
Robotik kodlama rehberi: A’dan Z’ye robotik kodlama
Gelişen teknolojilere ayak uydurmak için bilmemiz gereken yeni kavramlardan birisi de robotik kodlama. Bu yazımızda, robotik kodlama yapmak isteyenler için A’dan Z’ye robotik kodlama hakkında bilgiler vereceğiz. Bunun için önce kodlama, robot, robotik kavramları ne anlama geliyor bunlara bir göz atalım.
Kodlama
Kodlama, birtakım diller kullanarak elektronik devreler aracılığıyla komut verme faaliyetidir. Günümüzde kodlamayı bilgisayar, araba, banka kartları, telefon, televizyon ve diğer elektronik kontrol sistemleri gibi hayatın her alanında görmemiz mümkün.
Robot
Robot, önceden programlanmış görevleri yerine getiren elektromekanik bir cihazdır. Bir yazılım aracılığıyla yönetilen, faydalı bir amaç için iş ve değer üreten makinelerdir. Kendisini üreten kişinin kodlarına göre hareket edebileceği gibi, yapay zekâ teknolojisinin gelişimiyle birlikte bir bilgisayar programının kontrolünde de çalışabilirler.
Robotik bilimi ise mekanik, elektronik, bilgisayar-yazılım gibi bilimleri de içerisinde barındıran ortak bir çalışma alanıdır.
Robotik Kodlama
Robotların anlayacağı dilde komutlar yazıp, onlara yüklemek veya aktarmak gerekir. Bütün bu işlemlere robotik kodlama denir. Kodları yazanlar, robotları yönlendirme konusunda yaratıcı ve eleştirel düşünmelidirler. Mükemmel kod yazmak sabır gerektirir. Zaman içerisinde yeni şeyler öğrenerek ve deneyerek ortaya çıkacaktır.
Bu kodlama, hangi robot üzerinde çalışıyorsanız onun türüne bağlı olarak matematik, görsel tasarım, dönüşüm, makine mühendisliği ve bunlar gibi daha birçok şeyi yapabilmenize yardımcı olur. Burada en önemli nokta, size görsel anlamda ve gerçek bir geri bildirim vermesidir. Yani eğer siz bir şeyleri doğru yapıyorsanız, robot isteklerinizi kolaylıkla yerine getirecektir. Doğru şeyler yapmıyorsanız robot zaten sizin isteklerinizin aksi yönde hareket edecektir.
Robotik kodlama, bireylerin işbirliği içerisinde olmasını, problemleri çözmesini, sorumluluk almalarını, başarıyı değerlendirme ve veri iletme becerilerini göstermelerini gerektirir. Kodlama demişken adını sıkça duymaya başladığımız STEAM-MAKER kavramını da anlatalım. Robotik ve kodlama kavramlarını, STEAM denilen teknoloji, matematik, fen, sanat ve mühendislik ile birlikte uygulayınca bu tür kodlama çocuklara çok daha cazip gelecektir. Çocukların kendi kendilerine uğraşarak bir şeyler üretmesi de onları “Maker” yapacaktır. Bu süreçte hem bir şeyler üretecek hem de eğlenecekler.
Hızla gelişen teknolojilere ayak uydurabilen ülkeler, çocuklara erken yaşta robotik kodlamanın eğitimi vermeye başladılar. Eleştirel ve analitik düşünme gibi yöntemleri de kapsayan robotik kodlamanın eğitimi önümüzdeki yıllarda daha yaygın hale gelecek. Çünkü yeni nesil ilerde ne iş yaparsa yapsın illa ki robotik kodlamayla ilgili bilgi sahibi olmalıdır ki bu sistemleri doğru yönetip, yerinde kullanabilsin.
Robotik kodlamanın temelinde algoritma vardır. Algoritma, varmak istediğiniz hedefe yavaş yavaş ulaşmaktır. Doğru belirlediğiniz algoritma sizi amacınıza ulaştıracaktır.
Arduıno ve Raspberry Pı
Çocuklar robotik kodlamaya Arduino ve Raspberry Pi gibi platformları kullanarak başlayabilirler. Java, Python, C, C# vb. gibi programlama dilleri sık tercih edilir diller arasında yer alır. Arduino, program dili olarak C’yi kullanır. Basit projeler için idealdir.
Siz programı bilgisayarda yazarsınız, mikro denetleyici olan Arduino onu çalıştırır. Robotik Kodlama yapmak için Arduino 124 Parça Uno R3 Robotik Kodlama Uygulamaları Süper Başlangıç Proje Eğitim Seti’ni tercih edebilirsiniz.
Raspberry Pi(RPi) ise daha basit bir bilgisayar sistemidir. İşletim sistemi olarak Linux çalıştırır. Robotik bilimi oldukça gerekli olan birimleri bu sisteme bağlayabilirsiniz. Raspberry Pi Kamera Modülü V2’yi robotik kodlamanın işlemi için rahatlıkla kullanabilirsiniz.