
Kışın Psikolojik Etkileri ve Başa Çıkma Yolları
Kış aylarında görülen mevsimsel duygu bozukluğu olarak bilinen kış depresyonu, kişilerde motivasyonu düşürerek hiçbir şeye istek olmaması ve yaşamdan zevk almama gibi problemlere sebep olur. Kış mevsimlerinde ki gün ışığından daha az faydalanma ve kapalı ortamlarda fazla vakit geçirme, kış depresyonuna sebep olur. Kişilerin duygularıyla dışa cevap verebilme sürecindeki ortaya çıkan bozukluk durumlardır. Kişiler, yaşamdan zevk alamama, içe kapanma ve sosyal ortamlardan kendilerini uzaklaştırarak git gide yalnızlaşma belirtileri gibi problemler ile kendini gösterir. Kış depresyonuna giren kişiler, kendine mutluluk veren aktivitelerden, gün geçtikçe zevk almaz bir hale gelir. Genel olarak kadınlar, erkeklere göre iki kat daha fazla depresyona girer. Gebelik, lohusalık, regl dönemleri, hormonal değişiklikler, yaşanan travmalar ve duygusal açıdan kendini daha hassas hisseden kadınlarda depresyon problemleri daha çok ortaya çıkar. Kış mevsimlerinde güneşli gün sayısı diğer mevsimlere oranla daha azdır. Güneş ışığı insana mutluluk veren ve serotonin hormonu salgılanmasına yardımcı olan en önemli ışıklardan bir tanesidir. Böylelikle güneşli günlerde insanlar kendilerini daha neşeli hisseder.
Kış mevsimlerinde güneşin etkileri azaldığı zaman, kişilere hüzün ve çaresizlik duyguları nükseder. Genellikle negatif ruh hali, kış mevsimlerinde kendini daha fazla gösterir. Soğuk günlerde ise koyu renkli kıyafetler psikolojik açıdan en çok da kadınların kendini olumsuz hissetmesine sebep olur. Kat kat giyilen kıyafetler ve üşüme hissi kış mevsiminin olumsuz psikolojik etkileri arasındadır. Kış mevsimindeki havaların soğuk olması sebebiyle kapalı ortamlarda geçirilen zamanın uzaması, insanlara sosyal ortamlardan daha çok uzaklaştırır. Kişilerin böylelikle sosyal açıdan yalnız olmasına sebep olur. Genellikle alışveriş merkezlerinde çok fazla bir şekilde vakit geçiren kişiler, kalabalık içerisinde kendini her zaman yalnız hisseder. Bu alanlarda ise viral kaynaklı enfeksiyonlara yakalanma riski de oldukça yüksektir. Enfeksiyonun yol açtığı hastalıkların uzun süre bir şekilde devam etmesi kış mevsimlerinde kişilerin kendini psikolojik açıdan daha olumsuz hissettiği görülür.
Kışın Psikolojik Etkilerinin Belirtileri Nelerdir?
Kış mevsiminin olumsuz duygulara yol açan depresyon belirtileri, pek çok kişi tarafından yaşanabilen ve mevsimsel değişiklikler ile ortaya çıkan semptomlar arasındadır. Ortaya çıkan bu belirtiler, kış mevsimlerinde gün ışığının daha az olması, hava sıcaklığının düşmesi ve genellikle açık alanlardan ziyade kapalı ortamlarda daha fazla bulunma zorunluluğu ile tetiklenir. Bazı kişilerde fiziksel ve duygusal değişikliklere sebep olan kış depresyonu, özellikle kış aylarında kendini daha farklı hisseden ve bu değişikliklerin sebebini merak eden kişiler için kış mevsimlerinin psikolojik etkilerinin en önemli belirtileri arasında sürekli olarak kendini yorgun hisseden ve enerji eksikliği hissi olan kişiler bulunur. Gündüz saatlerinde bile aşırı uyumaya ihtiyaç duyan kişilerin, kış psikolojisine girmiş olduğu görülür. Genellikle karbonhidratlara yönelik bir iştah artışı olma durumu kış mevsiminin psikolojik etkilerinin belirtileri arasındadır.
Genel olarak karar vermeden odaklanmakta zorluk çekme, derin düşüncelere dalma, konsantrasyon kaybı, sürekli bir mutsuzluk, suçluluk hissi ve özsaygı kaybı psikolojik etki belirtileri arasındadır. Huzursuzluk, öfke kontrol bozukluğu, genel bir sinirlilik hali, ellerde ve ayaklarda sürekli bir soğuma hissi kış mevsiminin en önemli psikolojik belirtileri arasındadır. Bu belirtiler genellikle kış mevsimlerinde gün ışığının azalması ile beraber ortaya çıkar ve ilkbaharın gelmesiyle beraber azalma görülür. Bu belirtilerden birkaç tanesi yaşıyorsanız eğer, önemli bir uzmana başvurarak kış psikolojisine etkilerinden kurtulabilirsiniz. Bu belirtiler, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve böylelikle semptomları tanımak ve gerektiği zaman profesyonel uzmanlardan yardım almak önemli detaylar arasındadır.
