
Kış Mevsimlerinde Evinizi Sıcak Tutacak Önlemler ve Öneriler
Kış mevsimi geldiğinde herkes evinin sıcak olmasını ister. Sıcacık bir evde oturmak herkes için keyif verir fakat doğalgaz faturalarının da bi hayli alıp başını gitmesi epey bir can sıkıcı olabiliyor. Doğalgazı çok fazla yakmadan da evimizi ısıtmak aslında mümkündür. Isıdan yana tasarruf yapmak için perdelerin ve halıların sıcaklık konusunda gücünü kullanmak gerekiyor. Öncelik olarak perde ve güneşlik kullanımı camların arasından soğuk gelmesini engellemek ve içerideki biriken sıcaklığın dışarıya çıkmasını engellemek için çok etkilidir. Yer zemininin sıcak kalması için ise halılar bu durumda çok etkili bir yöntemdir. Doğalgaz peteklerinin arkasına alüminyum folyo sararak, peteklerin verdiği ısının oda içerisinde daha rahat dolaşması sağlanır. Doğalgaz peteklerinin üst kısmına raf yerleştirmek çıkan ısının kaybolmasını engellemek adına çok etkili bir yöntemdir. Doğalgaz peteklerini koltuk, çekyat gibi eşyalarla kapatırsanız peteğin ısı dağılımını engeller bu yüzden, peteklerle eşyalar arasında bir kaç santimlik bir boşluk olması gerekiyor. Kış aylarında kullanmadığınız yada az kullandığınız odaların kapısını ve peteklerini kapatın. Böylelikle ısı diğer odalara gitmemiş olur ve ay sonu fatura geldiğinde cebiniz biraz daha rahatlamış olacaktır. Genelde bazen evde kimsenin olmadığı zamanlarda kombiyi kapatıp, akşam eve geldiklerinde kombiyi açanları da görürüz. Bunu yapmak yerine kombiyi en kısık derece ise sürekli olarak çalıştırmak gerekir. Kış aylarında evde oturanlar, kalın kıyafetlerle sıkılıp ince pijamalar giymek isteyebilir böyle olunca da kombinin seviyesini yükseltmek isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda da doğalgaz faturaları ay sonunda cep yakabilir. Evinizi kış aylarında soğuktan korumak ve sıcak tutulması için yapılması gereken önlemler nelerdir?
Evlerinizi Sıcak Tutacak Önlemler Nelerdir?
Her kış mevsimine girmeden önce mutlaka petek bakımını yaptırmanız gerekiyor. Peteklerin içi kirli suyla dolduğu zaman evin ısı değeri düşer, aynı zamanda peteklerin ısı verme seviyesi de düşer. Bu sebeple her sene kışa girerken petek temizliği yaptırmanızda yarar var. Pencere kenarından içeri giren hava boşlukları veya kullanmadığınız, peteğini yakmadığınız odanın kapısının altında bir boşluk varsa ordan giren havayı engellemek için boşluk olan yerleri kapatmanız gerekiyor. Perde, tül gibi eşyalarınızın kumaşını kalın seçerseniz bu durum pencere kenarından giren soğuğu engelleyebilir. Oturma odanızdaki eşyalarınızın yerlerini iyi seçmeniz gerekecektir çünkü petek diplerine koltuk dizayn ederseniz eğer bu da sıcak havanın odaya yayılmasına engel olacaktır. Kış günlerinde hele birde kar yağarken herkes evinin sıcacık olmasını ister. Normalde ev sıcaklık ortalaması oturma odası için 21 derece, diğer yerler için sıcaklık değer 18 olmalıdır fakat evde yaşlı veya bebek varsa bu sıcaklık değeri 20 dereceyi geçmektedir. Uzmanlar evlerdeki sıcaklık değerini 18-20 derece arası olmasını öneriyor. Yazın, ev dekorasyonu olarak mobilyalar peteklerin önünde olabilir fakat kış aylarında bu durum değişir çünkü mobilyalar peteklerin önünde olunca, peteklerin ev ortamına ısıyı etkili bir şekilde dağılmaz. Bu durumda kış aylarında ev dekorasyonunda değişiklik yapmanız gerekmektedir. Tavana yaptırdığınız vantilatörler yaz mevsiminde çok işe yarar. Vantilatör içinde fan bıçakları sıcak havayı yukarıya doğru çekerken soğuk havayı ise aşağı doğru iletmektedir. Kış ayında ise fan bıçaklarını tam tersi bir şekilde değiştirirseniz, sıcak hava aşağı soğuk hava yukarı doğru çekileceği için kış aylarında ise eviniz 2 derece daha ekstradan sıcak olacaktır. Odun ve kömür günümüzde artık pek sık rastladığımız şeyler değildir. Herkesin evinde artık doğalgaz mevcuttur. Eğer romantik anlar size mutluluk veriyorsa ve şömine başında çay kahve içmek size iyi gelecek ise evinize mümkünse şömine yaptırabilirsiniz. Şömine yaptırmak yüksek maliyetli olsa da doğalgaz faturalarının kış mevsiminde yüksek gelmesine karşı bir kere şömine için fazla para verip diğer senelerde daha rahat edebilirsiniz. Tabiki şömine olayı genelde dubleks evlerde veya tek katlı müstakil evlerde önerilir, apartmanda oturanlar için bu mümkün değildir. Peki apartmanda oturan kişiler için, kış mevsimlerinin sıcak geçmesini istiyorsak ne gibi öneriler alabiliriz?
