
İftar Sofrasının Vazgeçilmezi Olan Tatlılar & Tatlı Tarifleri
Hiç şüphesiz Ramazan Ayı’nın en keyifli yanlarından biri, iftar sofraları ve iftarınızı süsleyen tatlılar. Bu tatlı menülerinde de sütlü tatlılardan irmik helvalarına birbirinden farklı birçok seçenek bulunuyor. Ramazanın keyifli anları için iftarınızı süsleyecek 5 leziz tatlı tarifini sizler için hazırladık.
Ev Yapımı Baklava
Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 paket kabartma tozu
- 5,5-6 su bardağı un
- 6 su bardağı su
- 5 su bardağı şeker
- 1-2 damla limon suyu
- 300 gram ceviz içi
Bezeleri açmak için:
- 1 kâse buğday nişastası
- 300 gram tereyağı
Tamamen soğuması için baklavadan önce şerbetini yapmalısınız. Şeker ve suyu bir tencerede kaynayana kadar karıştırın. Kaynama noktasına geldiğinde karıştırmayı bırakın. Orta ateşte 20 dakika kaynatın ve kapatmadan 5 dakika önce limon suyunu ekleyin. Ardından şerbetinizi soğumaya bırakın.
Şerbetiniz soğurken hamur malzemelerinizi güzelce yoğurun. 30 adet bezeye ayırın ve hamur kurumasın diye üzerine nemli bir bez örtün. Cevizleri robottan geçirin ve çok ufak olmamasına dikkat edin. Bezeleri merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açıp aralarına nişasta atarak 10’lu katlar yapın. 3 tane 10’lu kat elde edeceksiniz. Merdaneyle yufkalarınızı açın. 10 yufkayı aynı anda açabilirsiniz. Yufkalarınızı açarken de İmza Ahşap Merdaneden yararlanabilirsiniz.
İlk yufkanızı tepsiye serin ve üzerine ceviz serpin. Diğer yufkayı da aynı şekilde yapın. Kalan cevizleri ekleyin ve son yufkayı da ekleyince baklavanızı dilediğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz.
Ardından tereyağını eritin ve tepsinin her yerine gelecek şekilde dökün. 180° önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınızda ilk sıcaklığının çıkması için 2 dakika bekletip üzerine soğuk şerbeti ilave edebilirsiniz. İşte, iftarınızı süsleyecek ev yapımı baklavanız birkaç saat dinlendirdikten sonra servise hazır!
Karamelli Trileçe
Malzemeler:
Keki için:
- 5 orta boy yumurta
- 275 gram şeker
- 185 gram un
- 2 çay kaşığı vanilya özü
- 3 gram kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- Fırın kabını yağlamak için 10 gram tereyağı
Sütlü karışım için:
- 720 ml süt
- 400 ml tam yağlı krema
- 150 ml süt tozu
Karamel sos için:
- 125 gram esmer şeker
- 15 gram tereyağı
- 200 ml krema
- 120 ml süt
Yapılışı:
Fırını önceden 160 dereceye kadar ısıtın. Fırın kabınızı hafifçe yağlayın. Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın ve beyazları büyük bir karıştırma kabına, sarısını ise başka bir kaba koyun. Yumurta aklarına bir tutam tuz ekleyin. Kar gibi yoğun bir karışım elde edene kadar Bernardo Ageta Multi Blender Seti’nin mikserini kullanarak karıştırabilirsiniz.
Şekeri ilave edip tekrar mikserle 5 dakika daha çırpın. Yumurta sarılarını da ayrı bir kapta mikserle çırpın. Daha sonra yumurta aklarına yumurta sarılarını yavaş yavaş ve mikserle karıştırarak ekleyin. Vanilya özünü de ekleyin.
Unu ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyin. Daha sonra yumurtaları bu sefer tahta kaşıkla karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Aşağıdan yukarıya doğru karıştırın ve kabarıklığını kaybetmemeye çalışın.
Pürüzsüz bir karışım elde ettiğinizde fırın tepsisine dökün. Karışımı eşit şekilde yaymaya çalışın. Gerekirse, eşit olması için tepsiyi hafifçe sallayın. Kürdan ile pişip pişmediğini kontrol edin ve pişmişse fırından çıkarın.
Şekerin karamelize olması zaman alır, bu nedenle keki fırına koyar koymaz karamelini hazırlamaya başlayın. Tereyağı ve şekeri bir tavaya alın. Kısık ateşte, karıştırmadan, bu karışım kahverengiye dönene kadar sabırla bekleyin. Şeker eridikten sonra karıştırabilirsiniz. Sütü ve kremayı, hızlıca karıştırırken yavaş yavaş ekleyin. Bu aşamada şeker katılaşabilir, merak etmeyin tekrar eriyecektir. Karamel bir doku elde edene kadar karıştırın.
