
Klima Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler & Klima Temizliği
Klima, sıcaklık dengesini sağlamak için günümüzde sıkça başvurulan cihazlardan birisidir. Klimadan maksimum performans alabilmek için bakımının düzenli aralıklarla yapılması gerekir. Bunun için dikkat etmemiz gereken unsurlar bulunuyor. Klimayı bu faktörlere göre kullanmazsak verim alınması beklenemez. Bu nedenle dikkat edilecek unsurları iyi bir şekilde bilmemiz gerekiyor.
Klima seçerken ve kullanırken dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir;
- Klima tercihinde enerji tüketimine dikkat edin. Enerji tüketimi en az seviyede olan A+, A++ ve A+++ enerji sınıfına sahip cihazları tercih edin. Böylece enerjiden tasarruf edebilir ve devamında elektrik faturalarını düşürebilirsiniz.
- Klimayı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük dereceye ayarlamayın. Bu şekilde hızlı serinlik elde etmek mümkün değildir. Rahat edeceğiniz ideal dereceleri tercih edin. Bu şekilde %10 daha tasarruflu bir kullanım sergilersiniz. Ayrıca maksimum performans alabilmeniz de mümkün.
- Klimanızın üfleme hızı da oldukça önemlidir. Gereğinden fazla ayarlanmış üfleme hızı, verimli bir kullanım sağlamayacaktır.
- Nemli günlerde klimanın nem alma modunda çalıştırılması gerekir. Tercih aşamasında bu özelliğin olduğu klimaları tercih edin.
- Yazın klima kullanıyorsanız çok sıcak günlerde jaluzi, kepenk ve perdeler yardımıyla güneş ısısını kesin. Böylece daha fazla enerji tasarrufu yapmanız mümkün olacaktır.
- On yılı aşkın kullandığınız klimaları yenileyin. Eski klimaların aynı performansı sergilemesi için %40 daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması bilinen bir gerçektir.
- Klimanın iç ünite kısmının hava giriş çıkışını kapatmamasına dikkat edin. Dış ünitede de aynı özellikleri sağlamanız gerekiyor. Maksimum performans almak için klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusunda bu maddeye özellikle dikkat edin.
- Klimanızın filtre kısmını düzenli aralıklarla temizleyin. Temizlemeyi bilmiyorsanız profesyonel birinden destek alın. Periyodik bakımları yetkili servisler aracılığıyla yaptırın.
- Klimanızın zamanlayıcısını kullanın. Böylece gereksiz çalışmasını önleyebilirsiniz. Sadece evde olduğunuz saatlerde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Evinizim yalıtım özelliklerini iyileştirin. Böylece ısı kaybı önlenir. Isıtmak ya da soğutmak için daha az enerji harcarsınız.
- İhtiyacınızdan büyük bir cihaz, daha fazla enerji kullanımı anlamına gelmektedir. Tasarruf amacıyla alacağınız düşük kapasiteli bir klima da konfor kaybına yol açacaktır. Bu nedenle cihaz satın almadan önce firmaların ücretsiz keşif hizmetinden mutlaka faydalanın.
Gerek maksimum performans, gerekse de enerji tasarrufu açısından bu unsurlara dikkat etmeniz çok önemlidir. Dikkat edeceğiniz unsurları iki aşamada değerlendirebilirsiniz. Cihazı satın alırken ve kullanırken olmak üzere unsurları gruplayın. Klima kullanımı yazın bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde olumsuz etki sağlayabilir. Böyle bir durumda doktorunuzdan vitamin desteği vb. tedavileri talep edebilirsiniz.
Doğru Klima Kullanımı Nasıl Olmalı?
Klima kullanımının doğru bir şekilde yapılması gerekir. Doğru kullanılmayan klimanın maksimum performans göstermesi beklenemez. Ayrıca insan sağlığını olumsuz etkileyici bir takım gelişmeler de yaşanabilir. Özellikle kronik hastalığı bulunan bireylerde klima kullanımı, kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Dikkat etmediğiniz zaman sağlık açısından zararlı etkiler ortaya çıkabilecektir. Klimalar, alerjenlerin süzülmesini sağlar. Bu nedenle alerjisi olan bireylerde fayda gösterir ancak bakımı yapılmamış bir klimanın çokça alerjen püsküreceğini de söylemek gerekir. Bu nedenle klima kullanımının doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Doğru bir klima kullanımı için aşağıdaki önerileri veriyoruz;
- Klima bakımına önem verin. Her yıl klimanızın bakımını yaptırın. Bunun için mutlaka güvendiğiniz firmalarla çalışın. Bakım işlemlerini tamamlamadan klimanızı kesinlikle çalıştırmayın. Böyle bir durumda klimanın faydasından çok zararı olacaktır.
- Klimaların dereceleri çok düşük seviyelerde olmamalıdır. Dış ortamla iç ortam ısısı arasındaki farkın 8-10 dereceden fazla olmamasına özen gösteriniz. Örneğin yaz ayında dışarıda 38 derece bir sıcaklık varsa iç ortam ısısını 28-30 derece aralığında tutabilirsiniz.
