğun nedenleri nelerdir?

hamilelikte

Hamilelikte uykusuzluğun birçok sebebi var. Bu sebepleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Sırt ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Göbekte rahatsızlık
  • Bacak ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Göğüste ağrılı bir yanma hissi
  • Canlı rüyalar

Uykusuzluğun diğer nedenleri stresle ilişkili olabilir. Doğum sırasında ne olacağı konusunda endişeli olabilirsiniz veya yeni anne olduğunuz dönemde işinizi nasıl yöneteceğiniz konusunda düşünceli olabilirsiniz. Bu düşünceler, özellikle geceleri sizi uyanık tutabilir.

Kendinizi bu düşüncelerden uzaklaştırmak zor olabilir, ancak endişelenmenin size bir şey kazandırmayacağını da hatırlamaya çalışın. Bunun yerine, tüm endişelerinizi bir kâğıda yazmayı deneyin. Bu size olası çözümleri düşünme ve dinlenebilmeniz için zihninizi boşaltma şansı verecektir. Ayrıca eşinizle duygularınız ve endişeleriniz konusunda konuşmak, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Hamilelikte uykusuzluk tedavileri

Uyuyamıyorsanız bu düşüncenin sizi rahatsız etmesine izin vermeyin ve bebeğinize zarar vereceğinden endişe etmeyin. Mümkünse, gündüzleri kestirin ve hafta içi bazı geceler erken saatlerde uyuyun.

Kafein uykuya dalmayı zorlaştırabileceğinden akşamları çay, kahve veya kola gibi içeceklerden kaçının. Uyanıklık durumunun devam etmemesi için yatmadan önce rahatlamaya çalışın. Gevşeme teknikleri size bu konuda yardımcı olabilir. Online hamile egzersizlerine ve meditasyonlarına da göz atabilirsiniz.

Ayrıca doğum öncesi yoga veya pilates sınıflarına katılabilirsiniz. Egzersiz daha az yorgun hissetmenize yardımcı olabilir, bu nedenle gün içinde kendinizi yorgun hissetseniz bile öğle yemeğinde yürüyüş yapmak veya yüzmek gibi bazı aktiviteleri yapmaya çalışın. Yeni İnci Hamile Tayt Takım ile hem rahat hem de şık bir görünüm yakalayabilirsiniz.

Uykusuzluk sizi çok rahatsız ediyorsa, partnerinizle, bir arkadaşınızla veya doktorunuzla konuşun ve bu durumu paylaşın. Bazen uykusuzluk diğer semptomlarla birleştiğinde depresyon belirtisi de olabilir. Umutsuz hissetmek ve eskiden zevk aldığınız şeylere olan ilginizi kaybetmek gibi depresyonun diğer belirtilerinden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız.

Uyku alışkanlıkları oluşturun

Hamilelikte uykusuzluğun fiziki etkilerini yönetmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, iyi uyku alışkanlıkları oluşturmaktır. Her gece aynı saatte yatmaya çalışarak başlayın. Gevşemenize yardımcı olacak rahatlatıcı bir egzersizi rutininize ekleyin.

Yatmadan en az bir saat önce ekran başında vakit geçirmekten kaçının. TV’den, cep telefonunuzdan veya tabletinizden gelen mavi ışık vücudunuzun sirkadiyen ritmini etkileyebilir. Bunun yerine kitap okumayı deneyin. Ayrıca yatıştırıcı bir banyo yapmak da uykunuzu getirebilir. Sadece sıcaklığın çok yüksek olmamasına dikkat edin çünkü yüksek sıcaklıklar gelişmekte olan bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Bu özellikle hamileliğin erken döneminde geçerlidir.

Göbek dostu uyku pozisyonları

Uyumak için en güvenli pozisyon, sol veya sağ tarafınıza yattığınız pozisyondur. Araştırmalar, 28 haftadan sonra sırt üstü uykuya dalmanın ölü doğum riskini iki katına çıkarabileceğini gösteriyor. Bunun bebeğe kan ve oksijen akışı ile ilgili olabileceği düşünülüyor.

Sırt üstü uyanırsanız endişelenmeyin. Fark ettiğiniz anda arkanıza dönüp tekrar yan yatabilirsiniz. Göbeğinizi yastıklarla desteklemeyi ve dizlerinizin arasına da bir yastık koymayı deneyebilirsiniz. Babymom Hamile Uyku Destek Yastığı uykusuzluk yaşıyorsanız yardımınıza koşacak.

Odanızın havasını düzenleyin

hamilelikte

Optimum uyku koşulları için odanızı serin, karanlık ve sessiz tutun. Gece yarısı tuvalete kalktığınız zamanlarda önünüzü görebilmek için banyoda bir gece lambası kullanın. Loş ışık, parlak bir tepe ışığından daha az rahatsız edici olacaktır.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere çoğu kadın için ilk üç aylık dönemde uykusuzluk sorunu yaşar. Eğer siz de hamilelikte uykusuzluk yaşıyorsanız, gün içinde şekerleme yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak doktorunuza danışana kadar uykunuzu getirmeye yarayacak takviyeleri gıdaları veya ilaçları almayın. Unutmayın, tüm bu uykusuz geceler sonunda muhteşem bir armağana dönüşecek: Bebeğiniz…