ÜST
podcast

Podcast Mikrofon Seçimi Nasıl Yapılır?

Podcast içerikleri günümüzde marka oluşturmak, takipçi kazanmak, çevrimiçi dünyada otorite sahibi olmak için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Üstelik Google SEO indekslemesi açısından da oldukça önemli. Hal böyle olunca, podcast yapıp yapmamak tartışılacak bir konu olmaktan çıkıyor ve düşünülmesi gereken; kaliteli bir podcast yayını hazırlamak için neler yapılması gerektiği oluyor.

Bir podcast yayınının kalitesini etkileyen birçok etken olmakla beraber, bunların arasında en önemlilerinden biri ses kalitesi. Bir podcast; kulaklıktan veya hoparlörden duyulan sesten ibaret olduğu için başarılı bir sonuç elde edilmek isteniyorsa ses kalitesinin iyi olması şart. Bunu belirleyecek faktörlere baktığımızda da yine başka etkenler de olmaka birlikte, kaliteli bir podcast mikrofonu hepimizin tahmin edebileceği gibi en önemli etken.

Peki iyi bir sonuç almak için podcast mikrofonu seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Cevabı makalemizde!

Podcast mikrofonu seçerken nelere dikkat edilmelidir?

podcast

Podcast mikrofon seçimi yaparken dijital sesin kalitesi için; dijital diğer seçimlerde de olduğu gibi, sayısal değerlere dikkat etmek gerekiyor. Rakamlar büyüdükçe ses kalitesinde de artış oluyor. Örneğin MP3 için baktığımızda 48, 128, 256, 320 Kbps değerlerine rastlıyoruz ve bunlar arasından 320 Kbps en kaliteli sesi sağlıyor. Podcast açısından değerlendirdiğimizde, yükleme yapabileceğimiz platformlar en fazla 128 Kbps değerindeki dosyaları desteklese de daha iyi bir mikrofon; ses doygunluğu, ses rengi, dinamizm gibi başka etkenler bakımından da önemli. Mikrofonun kablosunun kaliteli olması bile ses renginin olumlu anlamda çok farklılaşmasını sağlayabilir.

Podcast mikrofonu seçerken tak-çalıştır yani direkt bilgisayarınızın mikrofon veya USB girişine bağlayabileceğiniz USB mikrofonları tercih edip etmeme konusunu merak edeceğinizi düşünerek söyleyebiliriz ki; orta ve üzerinde bir kalitede kayıt almak istiyorsanız bu mikrofonlar yeterli olmayacaktır. Direkt bilgisayara bağlandıkları için ekstra bir arayüze ihtiyaç duymadan kayıt imkanı tanımaları, taşımaya müsait olmalarıyla istenilen bilgisayarda kullanılabilmeleri, başlangıç aşamasından profesyonelliğe birçok modellerinin bulunması gibi nedenlerle pek çok podcast yayıncısı tarafından tercih edilseler de, birtakım dezavantajlara da sahipler.

USB mikrofonlar analog sesi dijitale çevirdikleri için kayıt aşamasında bir kayıp söz konusu oluyor ve ses kaydında statik bir elektrik sesine sebep olabiliyor. Eğer kayıt yaparken ortamdaki gürültüyü kontrol edebilecek ve kayıttan sonra ses düzenleme programında düzenleme yapabilecekseniz bu mikrofonları tercih edebilirsiniz. İlk günlerden pahalı ekipmanlara yönelmek yerine belli bir dinleyici kitlesine ulaştıktan sonra daha kaliteli mikrofonlara geçiş yapmak istiyorsanız da USB mikrofonlarla başlayabilirsiniz.

podcast

Bu durumda Buyfun BM830 Masaüstü USB Mikrofon Podcast Kondenser sizin için uygun olabilir, incelemenizi öneririz.

Analog XLR mikrofonlar, USB mikrofonların aksine sesleri analog olarak transfer ederler. Dolayısıyla USB mikrofonlardaki kalite kaybı ile statik elektrik sesi problemlerinin yaşanma olasılığı çok daha düşüktür. XLR mikrofonlar profesyonel ses kayıt dünyasında, yayıncılıkta ve müzik sektöründe kullanılırlar. Çok çeşitli modelleri vardır, ev tipi olanları da mevcuttur. Ancak mikser gibi bir ara birime ihtiyaç olacaktır. XLR mikrofonlar; Dynamic XLR mikrofonlar ve Geniş Diyafram XLR mikrofonlar olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Dijital bir cihaza gömülü mikrofonlar, yükseltmeye ihtiyaç duyarlar. Çalışma mantıklarının analog olması nedeniyle bu mikrofonlarda, modeline ve sizin ihtiyacınıza göre bir yükseltici, ses kartı, adaptör gereklidir.

Podcast mikrofonu söz konusu olduğunda Cardioid Dynamic mikrofon, stüdyo yerine diğer ses frekanslarını da kapsayan bir ortamda kayıt alınması durumunda tercih edilebilir. Shure SM57-LC Cardioid Dynamic Mikrofon bu tür bir mikrofon almak istiyorsanız inceleyebileceğiniz bir mikrofondur.

Cardioid Condenser mikrofon ise stüdyo şartlarında üst kalitede bir kayıt için uygun olacaktır. Bu mikrofonla stüdyo haricinde bir yerde kayıt almak, diğer sesleri de kayda almak anlamına geleceğinden; sadece stüdyo ortamında tercih edilmelidir. Eğer siz de bu şartlara sahipseniz Cardioid Condenser mikrofonlara Mikrofonlar kategorimizden ulaşabilirsiniz.

Dış mekanda kayıt almanız gerekiyorsa buna uygun mikrofonlara yönelmek ya da dinamik mikrofona ek cihazlar eklemek gerekecektir.