Sütlü karışım için ise derin bir kapta süt ve süt tozunu köpük köpük olana kadar karıştırın. Kremayı ekleyin ve 2 dakika daha karıştırın. Bu karışımı pişirmeyeceksiniz. Kek soğuduğunda kareler şeklinde kesin. Ayrıca bir kürdan ile her karede yaklaşık 4 delik açın. Daha sonra sütlü karışımı tüm kekin üzerine eşit şekilde dökün. Kek sütlü karışımı çok hızlı bir şekilde emecektir. Büyük ihtimalle pastanın üzerinde baloncuklar kalacak. Tüm sütlü karışım emildiğinde kaşık veya benzeri bir şeyle üzerlerine bastırın. Son olarak karameli kekin üzerini kaplayacak şekilde dökün. Buzdolabında bekletin ve iftarınızı süsleyecek bu leziz tatlıyı yiyeceğiniz zaman buzdolabından çıkarıp soğuk servis edin.
Keşkül
Malzemeler:
- 1lt süt
- 1 buçuk yemek kaşığı pirinç unu
- 1 buçuk yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 yumurta sarısı
- 100 gr krema
- Yarım yemek kaşığı vanilya
- 1 su bardağı şeker
- Yarım su bardağı badem (soyulmuş ve ufalanmış)
- Süslemek için fıstık, badem
Yapılışı:
Bir tencereye şeker ve yumurta sarısını koyun ve çırpın. Su bardağının yaklaşık çeyreği kadar sütü bir kâseye alıp pirinç unu ve mısır nişastası ile karıştırın. Bu karışımı bir kenara koyun. Sütün kalanını tencereye ekleyin ve çırpmaya devam edin. Tencereyi ateşe koyun ve ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca pirinç unu ve nişasta karışımını ekleyin ve çırpın.
3 dakika sonra soyulmuş ve ufalanmış bademleri de ekleyin. Birkaç dakika sonra vanilya ve kremayı ekleyin. Bitene kadar karıştırmayı bırakmayın. Yeterince kalınlaştığında, onu ocaktan alma zamanınız gelmiş demektir. Kaşığı içine batırıp çıkardığınızda cıvık değilse pişmiş demektir.
Ateşten alın ve bir sürahiye dökün, böylece küçük kaselere veya bardaklara dökmek daha kolay olur. Daha sonra tek tek küçük kaplara paylaştırın. Puding soğuyana kadar bu kapları hareket ettirmeyin. Yeterince soğuyunca keşkülün üzerini fıstık, bütün badem ve kuru üzüm ile süsleyin.
Zerde
Malzemeler:
- Yarım su bardağı kırık/küçük pirinç
- 6 su bardağı su
- 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday farketmez)
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- Çay kaşığının ucuyla safran
- Süslemek için kuş üzümü, çam fıstığı ve nar taneleri.
Yapılışı:
5 su bardağı su ve pirinci bir tencerede pirinçler tamamen pişene kadar pişirin. Nişastayı 1 su bardağı suda eritip, pirinci de ekleyip hızlıca karıştırın. Şeker, gül suyu, çam fıstığı, kuş üzümü ve safranı içine ekleyin. Orta ateşte koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Daha sonra ateşten alıp servis kaplarına paylaştırın ve oda sıcaklığına geldikten sonra süsleyin.
Dondurmalı irmik helvası
Malzemeler
- 1 su bardağı irmik
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- Yarım su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
- 1 kilo dondurma
- Tarçın (isteğe bağlı)
Tereyağı ve çam fıstıklarını (isteğe bağlı) bir tencereye alıp orta ateşte çam fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. İrmiği ekleyin ve sarı olana kadar kavurmaya devam edin. Ardından şeker, su ve sütü ekleyip bir süre daha karıştırın. Kaynayana kadar kapağı kapalı bir şekilde ve daha sonra düşük-orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Bir süre soğumaya bırakın.
İrmik helvası sıcakken küçük bir kâsenin altını ve kenarlarını irmik helvası ile doldurun. Ve sonra ortasına dondurma koyun. Kâsenin üstünü de irmik helvası ile kaplayın. Hemen bir servis tabağının üzerine kâseyi ters çevirin. Üzerine tarçın serperek servis yapın. Afiyet olsun!