ÜST
airbag

Oyun Heyecanını Dorukta Yaşatan Bilgisayarlar

Çocukluğumuzda arkadaşlarımızla oynadığımız oyunların yerini, özellikle büyük şehirlerin daralan oyun alanlarıyla birlikte video oyunları almaya başladı. Video oyunlarının olumlu ve olumsuz yönleriyle ilgili birçok araştırma mevcut olsa da oyuna tek başına “zararlı” ya da “yararlı” şeklinde yaklaşmak doğru olmayacaktır.

Uzmanlar, hayatımızın diğer aktivitilerini aksatmamak koşulu ile oyunların; sosyalleşme, analitik düşünme, problem çözme, strateji belirleme, refleksleri geliştirme gibi birçok alanda yardımcı olduğunun altını çiziyor.

Konunun ayrıntılarına değinmeden önce oyun bilgisayarlarının temel olarak iki farklı alanda ele alınabileceğini dile getirmekte fayda var. Oyuncular için geliştirilmiş belli özellikleriyle öne çıkan oyuncu dizüstü bilgisayarları ve donanım özellikleri oyuna göre seçilen masaüstü bilgisayarlar bulunur. Bu yazıda kullanım oranı daha fazla olan masaüstü oyun bilgisayarlarının nasıl olması gerektiğine değineceğiz. Masaüstü bilgisayarlar için dile getireceğimiz bazı özelliklerin, oyuncu dizüstü bilgisayarları için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Bana Ekran Kartını Söyle, Sana Hangi Oyunları Oynayabileceğini Söyleyeyim!

Kaynak: staticflickr

Oyun deyince en önemli donanımın ekran kartı olduğunu vurgulamak gerekir. Ekran kartlarının belirleyici özellikleri mevcut. Bu nedenle sadece RAM miktarı yüksek bir kart alıp, sonrasında aradığınız performansı bulamayabilirsiniz.

Görüntü teknolojisinin bu ana donanımında çekirdek hızı, RAM miktarı ve frekansı, veriyolu genişliği (bit) gibi bazı kavramlar anahtar rol oynuyor.

Çekirdek miktarı ve hızı sayesinde aynı anda işlenen, oluşturulan görüntü sayısı artıyor. Ekran kartlarında kullanılan veriyolları ise temel anlamda veri iletişiminde kullanılıyor. Elli kilogram taşıma kapasitesine sahip bir el arabası olduğunu düşünelim… 1000 kiloluk çakıl taşı taşımak için el arabasını 20 kere götürüp getirmeliyiz. Aynı arabadan 10 tane olsa ve on şeritli bir yolumuz olsa bu taşıma işi, sadece iki seferde bitebilirdi. İşte ekran kartı üzerindeki veriyolları, işlemci ve görüntü bağdaştırıcısı üzerinde çok şeritli bir köprü görevi üstleniyor. Ne kadar çok şerit varsa işlerimiz o kadar kısa sürede tamamlanıyor.

RAM sayesinde ise el arabasının taşıma kapasitesini artırmış oluyoruz. Günümüzün son teknoloji ürünü oyunlar, daha fazla veri taşınmasını gerekli kılıyor. Oyunlarda kullanılan blur, antialiasing, ışıklandırma gibi işlemler, taşınması gereken yük miktarını artırıyor. Bu nedenle yüksek miktarlı bellekler, iyi bir oyun deneyimi için önem kazanıyor. Bu kartların üzerinde kullanılan RAM miktarı kadar frekans ve bellek türü de taşınacak verinin boyutunda ve hızlı yol almasında etkili oluyor.

Farklı markalar, ekran kartlarının performans ve verimliliklerini artırmak için çeşitli mimariler kullanıyor. Geliştirilen bu mimariler sayesinde donanımların performansları da değişkenlik gösteriyor.

Hesaplamalarla Dolu Bir Dünyada İşlemcinin Gücü Adına

Malum, bilgisayar dünyası, 0 ve 1’lerin ahenk içerisinde örgülendiği bir platform. Yeri geldiğinde milyonlarca işlemi aynı anda yapması gereken bu cihazlar, matematik dehası işlemciye başvuruyor. Oyunların fizik motorları, gerçekleşmekte ya da gerçekleşebilecek hesapları yaparken işlemciden yararlanıyor.

