
Kilo Vermenize Engel Olan Sebepler
Kilo ya da aşırı kilo günümüzde birçok kişinin karşı karşıya olduğu ve mücadele ettiği bir konu. Sağlıklı yaşam sürdürebilmek adına kilo vermek isteyenler şüphesiz birçok yönteme başvuruyorlar. Kilo vermek için yapılanlar arasında diyet yapmak, spor yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek, stresten ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gibi yöntemler yer alıyor.
Zayıflamak için gerekli olan süre kişiden kişiye ve durumdan duruma farklılık gösteriyor ve zorlu olan bu süreç sabır istiyor. Fakat ne yapılırsa yapılsın sonuç alınamayan durumlar da söz konusu. Yukarıda saydığımız yöntemlere ve diyete rağmen kilo verememek birçok kişinin şikayetleri arasında. Etrafınızda neden kilo veremiyorum diye yakınanlara mutlaka denk gelmişsinizdir. Tüm çabalara rağmen kilo verememek fiziksel olduğu kadar psikolojik açıdan da zorlayıcı. Hal böyle olunca, kilo vermenize engel olan sebepler üzerine gitmek, bunun nedenlerini araştırmak gerekiyor.
Siz de neden zayıflayamıyorum diye soranlardansanız, aşağıda sayacağımız başlıca sebeplerden biriyle ya da birkaçıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Yazımızı okumaya devam edin ve bu maddeleri de göz önünde bulundurarak doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin! Haydi o zaman, başlayalım…
Genetik yatkınlığa sahip olmak
Dirençli kilo olarak da adlandırılan genetik yatkınlık, zayıflamak için yaptıklarınızın önünde engel teşkil ediyor olabilir. Eğer ailenizde obezite ile yavaş kilo verme veya kilo verememe sorunu olanlar varsa yaşadıklarınızın genetik yatkınlıkla ilişkili olma olasılığı yüksektir.
Düşük kalorili diyet yapmak
Düşük kalorili diyet yaptıysanız, yeterli beslenemediğiniz için vücudunuz kendini korumaya almış ve böylece metabolizmanız yavaşlamış olabilir. Kısa sürede hızlı kilo vermek amacıyla yapılan bu diyetler, dengeli ve yeterli beslenme konusunda sağlıksızdırlar, dolayısıyla sürdürülebilir de değildirler.
Düşük kalorili beslenme sonucunda yorgunluk, sinirlilik, baş ağrısı, mide bulantısı, tansiyon düşüklüğü, kansızlık, kabızlık, kalp ritminde düzensizlik, depresyon vb. meydana gelebilir, uzak durmak istenen besinlere karşı aşırı arzu duyulmaya başlanır ve kilo verildiyse de geri alınır. Bu diyetleri tekrarlarsanız zayıflamak iyice zorlaşır. Bu nedenle mutlaka diyetisyen kontrolünde size özel hazırlanmış, egzersizle destekleyebileceğiniz diyetler yapmalısınız.
Bu süreçte Öğretim Üyesi Dr. Hasan Basri Savaş tarafından yazılan Kilo Verme ve Sağlıklı Yaşam Sırları adlı kitaptan da faydalanabilirsiniz.
Menopoz döneminde olmak
Menopoz dönemi, ihtiyaç duyulan besinlerin farklılaştığı ve yağlanmanın arttığı bir dönem olarak, kilo vermenize engel olan bir dönemdir. Bu dönemdeyseniz yapmanız gereken, diyetisyeniniz tarafından size özel hazırlanan diyet programına uymak ve düzenli olarak spor yapmaktır. Kilo Kontrolü ve Sağlıklı Beslenme başlıklı kitap da faydalı olacaktır.
Bazı ilaçların yan etkilerine maruz kalmak
Kilo verememe sebeplerinden biri de, antidepresan ve kortizol türevli ilaçlar olabilir. Eğer böyle bir ilaç kullanıyorsanız zayıflamak adına doktor kontrolü dışında ilaç kullanımını bırakmamalısınız. Yine doktorunuzun kontrolünde egzersiz yapabilirsiniz.
Prof. Dr. Metin Özata tarafından hazırlanan 99 Sayfada Kilo Yönetimi ve Bilimsel Zayıflama adlı kitaba da göz atabilirsiniz.
Kilo vermeye engel olan bir hastalığa sahip olmak
Bazı hastalıklar kilo vermeyi engelleyen sebepler arasındadır. Hormonal düzensizlik (tiroid hormonlarının yeterli çalışmaması, böbreküstü bezlerinin fazla çalışması yani cushing sendromu, prolaktin hormonunun fazla salgılanması, büyüme hormonunun fazla salgılanması yani akromegali, cinsiyet hormonlarının azalması vb.), poliksitik over sendromu, insülin direnci, reaktif hipoglisemi, D vitamini eksikliği gibi bazı hastalıklar; kilo vermenin önünde engel olabilmektedir. Zayıflayamamak gibi bir şikayetiniz varsa, bunun altında yatan sebepleri araştırmak üzere doktora başvurmanızı öneririz.