Kış Mevsimlerinde Evinizi Sıcak Tutacak Öneriler Nelerdir?
- Öncelikle rahat bir ısınma ortamı hazırlayabilmek için ortamın gün içinde sık sık havalandırılması çok önemlidir. Ev ortamınızın havalandırılmadığı zamanlarda, içerideki havanın nem oranı daha da artmaktadır. Bu sebeple içerdeki odanın nemli olmasından kaynaklı olarak odanın ısısı daha da düşük olacaktır. Nem oranı yüksek olan odaların genellikle soğukluk oranı daha da yüksektir. Bu durumu önlemek amacıyla her gün evi en az bir saat havalandırmak gereklidir. Havalandırma sırasında evinizde termostat varsa eğer sıcaklığı minimum seviyeye düşürülmelidir. Böylelikle yaptığımız havalandırmanın gereksiz bir şekilde ev ortamına soğuma yapmasına engel olunur.
- Genel olarak evlerde kaloriferli yapılan ısıtma sistemlerinde evin sadece bir odası ısıtılmaktadır. Böyle durumlarda, odaya yapışık diğer yan odalarında pencereleri, kapıları, tavanları ısınmaya başlar böylelikle istenmeyen ısı kayıpları yaşanır. Isıtılmak istenen odanın, ısıtma yüzeyi bu durumlarda az ısındığı için odanın sıcaklığı istenilen ısıya gelmez. Bu durumda ortam yeteri kadar ısınmadığı zaman ısı istenilen sıcaklığa getirilmediği için konforlu bir ortam oluşmaz.
- Ev ortamlarındaki sıcaklığınızı sadece kendinizin istediği ve rahat edeceğiniz şekilde ki gibi bir sıcaklığa ayarlamalısınız. Örnek olarak 20 veya 21 derece gibidir. Kontrolsüz bir şekilde ısı derecesini yükseltirseniz eğer her bir derece ısı yükseltildiğinde %6 daha fazla enerji harcanmış olur. Böylelikle bu durumda yaptığımız tasarruf ay sonu faturamıza yansıyacaktır.
Kış Mevsimlerinde İdeal Ortam Sıcaklığı Nasıl Olmalıdır?
Evimizde kullandığımız en uygun oda ısısı, kullandığımız alana göre değişiklik göstermektedir. Oturma odası ve çalışma odası ideal bir sıcaklıkta olmalıdır. Bu da 20 ve 22 derece arası civarındayken yatak odası, banyo ve çocuk odaları daha sıcak olmalıdır. Uzmanlar tarafından banyolarımız ve çocuk odalarımız olması gereken sıcaklıktan biraz daha yüksek olmasını önermektedir. Örneğin 24 derece olmalıdır. Koridorlar, evin aktif olmadığı alanları olduğu için yaklaşık olarak 15 veya 18 derece bir sıcaklığa sahip olmalıdır. Kullandığımız bir mutfağın ise ideal sıcaklığı 18 derece olmalıdır. Çünkü genelde kadınlar günün yarısını mutfakta geçirirler ve mutfakta pişirilen yemekler sayesinde ocağın ısısıyla mutfakta da ekstra bir ısı oluşur.
İdeal Bir Ortam Sıcaklığını Ayarlamanın Etkisi Nedir?
Genelde bazı kişiler evlerin çok yüksek sıcaklıkta olmasını ister. Çünkü kalın kazaklardan, kalın pijamalardan, hırkalardan sıkılan kişiler, yaz mevsimindeki gibi ince pijamalar giymek ister. Durum böyle olunca evin ısısı da onlar için daima yüksek derece olmalıdır. Uzmanlar oda sıcaklığının ne kadar sıcak olursa, bir işe konsantre olmanın da bi o kadar zor olacağını kanıtlamışlardır. Eğer eviniz olması gerekenden daha soğuk olursa, bu durum evin duvarlarında küflenmelere sebebiyet verir. Soğuk bir hava mobilyalarda, duvar ve pencerelerde daha az su buharı olmasına neden olur. Bu durum, küf oluşmasındaki bakterilere bir ortam hazırlamış olur. Sağlığınıza zarar vermemesi için bu oluşan küfün evden uzaklaştırılması gerekir. Bu sebepten dolayı doğru bir ev ortamı sıcaklığı hazırlamak çok önemlidir.