
Osmanlı Mutfağını keşfedin: En lezzetli 5 Osmanlı Mutfağı tarifi
Osmanlı Mutfağı görüp görebileceğiniz en zengin mutfaklardan biri. 600 yıldan fazla ayakta kalmış Osmanlı İmparatorluğu’nun, uzun yıllar içinde birbirinden farklı kültürlerle, milletlerle ve coğrafyalarla olan etkileşimi en fazla mutfağına yansımış gözüküyor.
Osmanlı Saray Mutfağı, birbirinden farklı millet ve kültürü içerisinde barındırır. Osmanlı Mutfağı, İstanbul’da bulunan saray ve saray çevresindeki insanlar tarafından beğenilen seçkin yemeklerden oluşur ve özellikle et yemeklerine verilen önem bir hayli büyüktür.
Biz de bu nefis Osmanlı Mutfağı tariflerini verelim ve sultanların ağzına layık yemekleri sizinle de paylaşalım istedik. İşte, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan tariflerinden en güzel 5 yemek:
Yumurta-yı Hümayun
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı esmer şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1/2 çay kaşığı yenibahar
- 14 dilim çemensiz pastırma
- 4 adet yumurta
Geniş bir tavada sıvı yağ ve tereyağını kızdırın. Kızdırılmış tereyağının üzerine piyazlık doğranmış kuru soğanı ekleyin ve 5 dakika kadar orta ateşte kavurun.
5 dakika sonrasında esmer şekeri de ekleyip soğanları karamelize olması için ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirin. Soğanlar karamelize olduktan sonra baharatları da ekleyip tekrar güzelce karıştırın. Çemensiz pastırmaları da ekleyip 1 dakika kadar soğanlarla birlikte karıştırın ve koyacağınız yumurta sayısı kadar, kaşık yardımıyla çukurlar oluşturun.
Yumurtaları oluşturduğunuz çukurlara yerleştirin ve kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak, taze ekmek ile birlikte servis edin. Soğanların doğru bir şekilde karamelize olabilmesi için mutlaka kısık ateşte uzun süreli pişirin. Soğanların yanmaması için ara ara 3 yemek kaşığı su ilavesi yaparak soğanları terletebilirsiniz. Eğer vakitten kazanmak isterseniz esmer şeker miktarını arttırıp kısık ile orta arası ateşte sürekli olarak karıştırarak pişirebilirsiniz.
Babagannuş
Malzemeler:
- 3 adet büyük boy patlıcan
- 3 adet kırmızı biber
- 4 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 1 adet sarı biber(isteğe bağlı)
- 2 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Patlıcan, domates ve biberleri közleyin, bu işlemi yaparken Atacan Közleme Ocak Tavası ile işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Közlenen sebzelerin kabuklarını soyun ve bir bıçak yardımıyla patlıcanları gelişi güzel parçalayın. Diğer sebzeleri de küp küp doğrayın. Ardından sarımsakları ezin.
Zeytinyağı, nar ekşisi, ve tuz ile karıştırın. Bütün malzemeleri bir kaba alın, karıştırın ve sunuma hazır hale getirin. Dilerseniz, üzerine minik minik doğranmış beyaz soğan ve ince ince kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
Ballı Mahmudiye
Malzemeler:
- 1 adet tavuk göğüs ve but veya 1 bütün tavuğun yarısı
- Yarım çay bardağı kadar soyulmuş badem
- Çeyrek su bardağı kuru üzüm
- 5-6 adet kuru kayısı
- 1 adet soğan
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 er çay kaşığı tuz, karabiber, tarçın
- Yarım limon suyu
- 2 yemek kaşığı bal
- Arzuya göre servis için dereotu
Öncelikle tavuğu bol suda biraz tuz atarak yumuşayana kadar haşlayın. Bademleri biraz suda 10-15 saniye haşlayıp alın ve kabuklarını soyun. Kuru kayısı ve üzümleri yıkayıp biraz ılık su gezdirip bekletin. Pişen tavuğu sudan alıp ılınmaya bırakın ve bir parça göğüs ve bir parça kalça kısmından etler ayıklayıp ufak olmayacak küplere doğrayın.
Saç tavasında veya geniş bir tavada tereyağını ve zeytinyağını eritin. Yemeklik doğradığınız soğanı alıp kavurmaya başlayın. Bademleri ekleyip biraz renk alana kadar kavurmaya devam edin. Küp tavuk etlerini ilave edin. Tuz ve baharatları ekleyip biraz daha kavurun. En son kuru kayısı ve üzümleri, limon suyunu ve balı ilave edip karıştırın.
Kapağını kapatıp 2-3 dakika daha tuttuktan sonra 5 dakika dinlendirip servis edin.
Üzüm Borani
Malzemeler:
- 1 kg. kuzu eti (kuşbaşı)
- 250 gr. haşlanmış nohut
- 300 gr. siyah üzüm
- 2 çorba kaşığı üzüm pekmezi
- 1 lt. su / tuz ve karabiber
Etleri bir tencereye koyup 15. dk kavurun. Nohudu, tuzu ve karabiberi ilave edip çevirin, suyunu verip 20 dk. kaynatın. Üzümleri ve üzüm pekmezlerini ilave edip, yarım saat daha kısık ateşte pişirip, servis edin.
Lalanga
Malzemeler:
- 2 adet yumurta
- 1,5 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı kaşar peyniri
- 2 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
- 1/3 su bardağı sıvı yağ
Bir kabın içerisine yumurtaları kırın. Yumurtaları çırptıktan sonra üzerine yoğurt ve sütü ilave ederek karıştırın. Ardından kaşar peyniri ve unu ilave ederek kek kıvamına benzer yoğunlukta bir harç elde edin.
Bir tavanın içerisine yağı aktarın ve kızdırın. Kızartma yaparken Lava Kızartma Tavası en büyük yardımcınız olabilir. Ardından hazırladığınız harçtan kaşık yardımıyla ya da elinizle şekillendirerek orta kalınlıkta bezeler alın ve yağda arkalı önlü kızartın.
Akışkan bir kek kıvamına benzer bir kıvam elde etmeye özen gösterin. Hamurlarınızı kızartırken kaşık yardımıyla şekillendirebilirsiniz. Yoğurt yoksa sütü 2 su bardağı olarak da kullanabilirsiniz.