ÜST
kilo

Kilo Verirken Yenen Meyvelerde Porsiyon Kontrolü

Kilo vermek için uğraş verenlerden ve diyet yapanlardansanız bu yazımızda önemli bilgiler bulacaksınız. Elbette zayıflamak istemenizin çeşitli nedenleri olabilir. Bu ister dış görünüş için ister sağlıklı yaşam için olsun diyet yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri meyveler ve porsiyon kontrolü.

Kilo yönetimi için porsiyon kontrolü yapmak gerekliliği, yiyeceğiniz her şey için geçerli fakat meyveler söz konusu olduğunda bu kontrolü sağlamak çok daha zor oluyor. Meyvelerin faydaları bizi yanıltabiliyor, sağlıklı beslenmek için daha çok meyve tüketmemiz gerektiğini düşünebiliyoruz ya da “porsiyon” kelimesinin tam olarak neye karşılık geldiğini bilemiyor, 1 porsiyon düşüncesiyle hepimiz farklı oranlarda tüketim yapıyoruz.

Meyvelerin sağlığa faydaları her ne kadar saymakla bitmeyecek kadar çok olsa da, meyve şekeri barındırıyor olmaları nedeniyle fazla tüketildiklerinde kan şekeri dengesinde bozulmaya neden oluyorlar ve karbonhidrat tüketme isteğini tetikliyorlar. Böylece kilo vermek bir yana dursun, kilo almak çok daha kolay bir hale geliyor. Oysa zayıflamak için alınan enerjiyi azaltmak gerekiyor ve porsiyon miktarı arttıkça alınan enerji de artıyor. Peki kilo verme arzusunda olanlar için doğru meyve tüketimi nasıl olmalı? Meyve tüketirken porsiyon kontrolü nasıl yapılır? Şimdi birlikte bu soruların cevaplarına bakma zamanı…

Porsiyon kavramını doğru anladığınıza emin olun

kilo

Porsiyon kelimesinin tanımında, herhangi bir yemekten belirli bir miktar yemek söz konusudur fakat bu miktarın ne kadar olduğu kesinlik içermez. 1 porsiyon meyve dendiğinde de bunu kimimiz 1 kase, kimimiz 1 tabak, kimimiz 200 gram gibi oranlarda anlarız. Bu nedenle diyetisyeninizle konuşarak bu konuyu netleştirmeniz önemlidir.

Diyetisyenlerin 1 porsiyon meyveden kastettikleri genellikle 1 avuç içi meyvedir. Böyle düşünüldüğünde 1 tabak meyve sandığımız gibi 1 porsiyon değil, yaklaşık 4 porsiyondur. Herkesin ihtiyaç duyduğu besin gereksinimi farklıdır. Kilonuz, sağlık durumunuz gibi faktörler; gün içinde tüketmeniz gereken porsiyon miktarını değiştirecektir. Bir yandan sağlıklı beslenirken bir yandan da sağlıklı bir zayıflama gerçekleştirebilmeniz için doğru miktarı diyetisyeninizle birlikte ayarlamanızda fayda vardır.

Hangi meyvenin ne kadar şeker içerdiğini öğrenin

Her bir meyvenin içerdiği şeker oranı farklıdır ve tüketeceğiniz meyvenin ne kadar şeker içerdiğini bilmek, porsiyon kontrolü yapmanızı kolaylaştırır. Özellikle yaz meyveleri diğer meyvelere göre kan şekerini biraz daha fazla yükseltirler. Glisemik yükü fazla olan meyveler de bir sonraki öğünde daha çok karbonhidrat tüketme isteği yaratırlar.

Kan şekerini biraz daha fazla yükselten meyveler arasında muz, mürdüm eriği, dut bulunurken; glisemik yükü fazla olan meyveler arasında ise kavun, karpuz, incir gibi özellikle yaz meyveleri bulunur. 1 porsiyon karpuzun 200 gramı geçmemesi, küçük boy çileğin 12 adetten fazla tüketilmemesi, frambuaz ve böğürtlen gibi meyvelerin de 1 çay bardağını aşmaması gerekir. Hangi meyveleri ne kadar tüketebileceğiniz konusunda diyetisyeninizden de gerekli bilgileri aldıktan sonra, ihtiyacınız olan meyveleri sepetinize eklemek için Meyveler kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Aldığınız meyveleri tüketirken porsiyon kontrolü yapabilmek için CAS Porsiyon Kontrol Terazisi’nden faydalanabilirsiniz.

Öğün atlamayın ve meyveleri öğünden 2,5 saat sonra tüketin

Uzun saatler aç kalmak porsiyon kontrolü yapabilmenin önünde engel oluşturur. Bu nedenle öğünleri atlamamak, hatta ara öğünler eklemek önemlidir. Meyvelerin öğün aralarında, öğünden yaklaşık 2,5 saat sonra 1 porsiyon olacak şekilde tüketilmelerinde fayda olacaktır. Ancak kendi durumunuza göre diyetisyeninizin farklı bir önerisi olabilir. Diyetisyeninizin fikrini almayı ihmal etmemelisiniz.

Meyvelerle birlikte yoğurt veya süt tüketin

Yoğurt ve süt kan şekerini dengeler. Ara öğünlerinizde meyvelerle birlikte yoğurt ve süt gibi protein yönünden zengin besinler tükettiğinizde hem kan şekerinizi dengelemiş hem de kilo verme sürecinizi hızlandırmış olursunuz.

Porsiyon kontrolünü olumsuz etkileyen faktörlere dikkat edin

Dışarıda yemek, porsiyon kontrolünü zorlaştıran etkenlerden biridir. Aynı zamanda yerken yediğiniz şeye odaklanmak yerine televizyon izlemek, bir şeyler okumak gibi faaliyetlere odaklanırsanız ne kadar yediğinizi fark etmeyebilirsiniz. Bu yüzden dış uyaranlardan uzak, sakin bir yerde yemek, yediklerinizi iyi çiğnemeye özen göstermek; kilo artışı yaşamamak için diyet yapmak ile birlikte dikkat etmeniz gerekenler arasındadır.

kilo

Voit Akıllı Bluetooth Dijital Baskül yağ ölçümü ve vücut analizi özelliklerine sahip.