
Kıyafetleri Yıkarken ve Kuruturken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çamaşır yıkamayı ya da kurutmayı öğrenmek zor değil. Günümüzün kumaşları, deterjanları ve makineleri hataların çoğunu ortadan kaldırıyor. Kıyafetleri yıkarken ve kuruturken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladığımız bu yazımızdan sonra yarın kullanabileceğiniz tertemiz çamaşırlarınız olacak.
Ancak başlamadan önce, giysilerinizin gerçekten yıkanması gerekip gerekmediğini belirleyin. Çamaşır yıkamak ve kurutmak için bu tüyoları takip ederseniz zamandan ve paradan da tasarruf edebilirsiniz.
Etiketleri Okuyun
Kıyafetleri yıkarken dikkat edilmesi gerekenlerin en başında etiketleri okumak geliyor. Kıyafetlerinizin veya çarşaflarınızın üzerindeki etiketlerde yer alan bakım yönergelerini kontrol edin. Bir ürünün makinede yıkanıp yıkanamayacağı bu etiketlerde belirtilir. Ayrıca her kumaş türünün ısıya, suya ve deterjanlara nasıl tepki vereceğini belirleyen bazı özellikleri vardır.
“Ayrı yıkayın” veya “elde yıkayın” yazan giysileri farklı yığınlara ayırabilirsiniz. Etikette “yalnızca kuru temizleme” yazıyorsa kuru temizleyiciye götürmek üzere bir torbaya koyabilirsiniz. Zamandan veya paradan tasarruf etmeye çalışarak ve kuru temizlemede yıkanması gerekenleri çamaşır makinesine atarak herhangi bir kumaşa zarar verme riskine girmeyin.
Çeşitlere göre ayırın
Kıyafetleri yıkamadan önce renge göre ayırarak başlayın:
Beyazlar, pasteller, açık griler ve beyaz arka plan baskıları tek bir yığında toplanabilir. Koyu renkli giysiler, yani siyah, kırmızı, lacivert, kahverengi, koyu gri olanlar ise başka bir yığın oluşturabilir. Çok kirli çamaşırlar ise ayrı yıkanmalıdır.
Daha sonra her bir yığını kumaş türüne göre bir kez daha ayırın. Örneğin, beyazlar yığınında, havluları ve çarşafları giysilerden ayırın. Koyu renklerde de tişört ve kot pantolonları bluz ve gömlek gibi daha hafif olanlardan ayırın. Kumaş türüne göre yıkama, farklı su sıcaklıkları kullanmanıza olanak tanır ve kurutma döngünüzü daha basit hale getirir. Tüylenmeyi azaltmak için, tüy bırakan kumaşlar ile tüy çeken kumaşları asla birlikte yıkamayın.
Bir Deterjan Seçin
Kıyafetleri yıkarken dikkat edilmesi gerekenler arasında önemli bir yere sahip olan diğer unsur da deterjandır. Çamaşır yoğunluğunuza göre ne kadar kullanacağınızı belirlemek için talimatları okuyun ve çok amaçlı bir çamaşır deterjanı seçin.
Giysilerinizde leke varsa, kurumaması için yıkamadan önce ön işlemden geçirin. Leke çıkarıcı uygulayın veya biraz çamaşır deterjanı ile ovalayın. Dilerseniz renklerin bozulmaması için Domol 24’lü renk ayırıcı bezi de kullanabilirsiniz.
Bir Su Sıcaklığı ve programı Seçin
Giysileriniz çok lekeli değilse, soğuk suda yıkamak ihtiyaçlarınızı karşılar ve birçok felaketi önler. Burada istisna, pamuklu iç çamaşırları ve çarşaflardır. Yatak çarşafları ve havlular, sterilize etmek için en azından her iki yıkamada bir, önerilen en yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır.
Fakat sıcaklık ne olursa olsun, daima soğuk suyla durulayın. Çoğu yıkama için “standart” program iyi olacaktır, ancak belirli kumaşlar için “hassas” programı da kullanmanız gerekebilir.
Son kontrol
Çamaşırları yıkamaya başlamadan önce her şeyi iki kez kontrol etmek için biraz zaman ayırın. Bu sizi son dakika hatalarından kurtaracaktır.
Herhangi bir leke olup olmadığına bakın ve varsa ön işlemden geçirin. Bazı leke türleri, özel teknikler gerektirirken, çoğu deterjan ile halledilebilir. Ayrıca, felaketleri önlemek için tüm ceplerin boş olduğundan emin olun ve asla kâğıt mendil bırakmayın. Kemer ve takı gibi aksesuarları çıkarın ve kumaşları çekmelerini önlemek için tüm fermuarları, cırt cırtları ve düğmeleri kapatın.
Makineyi doldurun
Kıyafetleri makineye birer birer koyun ve çok doldurmayın. Giysilerin suda hareket etmesi için alana ihtiyacı vardır. Kumaş yüzeylerini korumak ve “solmuş” görünümü azaltmak için dokulu kumaşları ve koyu renkleri ters çevirin.
Makineyi boşaltın ve çamaşırları makineden çıkarırken silkeleyin
Kırışıklıkları azaltmak ve küflenmeyi önlemek için ıslak çamaşırları hemen makineden çıkarın. Çamaşırlarınızı kurutmak için çamaşır askısına veya çamaşır kurutma makinesine koyun.
Ayrıca çamaşırları makineden çıkardığınızda silkelemenizi tavsiye ediyoruz. Çamaşırları silkelemek kırışıklıkları önlemeye ve kuruma süresini kısaltmaya yardımcı olabilir.
Kurutma makinesini çalıştırmak
Yıkarken çamaşırları kumaş türüne göre ayırmadıysanız, bunu çamaşırları kurutma makinesine yerleştirmeden önce yapın. Tüm hafif kıyafetleri bir seferde, tüm ağır kıyafetleri de başka seferde kurutmak ve her biri için doğru kurutma programını seçmek oldukça önemlidir. Bu, giysilerinizin çekmesini önlemeye ve renklerini korumanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca mümkün olduğunda, bir seferde birkaç parça yerine tüm çamaşırları kurutun. Bu enerjiyi daha verimli kullanmanıza yardımcı olur.
Çamaşırlarınızı askıda kurutmayı da düşünebilirsiniz. Askıda kurutarak enerjiden ve paradan tasarruf edebilir ve giysilerinizin daha az zarar görmesini sağlayabilirsiniz. Ancak alan ve hava kısıtlamaları nedeniyle bazı evler çamaşırları askıda kurutmak için uygun olmuyor. Eğer henüz bir kurutma makineniz yoksa Electrolux EW7H458ST 8kg Çamaşır Kurutma Makinesi tam size göre!
Kapağı kapalı tutun
Makineyi çalıştırdıktan sonra kurutma makinesinin kapağını açmaktan kaçının. Kapak her açıldığında, sıcak hava dışarı çıkar ve bu da kurutma döngüsünü geciktirir.
Asın ve Katlayın
Kıyafetleri, kırışmalarını önlemek için kurudukları anda asın veya kurutucudan çıkarır çıkarmaz katlayın. Ve tabii ki, gerekirse ütüleyin.