ÜST

Parfümünü söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim: İmza parfümünüzü bulma yolunda

Hafızayı tetikleyen, ruh halinizi etkileyen, karakterinizi yansıtan, hatta insanların sizi bir tehdit ya da potansiyel bir partner olarak görmesini sağlayan mesajları bilinçaltlarına gönderen parfümünüzü doğru seçmek hayatınızın önemli kararlarından biri… Peki binlerce seçenek arasından size yakışanı nasıl bulacaksınız?

Kullandığınız parfüm, gerçek anlamda sizin bir parçanız haline geliyor. Bazen sizden önce bir odayı doldurup, insanların daha sizi görmeden sizinle ilgili bir izlenim oluşturmasına neden oluyor. Bazen çocukluk anılarınızı geri getiriyor, bazen sizinle ilgili anıları başkalarına hatırlatıyor, bazen modunuzu değiştiriyor.

İşin zor tarafı, bir parfümeriye gittiğinizde, rafları dolduran parfümleri birbirinden ayırt etmek için elinizde şişelerinden başka bir veri olmaması… Bazı durumlarda satış görevlilerinin de konuya hakim olmaması, seçim yapmayı iyice karmaşıklaştırıyor. Peki binlerce parfüm içinden sizinle bütünleşecek, imzanız hale gelecek olanı nasıl bulacaksınız?

Ev ödevinizi yapın

Bazen en karmaşık soruların cevabı ‘burnunuzun’ dibinde olabilir. Parfüm arayışınıza da burnunuzun dibindeki favori aromalardan başlayabilirsiniz. Gündelik hayatınızda hangi kokular duyduğunuz anda kendinizden geçmenize neden oluyor? Duşta kullandığınız ballı şampuan, lavanta kokulu deterjanınız ya da ellerinizi yıkadığınız beyaz sabunun kendine has tertemiz kokusu… Belki de sabahları evinizi dolduran kahve kokusu, yağmurdan sonra toprak, hatta belki de sevgilinizin üzerine sinen tütün kokusudur sizi mutlu eden.

Genellikle parfümler birden fazla notanın çeşitli oranlarda birleşmesinden oluşur. Bu notalara göre arama yapabileceğiniz veritabanları bu noktada işinizi çok kolaylaştırabilir. Fragrantica ya da Basenotes gibi sitelerden sevdiğiniz kokuları aratarak, bu notaları içeren parfümlerin listesine ulaşabilirsiniz. Bir kokuyu sevdiğinizi keşfettikten sonra benzer ailelere ait kokuları da deneyebilirsiniz. Örneğin vanilya seviyorsanız, kakao, hindistan cevizi, bal ya da şekerli kokular da hoşunuza gidebilir.

Ayrıca kullanacağınız ortamı düşünerek de farklı notalarda parfümlere yönelebilirsiniz. Örneğin iş ortamında hafif, çiçeksi ya da limon gibi ferah notalarda parfümler daha uygun olabilecekken, odunsu ya da baharatlı kokuları gece davet ya da yemekleri için saklamak isteyebilirsiniz. Parfümünüzün yoğunluğuna da yine ortama göre karar vermek iyi olabilir. Kendinize şunu sorabilirsiniz: Parfümünüzün fark edilmesini istiyor musunuz? Yoksa yalnızca kendinizin hissedebileceği bir kokuyu mu tercih ediyorsunuz? Buna göre yoğun ya da hafif bir kokuya ya da kullanacağınız parfümün miktarına karar verebilirsiniz.

Parfüm denemek ciddi bir iştir

Ev ödevinizi yaptıysanız, sıra parfüm denemeye geldi. Pek çoğumuz parfüm denerken bileklerinin ya da dirseklerinin iç kısmına sıkması gerektiğini bilir. Bunun nedeni vücudumuzun doğal olarak sıcak bu kısımlarında parfümün ısınarak gerçek dokusunu daha kolay ortaya çıkarmasıdır.

Yine pek çoğumuz, dakikalar içerisinde beğendiği bir kokuda karar kılıp parfüm alışverişini bitirir. Fakat kokunun teninizle etkileşime girip, gerçek karakterini duyabileceğiniz hale gelmesi için bundan çok daha uzun süre gerekir. Parfümün içindeki baskın notaların uçup, geride bütün notalarıyla hissedebileceğiniz bir bütün olarak kalması için yaklaşık 30 dakika gerekir. Sürdükten sonra ovalamanız ya da bileklerinizi birbirine sürtmeniz de cildinizin ısınmasına, dolayısıyla bir kokunun kendi doğal zamanlamasında dakika dakika alacağı farklı halleri yitirmesine neden olabilir. O yüzden sıkın ve fazla kurcalamadan bırakın.

Ayrıca bir parfümün bir kağıt ya da kumaş parçası üzerinde ya da başka birinde nasıl durduğundan öte sizin teninizde nasıl durduğu önemlidir. Çünkü parfümler ışığa, ısıya, hormonal dengenize, teninizin pH değerine, hatta yediklerinize göre bile farklılaşabilirler. Bu yüzden bir parfümde karar kılmadan önce parfümeriye en az iki kez yol görünüyor. Çok mu geldi? Çok beğenerek aldığınız parfümü, ikinci günün sonunda bir köşeye atmak da var işin sonunda… Bazı parfümerilerde çok küçük deneme boyları da olabilir. Böylece daha büyük bir şişe satın almadan önce gönlünüzce vakit geçirebilirsiniz potansiyel parfümünüzle.

Daha uzun süre dayanan bir parfüm

Cilt tipiniz parfümün teninizde ne kadar duracağını etkileyen faktörlerden biri. Örneğin kuru bir cilt tipiniz varsa parfümün teninizde kalma süresi azalacaktır. Dolayısıyla yağ oranı yüksek bir parfüm tercih etmeniz kalıcılığını artırabilir. Bir diğer alternatif, parfümünüzü temiz ve iyi nemlendirilmiş cildinize uygulamak.

Ayrıca limon, portakal ailesinden parfümler, paçuli, vanilya ya da odunsu kokulardan daha kolay uçar. Benzer şekilde, doğal parfümler, sentetik parfümlere nispetle daha uçucu olabilir.

Gördüğünüz gibi, biraz sabır, biraz araştırmayla, biraz da zaman ayırınca doğru parfümü bulmak o kadar da zor değil. Umarız uzun yıllar sizinle her yere gelecek, karakterinizle bütünleşecek parfümü bulmanıza yardımcı olabilmişizdir.