- İnsan vücudunun ısısı (iç ısısı) 37-38 derecedir. İçinde bulunulan ortam bu değerden %30 daha soğuk olması durumunda kalın giyinerek vücudun ısısını korumanız gerekir. Yazın bu konuda daha fazla gevşeme yaşanır. Örneğin ortam ısısının 26 dereceden aşağıya düşmesi durumunda (bünyenize göre) hastalıklara davetiye çıkarır çünkü yazın ince giyindiğimiz için soğuktan daha fazla etkileniriz.
- Su içeren sistemlerde klimanın suyunun günde en az 1 – 2 kez değiştirilmesi gerekir. Su haznesinin temizliğine özellikle dikkat ediniz.
Klima Temizliği Nasıl Yapılır?
Klima genellikle yaz ayında kullanılsa da her mevsim ideal sıcaklığı bulmak için kullanılabilir. Soğutma ve ısıtma görevlerinin dışında bazı klimalarda yer alan modlar sayesinde ortam havasını kaliteli hâle getirebilmek de mümkün. Klimaların bakımı ve temizliği oldukça önemlidir. Klima nasıl temizlenir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir;
İlk olarak belirtmekte fayda görülen bir konu var. Ev tipi klimalarda dış ve iç ünite olmak üzere iki bölüm yer alıyor. İç ünite ev içine, dış ünite ise ev dışına konumlandırılır. Dış ünitenin bakımı ve temizliğine oldukça önem göstermeniz gerekmektedir. Dış ünite bakımı genellikle bireyler tarafından gerçekleştirilemeyecek derecede profesyonellik içerir. Bu nedenle bir uzmandan destek almanız şart diyebiliriz. Burada sadece iç ünite bakımına yer vereceğim. Klima temizliğini şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz;
- İlk olarak sigortadan şalteri indirip elektriği kesmekle işe başlamanız gerekiyor. Bu sayede temizlik sırasında elektrik kaynaklı yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmiş olursunuz.
- Devamında klimanın kapağını açabilir ve filtreleri çıkarabilirsiniz. Uç kısmından tutarak yavaşça dış bölüme doğru çektiğinizde filtrenin kolaylıkla çıktığını göreceksiniz. Klima filtrelerinin nerede olduğu marka ve modele göre değişiklik gösterebilir. Kullanım kılavuzundan faydalanarak ön ya da üst kısımda olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
- Çıkardığınız filtreleri iki şekilde temizleyebilirsiniz. Birincisi kullanmadığınız diş fırçası yardımıyla musluk altında fırçalayarak temizleyebilirsiniz. İkincisi ise elektrikli süpürge yardımıyla temizliği gerçekleştirebilirsiniz.
- Filtreyi yıkadıysanız kuruması için bekleyiniz. Tamamen kuruyana kadar beklemediğiniz takdirde doğru bir kullanım sağlanmamış olur. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken iki unsur bulunuyor. Birincisi filtreleri güneş ışınlarına doğrudan maruz bırakmamak. İkincisi ise klimayı filtresiz çalıştırmamak. Bu unsurlara dikkat etmeniz önerilmektedir.
- Devamında filtreleri çıkarmış olduğunuz alana tekrar takabilirsiniz. Hafif nemli bir bezle dilerseniz klima ızgaralarını da silebilirsiniz. Ardından kuru bir bez yardımıyla kurulayabilirsiniz.
- Klimanızı, bu işlemlerin ardından kullanabilirsiniz.
Klima temizliği için piyasada yer alan klima temizlik spreylerine de değinmek gerekir. Bu spreylerin iyice temizlenmesi gerekir. Klima yüzeyinden yeteri kadar temizlenmediğinde klimanıza ve sağlığınıza zarar verebileceğini unutmayın. Eğer temizleyici spreylerle temizlemek istiyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alınız. Son dönemlerde sirke ile klima temizliği de oldukça gündemde olan bir konu fakat sirke, klimanıza zarar verebilir ve ayrıca odadaki sirke kokusu da cabası olacaktır. Bu uygulamayı çok fazla önermiyoruz.
Klima Filtre Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Klima filtre temizliğinin mümkün mertebe haftada bir yapılması iyi olacaktır ancak mümkün olmayan durumlarda 15 günde bir yapmak yeterlidir. 3M filtreyi üç ayda bir değiştirmeniz uygundur. Yetkili servis tarafından verilecek bakım hizmetini her yıl düzenli aralıklarla alın.
Klimalar düzenli olarak çalıştırıldıklarında hava sirkülasyonu sağlar. Bundan kaynaklı olarak odadaki tozlar klima filtrelerinde birikebilir. Biriken tozlar sağlığınızı tehdit edebileceği gibi kötü kokulara da neden olabilir. Aynı zamanda bu tozların klima performansını da olumsuz etkilemesi söz konusudur. Bu nedenle klima bakımı ve filtre temizliği oldukça önemlidir.