ÜST
sahurdan iftara

Sahurdan İftara Acıkmamak ve Enerjik Kalmak İçin Neler Yapılabilir?

Ramazan ayı, sahurdan iftara bir ruhsal gelişim ve arınma zamanıdır ve bu ay beslenme alışkanlıklarınızda da temizlik yapmak için harika bir fırsat olabilir.

Bununla birlikte, Ramazan ayında sağlıksız yiyecekler yemek veya aşırı yemek yemek gibi bazı sağlıksız alışkanlıklar edinmeye de sıklıkla rastlanır. Ne yazık ki, bu alışkanlıklar sağlığınızı olumsuz etkileyebilir ve karın ağrıları, gastrit gibi yan etkilere yol açabilir.

Genellikle sabahları ve gün boyunca kendinizi kötü hissetmenizin ana nedeni, uyku eksikliğinden kaynaklanabilir. Vücudunuzda yeterince sağlıklı minerallerin olmaması da kan şekerinde ani düşüşlere veya baş ağrısı yaşamanıza neden olabilir. Fizyolojik etkiler dışında, depresyon ve/veya anksiyete gibi durumlar, genel bir “kendini iyi hissetmeme” durumu olarak bedenlerinize yansıyabilir.

Peki sahurdan iftara acıkmamak ve sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için neler yapılabilir? Tüm detaylar yazımızda yer alıyor.

Nefesinizi geliştirin

Bu süreçte güçlü bir tavsiyeye ihtiyacınız varsa o da daha iyi nefes almayı öğrenmek olmalı. Kullanabileceğiniz farklı teknikler hakkında çok sayıda kaynak var ama en önemli üç temel kural şunlardır:

  • Burnunuzdan nefes alın,
  • Derin nefes alın (diyaframı kullanın),
  • Daha yavaş nefes almaya çalışın.

Düzgün nefes almanın neden listenin başında olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Vücudunuza aldığınız oksijenin kalitesi ve karbondioksiti dışarı atma kabiliyetiniz, hücrelerinizin uzun ve sağlıklı yaşamları için hayati önem taşır. Ne kadar sığ nefes alırsanız hücrelerinize, beyninize ve kalbinize o kadar az oksijen ulaşır. Sonuç olarak işlevlerini optimal düzeyde yerine getirmekte zorlanırlar. Bu da yorgunluk ve düşük enerjiye neden olur. Bilinçaltında bir alışkanlık haline gelene kadar aktivitelerinizi derin nefes alma ile senkronize edebilirsiniz.

Egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapmak önemlidir çünkü vücudunuzun daha derin nefes almasının en uygun yollarından biridir. Egzersiz düzgün yapılırsa, sadece tempolu yürüyüş olsa bile, sizi yıpratmak yerine enerji artışı sağlar. Günün geri kalanında enerji seviyenizi artırmak için sahurdan sonra kısa bir yürüyüş gibi bazı egzersizleri Ramazan rutininize ekleyebilirsiniz. Nike Downshifter egzersiz rutininizde size eşlik edecek en sağlıklı ayakkabılar arasında yer alıyor.

Sağlıklı bir uyku

Çok az ya da çok fazla uyumak vücudunuzun yorgunluk yaşamasına neden olabilir. Araştırmalar, uyku saatlerinin uzunluğundansa uyku kalitesinin hesaba katılmasının daha önemli olduğuna işaret ediyor. Örneğin, iftardan sonra ailenizle biraz vakit geçirin ve erken yatmaya çalışın, böylece yeterince dinlenebilir ve sahur için daha enerjik uyanabilirsiniz.

Bol su için

Sahurdan iftara kadar vücudunuza su almadığınız için iftarla sahur arasında bol su içmek, yemek yeme isteğini bastırmanın ve aşırı yemeyi önlemenin basit ama etkili bir yoludur. Su tüketimini artırarak, aslında kalori alımını azaltabilir ve yine de daha az aç hissedebilirsiniz. Ayrıca, konu oruç tutmak olduğunda, çoğu zaman susuzluk hissi açlık hissi ile karıştırılır. Rengo Detoks Matara ile su içmeyi asla unutmayacaksınız.

Programınızı önceden yapın ve kendinizi meşgul edin

Ramazan’ın zorluklarına odaklanmamak için zamanınızı nasıl kullanacağınızı planlayın. İster ibadet ister işle ilgili görevler veya ailenizle kaliteli zaman geçirmek olsun, bu süreçte anlamlı bir şeyler yapmak, odağınızı açlık ve yorgunluk duygularından uzaklaştırmanıza yardımcı olur.

Bilinçli yiyin

Bu sabah ne yediniz? Dün ne yemiştiniz? Yemek yemek sadece fiziksel bir süreç değildir; zihninizi ve duygularınızı da içerir. Bu nedenle, genellikle güçlü duygular yaşarken veya özellikle yorgun hissettiğinizde yemek yememeniz önerilir. Her iki durumda da yediklerinize dikkat etmemeniz, çok hızlı ve fazla yemenize sebep olabilir.

Yemek yemeden önce kendinize bu yiyeceğin ve miktarının sizi daha sağlıklı bir yaşam tarzına yaklaştırıp yaklaştırmadığını sorun. Sahur ve iftar öğünlerinizi gün boyunca enerji seviyenizi korumanıza yardımcı olacak yiyecekleri içerecek şekilde planlayın. Ayrıca her lokmayı uygun şekilde çiğnediğinizden ve uyumadan hemen önce yemek yemekten kaçındığınızdan emin olun. Özellikle şeker ve nişasta yüklü yemekleri yememeye çalışın.