
Mindfulness nedir? Nasıl uygulanır?
Mindfulness, en basit kelime anlamıyla ‘bilinçli farkındalık’ olarak tanımlanabilir. Farkındalık temelli bilişsel terapi, farkındalığı artıracak meditasyonlar, bilişsel davranışçı terapi gibi farklı uygulama alanlarını kapsayan bir yaklaşımı ifade eder.
Bedenimiz, duygularımız, düşüncelerimiz ve günlük hayat davranışlarımızın bütünsel bir birliktelik içinde olduğunu ifade eden bu kavram, bunların ne kadar farkına varırsak yaşamakta olduğumuz sorunları çözmekte de o kadar başarılı olacağımızı savunur. Başlangıçta özellikle majör depresyon yaşayan kişiler için geliştirilmiştir ancak günümüzde konuyla ilgili herkes tarafından deneyimlenebilir.
- Genel anlamda bir olumlama, boş verme ya da sorunları yok sayma tekniği değildir, gevşeme egzersizlerini barındırır ancak bundan ibaret de değildir.
- Bedensel farkındalığı artırır, duyguları onlara kapılmadan fark etmemize destek olur.
- Hayatı sadeleştirmeyi ve doğayla iç içe olmayı destekler.
- Değişime direnç gösteren kalıpları fark edip yıkmamıza yardım eder.
- Geçmiş ya da gelecekten ziyade bugüne odaklanır, ‘an’da kalmamızı sağlar.
- Doğru ve yanlışları bir yana bırakarak kendimizi olduğumuz gibi görmemizi mümkün kılar.
Mindfulness nasıl uygulanır?
Mindfulness ihtiyaçlara göre farklı uygulamaları gerektirir. Bu uygulamalar stresi azaltmaya yönelik basit egzersizlerle sınırlı olabileceği gibi majör depresyonu engellemeye yönelik uzun süreli programlar da olabilir.
Örneğin, beden taramasında katılımcılar dikkatlerini sırasıyla bedenlerinin farklı bölümlerine odaklarlar, yargılamadan her bölgede var olan hisleri fark ederler.
Oturma meditasyonunda ise katılımcılar nefes alıp verirken beliren hislerin farkındalığına odaklanırlar. Bir taraftan bedenlerindeki diğer hisleri fark ederken çevrede sesler, düşünceler ve duygu düzeylerini algılamaya çalışırlar.
Bütün çalışmalarda temel alınan şey ‘anda kalabilmektir’. Uygulamalar yapılırken anda kalma becerisini geliştirilir. Bir diğer önemli nokta; meditasyonlarda hissettiğimiz her ne ise olduğu gibi kabul edilmesi, doğru veya yanlışın olmamasıdır. Her ne olursa olsun hislerin ya da hissedilmeyenlerin şefkatli, yargısız açık bir biçimde ele alınması çok önemlidir.
Bütün yönlendirmeler bu tutumları geliştirmeye yönelik, o anda yaşanan her ne varsa onu olduğu zamanda, olduğu gibi algılayabilmeyi mümkün kılar. Böylece, mindfulness anlık farkındalıklar yoluyla mutluluk seviyemizi ve dolayısıyla hayat kalitemizi artırır.
Mindfulness konusunda daha detaylı bilgi almak istiyor ve ‘anda kalmak’ ilginizi çekiyorsa bu kitaplar tam size göre;
Zümra Atalay’ın Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) kitabını “Mindfulness” kavramını her yönüyle ele alıyor. Benzer kitapların aksine, bu kitap sadece kişisel görüşlere değil, kavramın bilimsel temellerine de yer veren bir kitap. Bilimsel araştırmaların ve teorilerin gösterdiği yönde bir anlatım ile dikkati çekiyor. Dolayısıyla okurken uçuşan sözleri değil, gerçeği hissediyorsunuz.
Harvard Business Review’un Mindfulness Duygusal Farkındalığınızı Artırın kitabı ise Duygusal Zekâ Serisi’nde yer alan ve son zamanlarda iş dünyasının trend kavramı Mindfulness üzerine hazırlanmış rehber niteliğindeki bir kitap. İşledikleri ile duygusal farkındalığınızı artırarak ana odaklanabilmenize yardımcı oluyor.
Mark Williams’ın yazdığı “Mindfulness” isimli bu diğer kitap ise Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi (MBCT) tekniklerini temel alınıyor. Günde sadece 10 ya da 20 dakikanızı ayırıp bu basit mindfulness meditasyonlarını yaparak, MBCT’nin kanıtlanmış faydalarını görebilirsiniz. Bu teknikler sayesinde, hayattan hızlı bir şekilde yeniden keyif alır hale geldiğinizi görecek ve şaşıracaksınız.
Bilinçli farkındalık konusuna meraklıysanız sizlere farkındalık ve dinginlik sağlayacak bir spor olan yoga ile ilgilenmenizi tavsiye ediyoruz. Dilerseniz “Yoga stilleri rehberi” başlıklı yazımızı okuyabilir ve yoga konusunda daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.