ÜST

Keratinin Saç ve Cilt Sağlığına Etkileri 

Keratinin vücudumuzun ürettiği bir çeşit enzimdir. Tırnak, ve saçların ana yapısı da denilebilir. Organik asitlerden keratinin protein olarak karşımıza çıkar. Kaslarımızın enerji ihtiyacını karşılar. Bu sebepten omurgalı herkesin vücudunda mutlaka bulunması gerekmektedir. Vücut gelişiminde bilhassa kas gelişiminde etkin rol oynadığı için sporcular toz halinde de sıvı karışımı ile içip kullanmaktadır. Keratinin, av hayvanlarında yüksek miktarda bulunur. Özellikle tavuk, hindi göğsü ve kuzu ve dana etinde bulunur. Deniz ürünleri de keratinin bakımından zengin içeriğe sahiptir. Örnek verilmesi gerekirse 100 gr porsiyonda 2 ile 3 gr arası keratinin bulunmaktadır.

Keratinin faydaları aşağıda yer verilmiştir.

  •       Kas hücresindeki su miktarını fazlalaştırır.
  •       Hormon seviyesini yukarıya çıkarttırır.
  •       Adenozin Tri Fosfat seviyesini arttırır.
  •       Kasların ihtiyacı olan büyüme hücrelerine sinyal gönderir. 

Keratinin Saç Sağlığına Etkileri

Keratinin saç sağlığına etkilerini araştırdığımızda birden çok faydası ortaya çıkar. Saçın dayanıklılığını ve görünüşünü olumlu etkileyen keratinin uzama konusunda da fayda sağlar. Özellikle saç boyama işlemlerinden sonra keratinin bakımı yapılır. Bu sayede saçların dümdüz, canlı ve güçlü görülmesine fayda sağlar. Saçlara şekil vermek için kullanılan aletlerinde ısı kaynaklı hasarların oluşturduğu yıpranan saçların düzelmesinde aktif rol oynar. Saçların uzamasında ve yumuşak, hacimli görünmesini sağlar. Kozmetik ve ilaç sektöründe keratinin artık bakım ürünlerinde sıkça karşımıza çıkmakta. Özellikle saç bakım ürünlerinde yani şampuanların ve saç yağlarının içinde bulunur. Saçlarımız günümüzde çeşitli işlemlerden geçtiği için çok çabuk yıpranmaktadır. Sadece işlemlerde saça zarar vermez. Hava kirliliği, kullanılan suyun Ph seviyesi, su kirliliği, saç boyaları vb. işlemler saçın yapısını bozar. Saçların sıklıkla renklerinin değiştirilmesi, sıcak işlemler sonucu yapısı mutlaka bozulur. Bununla birlikte asıl saçların yapısını bozan vücudumuzun ürettiği keratinin aminoasitin azalmasıdır. Bu sebepten saçlara keratinin bakımı yapılır. Bakım sonrası saçların uzaması ve yıpranmalarında oluşan hasarlar engellenir. Saçların daha düz bir görüntüde gözükmesini sağlar. İnce olan saç tellerimiz kalınlaşır. Keratinin direk saçları düzleştirmez. Sadece kabarmayı ve elektriklenmemeyi sağladığı için daha düz gözükmesini sağlar.

Saça Keratinin Bakımı 

Keratin bakımı onarım işlevi için yapılır. Keratinli şampuan ise bu kadar güçlü etki oluşturmaz. Sadece mevcut saçın yapısını koruyarak parlak ve canlı gözükmesini sağlar. Her saç hücremizde, saç teli olarak mutlaka keratinin bulunur. Saç tellerindeki keratin seviyesi düşüp, hava kirliliği, kullanılan suyun Ph seviyesi, su kirliliği, saç boyaları ve ısıl işlemlerde bir araya gelerek saçın iyice görüntüsünü bozar. Ve incelip saçların dökülmesine, kopmasına neden olur. Keratinin bakımı sayesinde bu olumsuzluklar ortadan kalkar. Sebebi ise keratinin maddesinin saçın pulcuklarını kaplayarak koruma altına alır. Keratinin bakımı uygulandıktan sonra ise saç tellerini pulcuklarını kaplayan keratinin her ne kadar koruyor olsa da saçlarınız içten içe kendini yıpratabilir. Bu yüzden tuzsuz şampuan kullanılmalıdır. Diğer bir deyişle sülfatsız şampuan kullanımı tercih edilmelidir. Bu şampuanlar saçı kurutmaz ve aşındırmaz. Sadece saça keratinin bakımı uygulanarak yapılması gerekmez. Aynı zamanda meyve, sebze özellikle kırmızı et ve balık eti tüketerek saçlarımıza keratinin bakımı sağlarız. Kabuklu kuruyemişler, tahıllar, mantar, folik asit oranı yüksek olan yeşil bitkilerden brokoli ve ıspanakta tüketebiliriz.