Çekirdek sayısı, hızı ve mimarisi işlemcilerin en önemli üç yönü olarak karşımıza çıkıyor.

Çekirdek sayısı, aynı anda yapılacak işlemlerde oldukça fayda sağlıyor. Hatta, kimi oyunlar, belirli bir çekirdek sayısının altındaki bilgisayarlarda çalışmıyor. Takılmalardan uzak, sinir katsayımızı artırmayan bir oyun deneyiminde işlemci seçiminin önemi ortaya çıkıyor. Bazı durumlarda ekran kartı ve işlemcinin aralarında hız ve kalite farkı olduğunda “darboğaz” denilen durum oluşuyor. İki donanımdan düşük olanı, diğerinin verimli çalışmasını engelleyebiliyor.

AMD ve Intel’in rekabet hâlinde olduğu bu pazarda her markanın kendine özgü avantajları mevcut. Bir markadaki çekirdek miktarı, diğerinden düşük olduğu hâlde diğeriyle aynı performansı verebiliyor. İşlemcilerin üretilmesindeki teknolojiler ve mimari, bu farkları ortaya çıkarabiliyor. İşlemci seçerken oynayacağımız oyunların önerilen sistem gereksinimlerini ve bağımsız firmalarca gerçekleştirilen performans testlerini baz alabiliriz.

Bende Fil Hafızası Var, Hiçbir Şeyi Unutmam!

Kaynak: wikimedia

Dilimize “bellek” olarak çevrilmiş RAM donanımı, aslında bir şeyleri hatırda tutmanın çok daha ötesinde işlere imza atıyor. RAM miktarı kadar frekansı da performansta etkili oluyor.

Oyun dünyasının gelişmeye devam etmesiyle RAM ihtiyacı da artıyor.

Ne tür oyunlar oynadığımız, RAM seçiminde etkili oluyor. Ayrıca, bazı anakartlar, aynı markanın çift RAM’ini kullanınca daha iyi performans sergileyebiliyor. Olabildiğince aynı marka ve frekanstaki RAM’leri tercih etmek, karşılaşılacak problemleri oldukça azaltacaktır. İhtiyaç duyulan RAM miktarı, oynadığımız oyunların türüne göre değişkenlik gösteriyor. Oyun yapımcılarının açıklamaları, bu konuda yol gösterici olmakta.

Harika Bir Kaleminiz de Olsa Deftersiz Yazı Yazamazsınız!

Kaynak: staticflickr

Yukarıda saydığımız donanımlara göre oyun performansını daha dolaylı yoldan etkileyen diğer bir donanım da sabit diskler. Yıllardır çeşitli özellikleri bulunan ve gitgide genişlemekte olan sabit diskler kullanılıyor. HDD dediğimiz bilgilerin plakalar üzerine fiziksel olarak yazıldığı sistemin alternatifi ise SSD’ler olarak karşımıza çıkıyor. Doğrudan oyun kalitesine ve performansına etkisi olmayan bu diskler, oyunların açılış, yükleme ve bekleme sürelerinde kendini gösteriyor. Verilerin diske yazılması hızlandığında bilgisayar ekranına boş gözlerle baktığımız zaman dilimi de kısalmış oluyor. Eski sabit disklere oranla daha pahalı bir donanım olan SSD’lerin boyutları arttıkça fiyatları da katlanıyor. Eklentileriyle birlikte yüzlerce GB’ı bulan bazı oyunlar, sabit disk seçiminde dikkatli davranılmasını gerektiriyor. Depolama amacıyla kullanılacak bölüm için hızlı ve büyük boyutlu bir HDD, oyun ve işletim sisteminin yer aldığı bölüm içinse çok da büyük olmayan bir SSD seçmekte fayda var.

LED teknolojisini kullanan, düşük gecikme oranlı ve FreeSync bir monitör seçimi ise oyun deneyimini tamamlayacaktır. Yeterli bir güç kaynağı ve sistemin verimli çalışması için soğutma sistemi de es geçilmemesi gereken diğer bir donanım… Bu sayılanların dışında bütün oyuncu aksesuarları, tamamen kişisel zevke, performansa ve bütçeye göre belirlenebilir.

Siz de oyun dünyasının heyecanından geri kalmak istemiyorsanız Hepsiburada’daki hazır oyun bilgisayarlarından birini alabilir ya da toplama bir oyun bilgisayarı oluşturabilirsiniz.