ÜST

Multitasking nedir? Avantajları nelerdir?

Multi ve tasking kelimelerinin yan yana gelmesiyle oluşan multitasking, İngilizce kökenli bir kelime. Tam olarak Türkçeye çevirdiğinizde çoklu işlem ya da çoklu görev anlamına geliyor. Aslına bakarsanız modern insanın hayatına çok da uzak olmayan bir kavram multitasking.

Hemen hemen hepimiz neredeyse aynı anda birçok işle ilgilenmek zorunda kalmıyor muyuz? Bir yandan toplantıya katılırken diğer yandan maillerinize cevap veriyorsanız, yemeği ocağa koyup bir yandan da sunumuz için araştırma yapıyorsanız multitasking yöntemini uyguluyorsunuz demektir. 

multitaskingMultitasking gerçekten avantajlı mı?

Multitasking olayına kabaca bakacak olursak aslında zamandan tasarruf edebilmek için oldukça uygun bir yöntem gibi. Fakat birden fazla işle meşgul olmak anlamına gelen multitasking yöntemi, sizi biraz hırpalayabilir. Öncelikle insan olduğumuzu ve belirli bir kapasiteye sahip olduğumuzu akıldan çıkarmamak gerekli.

İş ya da yaşamımızı kolaylaştırmak için uyguladığımız her yöntemde olduğu gibi multitasking yönteminde de birtakım dezavantajlar var maalesef. Eğer aklınızda multitasking yöntemi ile çalışmak varsa, durup bu yöntemin dezavantajlarını düşünmekte fayda var.

multitaskingMultitasking yönteminin dezavantajları:

  • Aynı anda birden fazla odakla ilgilenmek beyninizi yavaşlatabilir. İnsan beyni normal şartlar altında bir işe odaklanmak, bir soruna çözüm bulmak için tasarlanmıştır. Siz birden fazla işe odaklandığınızda beyinsel bir karmaşa yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Bu karmaşa beyninizin yavaşlamasına neden olur. Bazı araştırmalar multitaskinge bağlı yavaşlamaların kalıcı beyin hasarına neden olabileceğini söylüyor.
  • Günümüz dünyasında verimlilik önemli bir nokta. Verimliliğiniz, sizi vezir de edebilir, rezil de. Multitasking yöntemiyle işler biraz uzayabilir. Bir yandan toplantıyı idare ederken bir yandan da mail yazmak aslına bakarsanız bazı şeyleri kaçırmanıza neden olur ve bu durum sizi biraz zor durumda bırakabilir.
  • Yapılan araştırmalar uzun süre multitasking yöntemiyle çalışanların IQ’larının bağımlılarla aynı seviyeye gerilediğini gösteriyor. Uzun süreli birden fazla işe odaklanmaya çalışmak beynin odaklanma kısmında önce bir karmaşaya, daha sonra kalıcı olabilecek hasara neden oluyor.
  • Aman dikkat! Stres kaynağınız olabilir. Birden fazla işe konsantre olmak ve var olan işlerin üzerine iş eklemek sizi ‘hata yapmayacağım’ stresine sürükleyebilir. 

multitasking

Multitasking uzak durulması gereken bir yöntem mi?

Size saydıklarımızdan sonra multitasking yöntemiyle ilgili pek olumlu şeyler düşünemediğinizin fakındayız; fakat şu dünyada fazlasının zarar olmadığı bir şey söyleyin bize? Belirli sınırlar içinde uyguladığınızda hayatınızı kolaylaştırabilir ve size zaman kazandırabilir. Ama tekrar etmekte fayda var; abartmayın. Çin’de yapılan bir araştırma bize aslında multitasking yönteminin o kadarda kötü olmadığını gösteriyor.

multitasking 

Bilgisayarınızın yanına ekleyeceğiniz Lenovo TAB TB-X306F tablet ile siz de birden fazla işi aynı anda yapmayı biraz daha kolaylaştırabilirsiniz. Önünüzdeki bilgisayardan sunumunuzu hazırlarken, tabletinizle maillerinize cevap verebilirsiniz. 

Sizde aynı anda birden fazla medya aracı ya da teknolojik alet kullanıyorsanız, beyninizdeki görsel ve işitsel bilgiyi işleyen alanı gelişmeye zorlamış olabilirsiniz. Hong Kong’da yapılan araştırmada bunun bilimsel kanıtını sunuyor bize. 

Sağlıklı multitasking ve 20 dakika kuralı

Aslına bakarsanız; hepimiz multitasking yönteminin askerleriyiz. Modern hayat dediğimiz şey bizi buna zorluyor. Toplantılar, çocuklar, aile büyüklerimiz derken uzayan listeye hep yenileri ekleniyor. Hal böyle olunca da sürekli birden fazla işi aynı anda yapmak zorunda kalıyoruz. Madem bu yönteme mecburuz, o zaman en sağlık biçimde yapalım değilim mi?  

  • Multitasking yöntemini uygulayacaksanız en az iki iş ile sınırlandırın kendinizi. Bu, sizi daha başarılı ve hızlı bir sonuca ulaştırabilir.
  • 20 dakika kuralı! Elinizdeki işi değiştirmek için en az 20 dakika zaman verin kendinize. 20 dakika boyunca bir işe konsantre olun ve bu sürenin sonunda diğer işe geçin. Bir o iş bir bu iş gibi sürekli işler arasında sıçrarsanız hem zaman kaybedecek hem de iki işte de başarısız olma ihtimalini yükselteceksiniz. 

meditasyon

İşlerin üst üste yığılmasından ve her seferinde birden fazla işi aynı anda yapmaktan yorulduğunuzda bir mola vermek için nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Böylelikle gündelik hayatın koşturması ve stresi bir nebze olsun sizden uzaklaşacaktır.

Nefes egzersizi hakkında daha çok bilgi edinme ve  uygulamak için Nefes egzersizi nasıl yapılır ve faydaları nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.