Genelde Brezilya fönü yapan kişiler saçlarını düzleştirdikleri için keratinin bakımı ile karıştırıyorlar.Ancak temel olarak keratin bakımı yalnızca saçları düzleştiren bakım olarak görülmemelidir. Keratinin kalıcı olmayan saç düzleştirici bir görevi olduğundan brezilya fönü olarak biliniyor. Yapılan ürün miktarına ve kullanılan yüklemeye göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 2-5 ay boyunca saçınız düz görünüme sahip olur. Kıvırcık ve bukleli saçların düzleştirilmesi için uygulanan keratin yüklemesinden sonra saç ısıtıcıyla düzleştirilir. Keratin bakımında ise yıpranmış ve kötü görünüme sahip cansız saçın sağlıklı görünüme kavuşturulması amaçlanır. Saça yumuşaklık ve parlaklık sağlamak için doğal keratin amino asit içeren maske, yağ, süt formundaki keratin ürünleri kullanılır. Bu keratin bakımını illa güzellik salonlarında, kuaförlerde yapmanıza gerek yoktur. Sizlerde evinizde kendi keratin bakımınızı yapabilirsiniz. 

Keratinin Cilt Sağlığına Etkileri 

Keratinin cilt sağlığına etkileri öncelikle yaşlanmayı ve sarkmayı önlemesidir. Kas hücrelerindeki sıvıları beslediği için cilde yeterli miktarda olursa eğer pozitif etki sağlar. Aynı zamanda kemik hücre ve dokuları da yeniler. Yapılan bir araştırmada Kreatin içeren kremlerin kullanılması sonucunda, kremin düzenli kullanımı sonucu kırışıklıklarda ve cilt sarkmasındaazaltıcı etken olduğu düşünülüyor. Cinsiyet olarak da kadınlardan ziyade erkeklerde daha fazla etki gözlemlenmiş. Güneşin zararlı ışınlarının da etkilerini iyileştirdiği tespit edilen kreatin ve folik asit içeren bir diğer krem üzerine de araştırmalar bulunmaktadır. Özellikle sporcuların kullandığı keratinin miktarının uygun ölçülerde düzenli olarak kullanılmalarıyla ciltlerinde ve kaslarında değişimlerin gözle görülecek kadar geliştiği biliniyor. Bu sebepten meyve, sebze ve et dışında takviye olarak da kullanılır. Ancak kafamıza göre kreatin takviyesini kullanamayız. Aşırı kullanılması olumsuz etkilere sebep olur. Keratin takviyesi yapılarak yağsız vücut kitlesinin oluşması sağlanır. Fazla kullanılması sonucunda ise böbrek rahatsızlıklarına, kalp sorunlarına ve ishal gibi diğer takviyelerde olduğu gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Keratinin takviyesini fazla kullanırsak böbrek fazla çalışır. Bundan dolayı da sağlık açısından olumsuz etki gözlemlenir. Uygun ve sağlıklı miktarda kullanılan keratinin hormonu ise bir sorun teşkil etmez. Keratini az su ile tüketerek kullanınca da olumsuz etkisi bulunur. Bundan dolayı gün içinde tüketilen su miktarını azaltmamalı en az 2 litre su içerek desteklemeliyiz. İlave olarak keratin ve protein hormonlarının beraber tüketilmesi sporcuların ağır spor yaparken kaslarında zedelenmeler ve olumsuz etkilere sebep olabilir. Sağlık açısından kesin sonuçlar bulunmasa bile takviye gıdalar için de geçerliliği bulunur.  Kreatin kas oluşturan sihirli bir değnek değildir. Faydasını görmek için bazı faktörlerin de önemi vardır.

Vücuttaki kreatin değerinin yükselmesi halsizlik, nefes darlığı cilt kaşıntısı, ödem, kusma, koyu renk idrar, cilt kaşıntısı, susuzluk hislerine yol açabilir. Bu yüzden sağlığımız için uygun görülen miktarda bol su ile tüketmeliyiz. Sonuç olarak keratinin saç ve cilt sağlığına etkileri gözden kaçırılmayacak şekilde önemlidir. Saçlardaki etkisi dış görünüşümüze direk yansır. Cildimize etkisi ise aynı şekilde dışarıdan bakılarak anlaşılmakla birlikte kaslara enerji vermesi ile de gözlemlenir. Bu konuda çeşitli araştırmalar yapılmıştır.  Temel olarak enerji üretiminin verimini fazlalaştırılması, performansın arttırılması, bunun sonucu olarak da güç fazlalığına yardımcı olmaktadır. Kas gelişimi ve gücün artmasına fayda sağlayarak yardımcı olmanın yanı sıra, yaşlanma karşıtı, cildin sarkmasını engelleyerek, hafızayı güçlendiren ve hücre üretim mekanizmasını arttırabilen bir aminoasittir. Ciltteki yaralarda iyileştirme süresini kısaltarak hücrenin yenilenmesinde yardımcı olur. Kas hacmini arttırarak sporcuların vücut gelişiminde olumlu etkileri göstermektedir.  Sıralı yapılan egzersizlerde artış sağladığı gözlemlenmiştir. Keratinin saç ve cilt sağlığına etkileri tüketilen orana göre fayda sağladığı ve az tüketildiğinde ve vücudumuzun doğal olarak eksikliğinden dolayı üretmediği için zararları da bulunur. Bu yüzden keratinin içeren besinleri tüketerek ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız. Saç ve cilt sağlığı için gereklidir.