Kış Depresyonu Kimlerde Görülür?
Soğuk günlerin getirdiği karanlık ve kasvetli havalar, kişiler üzerindeki olumsuz etkileri, kış depresyonu olarak bilinir. Özellikle de kış mevsimlerinde Günaşığının azalmasıyla beraber kişilerin enerji seviyelerindeki düşüş miktarı, uyku düzeyindeki değişiklikler, gün içerisinde kendini huzursuz hissetmesi ve sürekli olarak mutsuzluk hali yaşamalarına sebep olabilir. Bu depresyon çeşitleri herkeste aynı belirtileri etkilemez. Kış depresyonun çok sık görüldüğü kişiler, genellikle kuzey bölgelerde yaşayan kişilerdir. Günaşığının azaldığı ve kış mevsimlerinde daha uzun sürdüğü güney bölgelerde, kişiler bu durumdan çok fazla bir şekilde etkilenir. Araştırmalar doğrultusunda kadınların, erkeklere göre kış depresyonuna daha yatkın olduğu tespit edilmiştir. Erkeklerde ise bu durumun daha şiddetli bir şekilde seyrettiği gösterilir. Kış depresyonun belirtilerini anlamak ve sebeplerini bilmek, aynı zamanda bu durum ile başa çıkmak kişiler arasında önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında kendinizi sürekli olarak depresif, mutsuz, yorgun ve halsiz hissediyorsanız eğer mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir.
Kış depresyonu riskini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi ise yaş problemleridir. Genç kişiler ve orta yaşlı kişiler bu riskin daha yüksek olduğu gruplar arasındadır. Aile geçmiş olan kişilerde, kış depresyon belirtileri riski daha yüksek seviyede olabilir. Aile içindeki bazı kişiler bu gibi durumlara denk düştüyse eğer, ailedeki diğer kişilerde risk altında olabilir. Psikolojik sorunları olan kişilerde kış depresyonun riski artış gösterebilir. Majör depresyon ve bipolar bozukluğu gibi durumları olan kişilerde genellikle kış depresyonu daha çok sık seyreder. Mevsimsel duyarlılık bozukluğu olarak adlandırılan bu durum, genel olarak sonbahar mevsiminin sonlarına doğru başlayarak ilkbahar ve yaz mevsiminin başlarına kadar devam eder. Gün Işığının azalması ile beraber vücudun tamamen iç saati değişiklik gösterir ve bu değişiklik biyolojik saatle beraber dış ortamın uyumsuz bir şekilde ruh halinin bozulmasına sebep olur. Soğuk hava ve azalan sosyal etkinlikler, kış depresyonuna katkıda bulunan en önemli faktörler arasındadır. Genel olarak kış mevsiminin soğuk ve gri havası, insanlarda depresyon riskini artırır.
Kış Depresyonundan Kurtulmanın Tedavi Yolları
Kişilerin kış mevsimlerinde karşılaştığı mevsimsel duygu bozukluklari ile başa çıkmak için yardımcı olma konusunda strateji ve yöntemler bulunur. Günaşığının azalması ile beraber, enerji eksikliği, uykusuzluk, halsizlik, mutsuzluk ve hüzün hali gibi belirtilerle kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler ile başa çıkmanın en önemli yöntemlerinden bir tanesi ise uzman psikolojik hekimlere tedavi yöntemleri olur. Işık terapisi, kış depresyon tedavisinde kullanılan en yaygın tedavi yöntemleri arasındadır. Kişilerin sabah saatlerinde belli bir süre içerisinde parlak ışığa maruz kalmalarını içeren bir tür tedavi çeşididir. Melatonin ve serotonin hormonlarını düzenleyerek enerji seviyeleri artırır ve doğrudan bir şekilde gün ışığına maruz kalmak, kış depresyonun hafifletilmesine yardımcı olur. Böylelikle güneşli günlerde dışarıda sevdiklerinizle ve ailenizle beraber vakit geçirmek önerilir.
Fiziksel aktiviteler, kış depresyon tedavisinde önemli rol kazanan detaylar arasındadır. Düzenli bir şekilde egzersiz, serotonin seviyelerini artırır ve kişilerdeki ruh halini olumlu bir şekilde etkiler. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, depresyon etkilerini azaltır. Uyku düzeninin korunması, enerji seviyelerinin dengeli bir şekilde tutulmasındaki en önemli kritik noktalardan bir tanesidir. Düzenli bir şekilde uyku alışkanlıkları edinmek, kış depresyonun olumsuz etkilerini en az seviyeye indirir. Kış mevsimlerinde düzenli ve dengeli bir şekilde beslenme, tedavide kullanılan önemli detaylar arasındadır. Gün ışığının azaldığı kış mevsimlerinde, evinizde ya da çalışma ortamınızda kendinize doğal bir ışık alacak şekilde konumlandırma yaparak, kış depresyonun olumsuz belirtilerinden bir nebze de olsa kurtulabilirsiniz.